Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Του Νίκου Σαλπιστή
 
«Δικτάτορας ο Κάστρο» και « φτώχεια στην Κούβα» είναι δύο από τις κατηγορίες που απευθύνουν οι υποστηρικτές του καπιταλισμού ενάντια στην κουβανική σοσιαλιστική επανάσταση.

Κατανοητή η χολή που χύνουν .

Η κουβανική επανάσταση μετέτρεψε την Κούβα από το πορνείο και το καζίνο των αμερικανών πλουτοκρατών σε μία ανεξάρτητη περήφανη χώρα.

Μπορεί να μην είχε τη βιτρίνα του δυτικού καπιταλισμού, όμως κατέκτησε, για το λαό της ,δικαιώματα που καμία από τις μπανανιες της αμερικής δεν έχει κατακτήσει .

(εξάλειψη αναλφαβητισμού και παιδικής θνησιμότητας, δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου, δημόσια εκπαίδευση και άλλα).

Αν δεν ίσχυε ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας για δεκαετίες ,αν δεν υπήρχαν τα σαμποτάζ πρακτόρων των ΗΠΑ και το σταμάτημα των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση θα ήταν πολύ καλύτερη κατάσταση.

Οι επικριτές της κουβανικής επανάστασης, όταν δεν ασχολούνται με γελοίες κατηγορίες, (π.χ. ότι ο Κάστρο είχε 35.000 ερωμένες δηλαδή δύο διαφορετικές γυναίκες κάθε μέρα επί 56 χρόνια!!!) κριτικάρουν τη δημοκρατία της .

Οι υποστηρικτές του σάπιου αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος (και της υπαρξης αστικών κομμάτων) που το ταυτίζουν με τη δημοκρατία (λες και δεν υπάρχει άλλο εκλογικό σύστημα) ξεχνούν να μας πουν ότι στον καπιταλισμό, όταν υπάρχουν εκλογές, «εκλεγεί» ο λαός και εξουσιάζει η πλουτοκρατία, αυτός δηλαδή που έχει την οικονομική δύναμη.

Οι ψήφοι εξαγοράζονται με πολλούς τρόπους .

Η ιδεολογική χειραγώγηση του λαού με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των εφοπλιστών, η εκπαιδευτική διαδικασία, η εκκλησιαστική προπαγάνδα, η πελατειακή εξάρτηση του ψηφοφόρου και η παραπλάνησή του , η αποχή κάνουν την εκλογική διαδικασία ένα «πουκάμισο αδειανό», χωρίς περιεχόμενο, μία θεατρική παράσταση ,μία απάτη.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά ;

Μα γιατί διάβασα πρόσφατα ότι στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, δεν εκλέχτηκε αυτός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αλλά αυτός που συγκέντρωσε τις λιγότερες ( μείον δύο εκατομμύρια ψήφους ),δηλαδή ο Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος είναι δισεκατομμυριούχος και έχει διορίσει, μέχρι τώρα, άλλους τρεις δισεκατομμυριούχους υπουργούς (αυτό έλειπε να διορίσει εργάτες ή αγρότες)

Μετά από όλα αυτά πιστεύετε ότι υπάρχει δημοκρατία (δηλαδή εξουσία του λαού) στον καπιταλισμό και δικτατορία, δηλαδή εξουσία της (ανύπαρκτης) πλουτοκρατίας στο σοσιαλισμό ;

Νίκος Σαλπιστής