Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Δελτίο Τύπου από ΤΕΕ και Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας

Δελτίο Τύπου από ΤΕΕ και Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας
Δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις εργασίες ανάπλασης που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην πλατεία Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη και την κατεδάφιση διώροφου κτίσματος στην γωνία της οδού Δ. Αρεοπαγίτου & 25ης Μαρτίου, η Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Πιερίας και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Πιερίας, από κοινού θα ήθελαν να ενημερώσουν τους δημότες της Κατερίνης για τα παρακάτω :


Οι χρήσεις γης, αλλά και τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια κρίνονται κατά την εκπόνηση και τις αναθεωρήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Κατά την διάρκεια της εκπόνησης, υπάρχει διαδικασία διαβούλευσης και υποχρεωτικά λαμβάνεται η άποψη αρμόδιων φορέων όπως του Τ.Ε.Ε, του Σ.Α.Δ.Α.Σ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.α.

Με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κατερίνης, ο χώρος της πλατείας Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη, έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου (ελεύθεροι χώροι) και το εν λόγω κτίσμα έως σήμερα δεν κρίθηκε διατηρητέο ή ιστορικό και ουδέποτε εκφράστηκε αντίθετη άποψη από κάποιο φορέα.

Για την κατεδάφιση οποιουδήποτε κτιρίου που έχει κατασκευαστεί προ του ’55, όπως και το εν λόγω κτίριο της πλατείας Δημοκρατίας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νομού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι:



Δεν είναι ευδιάκριτη, ούτε η αισθητική ούτε η ιστορική αξία του κτιρίου

Πρόκειται για κτίσμα μέσα σε χώρο πρασίνου και η κατεδάφιση ή η διατήρησή του επηρεάζει την εξέλιξη ενός έργου, σημαντικού για την πόλη μας
 Σε περίπτωση διατήρησης του κτιρίου, δεν θα φαίνεται μόνο η πρόσοψή του, αλλά θα προβάλλονται στο πάρκο οι πλάγιες και πίσω όψεις του, που δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον

Θεωρούμε ότι κάθε άποψη περί μη κατεδάφισης του κτιρίου θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Όσον αφορά τα έργα ανάπλασης στην πλατεία «Ευκαρπίδη», δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη η σχετική μελέτη, επιφυλασσόμαστε για τις προτάσεις μας.



ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΤΕΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΜΠ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΙΣΜΠΑΣ