Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ κι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ αλλά ποια… πια.


Γράφει ο Γ. Βαζάκας φιλόλογος*

«Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι
Στοιχειό, και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει».
( Κ. Παλαμάς )

«Η φτώχεια αναγκάζει τους ελευθέρους ανθρώπους να κάνουν πολλά δουλικά και ταπεινά, για τα οποία θα ήταν δικαιότερο να τους λυπάται κανείς παρά να τους καταστρέφει».

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ: Προς Ευβουλίδη, 45)

«Πολλά δουλικά και [ταπεινά] πράγματα τους ελευθέρους η πενία βιάζεται ποιειν, εφ’ οις ελοιντ’ αν ω άνδρες Αθηναίοι δικαιότερον, ή προσαπολλύοιντο».

Ξεκινούμε το άρθρο μας με κάποιους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Κ. Παλαμά και με δυο φράσεις του ανυπέρβλητου ρήτορα της αρχαιότητάς μας, του Δημοσθένη, εμπλουτίζοντας διευκρινιστικά κάπως τον τίτλο του. Θα μας απασχολήσει δηλ. το μέγα θέμα των πλειστηριασμών που έζησε ο Ελληνόκοσμος έντονα τους τελευταίους μήνες του 2016 και πολύ φοβούμαστε ότι οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και το 2017 και θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας… Αλλοίμονο για τους ξεσπιτωμένους!...

Και παίρνουμε τα πράγματα με τη σειρά για το θέμα μας. Η σκληρή αλήθεια για τους πλειστηριασμούς είναι ότι: Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έλαβε χώρα από την 1/1/2015, εικοσιπέντε ημέρες δηλαδή πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (η πρώτη φορά αριστερά). Μέχρι τότε ίσχυε νομοθετημένα η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Από τότε η σημερινή ελληνόφωνη κυβέρνηση δεν εδέησε, έστω τύποις, να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο, ή έστω για έξι μήνες την απαγόρευση αυτή. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Ελλάδα αναστενάζει στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Και συνεχίζουμε τη σκληρή αλήθεια: Κάθε περιουσιακό στοιχείο, είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία, είτε για δευτερεύοντα ακίνητα, (εξοχικά, καταστήματα, χωράφια κ.α.) που με κόπο και θυσίες αποκτήθηκαν ή κληρονομήθηκαν, στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, βρίσκεται στο έλεος των τραπεζών, των funds (επενδυτικά κεφάλαια) και των κάθε λογής αρπακτικών, που με βουλιμία προσδοκούν να περάσει στα χέρια τους σε εξευτελιστικές τιμές η ιδιωτική περιουσία.

Σ’ αυτή την κατάσταση πολλοί Έλληνες έδειξαν ότι έχουν γνώση πια και κρίση. Κατανοούν πλέον συνειδητά, ότι δε ζουν σε ευνομούμενη πολιτεία, γιατί η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή με οικονομικά μέσα. Σύγχρονοι κατακτητές (ΕΕ,ΕΚΤ,ΕΜΣ κι ΔΝΤ) με τετραμερή θεσμική πλέον παρουσία - ο κ. Βαρουφάκης τους αναβάθμισε σε θεσμούς – ασκούν φυσική εξουσία στην πατρίδα μας και με την αμέριστη και υποτελή συνεργασία των δωσίλογων δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων έχουν καταλύσει κάθε συνταγματική εγγύηση για τη δικαστική προστασία, τη δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών, την προστασία της ιδιοκτησίας, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, της εργασίας και των κοινωνικών αγαθών της υγείας και της παιδείας στη χώρα μας.

Για το αυτονόητο λοιπόν, την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, απλοί πολίτες, συλλογικότητες, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα: (πρωτοβουλίες του ΕΠΑΜ: Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, συμμετοχή της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διόγκωσαν και διογκώνουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, σώζοντας πολλές ιδιοκτησίες από την κατάσχεση. Το κίνημα αυτό τους προηγούμενους μήνες αγκαλιάστηκε και καθημερινά αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους πολίτες. Η δυναμική αντίσταση όλων αυτών των ανθρώπων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, έσωσε τις περιουσίες τους και σκόρπισε τον πανικό στην Συριζαίικη κυβέρνηση, που επιστράτευσε πάνοπλα κόκκινα ΜΑΤ, για να διαλύσουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, αλλά δεν τα κατάφερε.

Και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αρκεί η παραπάνω εναντίωση, ούτε ντρέπονται, δείχνοντας πως ξεχνούν ότι και οι ίδιοι αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, φώναζαν το περίφημο: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Κοντολογίς, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 οι συμβολαιογράφοι κήρυξαν αποχή από τα ευγενή καθήκοντά τους και κάλεσαν τα ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου, όπου ξεκαθάριζαν τη θέση τους εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τη «σωματική τους ακεραιότητα» από τη «βαρβαρότητα» του απλού πολίτη, ή άλλως του όχλου, όπως είπε συμβολαιογράφος – εκπρόσωπός τους. Ωραιότατο δηλωτικό περιφρόνησης της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, των ανθρώπων που έσπευδαν στα ειρηνοδικεία, για να σώσουν την ιδιοκτησία τους! Αντί να αναλάβουν κάθε ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και το θεσμικό τους ρόλο ως δημοσίου λειτουργού, δήλωσαν πολλές φορές ότι είναι εκτελεστικά όργανα και εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις. Κάνουν τη δουλειά τους. Μα κι ο ΜΑΤατζής τη δουλειά του κάνει, όταν ξυλοκοπάει γέροντες συνταξιούχους.

Δεν έκαμαν καμία αναφορά στην αντισυνταγματικότητα όλου του νομικού πλαισίου εκπλειστηριασμού της περιουσίας των Ελλήνων, που επιβάλλεται από τους τοκογλύφους της Ελλάδας, ενώ αυτή βρίσκεται από το 2010 σε καθεστώς κατοχής. Ούτε υπερασπίστηκαν καν το ρόλο τους ως δημόσιου λειτουργού, που έχει το δικαίωμα και την ευθύνη υπεράσπισης του Συντάγματος και του Δικαίου. Παρά μόνο υπερασπίστηκαν τη «δουλειά τους» στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα διατηρήσουν το «προνόμιο» του πλειστηριασμού. Φυσικά οι κ.κ. συμβολαιογράφοι ανησύχησαν έντονα για το ενδεχόμενο να ανατεθεί το θεάρεστο έργο των πλειστηριασμών σε εταιρείες. Αυτό είναι κάτι, που αργά ή γρήγορα θα συμβεί και σωστά ανησυχούν, καθώς οι ίδιοι ακυρώνουν τον εαυτό τους αποδεχόμενοι να τους επιβάλλονται αυθαίρετοι νόμοι και οι συμβολαιογράφοι να αυτοπεριορίζονται στο ρόλο του εκτελεστικού οργάνου. Το να απαιτούν δήθεν από την πολιτεία να προστατεύσει την πρώτη κατοικία είναι το αναγκαίο περιτύλιγμα της υποκρισίας τους σε σχέση με όσα παραλειπόμενα απ’ αυτούς, ήδη προαναφέρθηκαν.

Στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε κι ένα συχνά επαναλαμβανόμενο παντού, αλλά κυρίως στους χώρους των Ειρηνοδικείων αληθοφανές επιχείρημα, για να κάμψει τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Διατυπώνεται από πολλούς αλλά έχει σημασία πώς το διατύπωσε ένας ασπιδοφόρος ΜΑΤατζής μπροστά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών απευθυνόμενος στους προσελθόντες για την υπεράσπιση της περιουσίας τους. Ψιθύρισε λοιπόν ο ΜΑΤατζής: « Μα, τι κάνετε εδώ τώρα; Είσαστε υπερβολικοί! Τι θα τα κάνουν οι Τράπεζες τόσα σπίτια; Δεν πρόκειται να τα πάρουν! Τους είναι άχρηστα!» Όμως άμεσα πήρε εν θερμώ την απάντηση από τους αντιστεκόμενους στην πλειστηριακή διαδικασία: «Και γιατί σε στείλανε εδώ, βρε βλαμμένε, να φυλάς με την ασπίδα σου κάτι που τους είναι άχρηστο;»

Τέτοια επιχειρήματα σαν του ΜΑΤατζή τα κυκλοφορούν (ακόμα να καταλάβουμε τι συμβαίνει;) οι παπαγάλοι του καθεστώτος ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κοσμάκη και καλλιεργώντας του την προσδοκία ότι θα τη γλυτώσει. Τον αφήνει να ελπίζει και τον απονευρώνει αργότερα. Την ξέρει καλά τη δουλειά.

Η σκληρή αλήθεια για το τι θα γίνει με την κατάσχεση σπιτιών από τους πλειστηριασμούς είναι αυτή: Οι τράπεζες που έχουν αυτά τα σπίτια, τα έχουν πουλήσει – μας λένε οικονομολόγοι – στο 5% έως το 20% της αντικειμενικής τους αξίας στα Funds. Τα Funds θα τα μεταπουλήσουν κερδοσκοπώντας. Και γινόμαστε συγκεκριμένοι: Ένα Fund αγόρασε ένα ακίνητο αξίας 200.000 χιλιάδων ευρώ στο 15% της αντικειμενικής του αξίας δηλ. 30000 ευρώ. Σίγουρα θα το πουλήσει 60.000 χιλιάδες ευρώ κερδοσκοπώντας. Όσα δεν πουληθούν, θα ενοικιάζονται σε πρόσφυγες με κονδύλια της ΕΕ μέσω των ΜΚΟ.

Με τα όσα αναφέραμε παραπάνω δώσαμε στο μέτρο του δυνατού την εικόνα αυτού του οδυνηρού θέματος για το λαό μας, του ξεσπιτώματός του μέσω πλειστηριασμών. Αυτό το ξεσπίτωμα μέχρι και τους τελευταίους μήνες του 2016 περιορίστηκε σημαντικά από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών ( απλοί πολίτες, ΕΠΑΜ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ), παρόλο που στο κίνημα δε συμμετείχαν ούτε τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μνημονιακά και αντιμνημονιακά, ούτε οι μεγάλες συνδικαλιστικές παρατάξεις: ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτό που επεδίωξε η ελληνοφανής κυβέρνηση σε συνεργασία με τους διεθνείς τοκογλύφους την αρπαγή της στέγης απ’ τον Ελληνόκοσμο, το απέτρεψε και το ακύρωσε ο δίκαιος δυναμισμός του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Για το 2017 όμως δρομολογούνται νέες πρακτικές για την εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Θεωρητικά θα ανοίξει η αγορά πλειστηριασμών και με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή αυτό που γινόταν κάθε Τετάρτη, δε θα γίνεται πλέον, θα γίνεται μέσω του διαδικτύου. Θα στέλνουν ένα e-mail στον ενδιαφερόμενο, σ’ αυτόν δηλαδή που του παίρνουν το σπίτι ή το ακίνητο ή και την επιχείρηση, ειδοποιώντας τον ότι ξεκινάει ο πλειστηριασμός. Ο πλειστηριασμός θα γίνεται στην ηλεκτρονική βάση, που θα έχει διαμορφωθεί, (ήδη διαμορφώνεται αυτή) και δυστυχώς για να μη αντιδράσει ο κόσμος, έχει διαμορφωθεί αυτό το καθεστώς: κάνουν αποχή οι συμβολαιογράφοι,- ήδη το προαναφέραμε- με σκοπό να προετοιμασθεί το κράτος, για να έχει το μηχανισμό και να αρχίσουν αυτοί οι εκπλειστηριασμοί.

Και μετά θα σου έρχεται, αυτός που έχει πάρει το ακίνητο, θα σου χτυπά την πόρτα και θα σου λέει: έχεις μια ώρα να τα μαζέψεις και να φύγεις. Δηλαδή όλα αυτά χωρίς παρουσία συμβολαιογράφου ή την κινητοποίηση στα δικαστήρια που βλέπαμε μέχρι τώρα. Και θα βλέπεις πολύ εύκολα αυτόν που πήρε το σπίτι σου να είναι έξω απ’ την πόρτα σου. Πρακτικά λοιπόν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μέχρι τώρα κατεβαίνουν στα ειρηνοδικεία κι έσωσαν χιλιάδες ακίνητα σταματώντας τους πλειστηριασμούς, δε θα μπορούν πια να κάνουν τίποτε. Ένας από τους κυριότερους λόγους που μεθοδεύονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι αυτός: Να μη μπορεί να παταχθεί η άνομη συμπεριφορά του κράτους δια μέσου των πλειστηριασμών.

Καταδείξαμε με τα όσα περιγράψαμε ποια η αντίσταση στους πλειστηριασμούς, που εκδηλώθηκε με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και με τη φράση στο τίτλο του άρθρου μας … αντίσταση ποια, πια… εκφράζουμε την αμηχανία μας πώς αυτό το κίνημα πια θα αντισταθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Επιθυμούμε για τη δημόσια ενημέρωση να αναφέρουμε κάτι περισσότερο για τη συμβολή του Ε.ΠΑ.Μ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο στο κίνημα των πλειστηριασμών. Με το που από 1/1/2015 έγινε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το Ε.ΠΑ.Μ άμεσα το κατήγγειλε αυτό με δημόσιες ανακοινώσεις και δράσεις, καλώντας κι άλλους φορείς και συλλογικότητες σε κινητοποιήσεις, αλλά και στηρίζοντας με νομικά επιχειρήματα το κίνημα.

Το Ε.ΠΑ.Μ. αποκάλυψε και αποκαλύπτει ότι οι πλειστηριασμοί είναι μια απ’ τις πολλές ψηφίδες ανομίας που επακολούθησαν, αφότου με το πρώτο μνημόνιο η χώρα μας έγινε δέσμια της τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και αυτό το καθεστώς κατοχής που το αποδέχτηκαν όλες οι εθελόδουλες ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αγωνίζεται να το ανατρέψει. Προειδοποιεί τους ντόπιους και ξένους επικυρίαρχους, τους επενδυτές και κερδοσκόπους των αγορών πως ό,τι άρπαξαν και θα αρπάξουν στο εγγύς μέλλον, ο λαός με την πάλη του θα τα πάρει πίσω.

Το Ε.ΠΑ.Μ. τονίζει ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων – με εξαίρεση τα θαλασσοδάνεια – αντιμετωπίζεται μόνο με τη διαγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών, όσων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Παράλληλα να γίνει θέσπιση αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων για την τραπεζική χρηματοδότηση. Να προηγηθεί η εθνικοποίηση των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, η μετάβαση σε εθνικό – κρατικό νόμισμα, η μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και η αποδέσμευση από τη θηλιά της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Έτσι, και μόνον έτσι θα λυτρωθεί η πατρίδα μας από το καθεστώς της νέας κατοχής που από το 2010 της επιβλήθηκε… Και ο μεγάλος μας Παλαμάς θα επαληθευτεί με το στίχο του:

« Το σπίτι, ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα
Και ανόθευτο κι αχάλαστο, και με προσμένει ακόμα».




Κατερίνη 30/12/2016
*ο Γ. Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.