*Της Σωτηρίας Πουζουκλίδου
Σκουπίδια, καταπατήσεις, πολεοδομικές αυθαιρεσίες, μόλυνση των υδάτων με αστικά, βιοτεχνικά και κάθε λογής απόβλητα, συνθέτουν ένα τοπίο που αργοπεθαίνει σε απόσταση ένα χιλιόμετρο από την πλατεία της Κατερίνης.
Όλα τα απόβλητα και τα μπάζα καταλήγουν μπροστά στις παραλίες μας.
Έτσι το Νοέμβριο του 2008 καλέσαμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην συμβολική δενδροφύτευση και στον καθαρισμό της όχθης του ποταμού. Τον Δεκέμβριο του 2008 στήσαμε ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο στον πεζόδρομο της Κατερίνης, έχοντας σαν στολίδια τα σκουπίδια του Πέλεκα. Σε κάθε δράση μας συγχρόνως μαζεύαμε υπογραφές από τους πολίτες της Κατερίνης για την ανάπλαση του Πέλεκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε δενδροφύτευση στις όχθες του ποταμού με την συμμετοχή 12 σχολείων, 700 περίπου παιδιών όλων των ηλικιών. Ζητήσαμε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να γίνει η μετατροπή του ονόματος από «Πέλεκα» σε «Λευκό ποταμό», όπως αναφέρεται στα Ομηρικά έπη.
Σε όλα αυτά τα χρόνια αίτημά μας για πολλαπλή φορά, ήταν να οριοθετηθεί η κοίτη του ποταμού και να γίνουν μελέτες ανάπλασης του Πέλεκα. Τον Απρίλιο του 2013 βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πούμε ότι ήρθε η ώρα που το ποτάμι πρέπει να μπει στον ιστό της πόλης μας, ήρθε η ώρα το ποτάμι να γίνει η προτεραιότητά σας!
Στα 9 χρόνια που υπάρχει και δρα ο σύλλογός μας συνέπεσε με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης». Αγκαλιάσαμε θετικά το έργο και το είδαμε σαν ευκαιρία να γίνει ανάπλαση της περιοχής και η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας. Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούμε από κοντά το έργο και την πορεία του. Η αγωνία μας είναι η πραγματοποίηση του έργου σύμφωνα με την επιστήμη και την τεχνική των έργων, πάντα τηρώντας τους νόμους. Αυτό θα πρέπει να το διασφαλίσουν οι δημόσιες αρχές.
Εντοπίσαμε συγκεκριμένες ασάφειες και αντιφάσεις: Για να γίνει το έργο «Περιφερειακή οδός Κατερίνης», η Περιφέρεια ζήτησε να πάρει αμμοχάλικο από τον Πέλεκα. Εδώ και αρκετούς μήνες έχει λεηλατηθεί το ποτάμι στο όνομα του έργου.
Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με ημερομηνία 30/11/2016, δίνει το δικαίωμα στην Περιφέρεια να πάρει το αμμοχάλικο με την προϋπόθεση να εκτελεστεί εξολοκλήρου και το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα», με βάση την μελέτη που έχει εγκριθεί (η μελέτη του αντιπλημμυρικού έχει ημερομηνία παραλαβής το Νοέμβρη του 2016).
Αγωνία και ερωτήματα
Επειδή βλέπουμε καθημερινά να γίνονται αμμοληψίες στο ποτάμι από τον εργολάβο του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης», να λεηλατείται και να βιάζεται ο Πέλεκας έχουμε αγωνία και ερωτήματα για πολλά θέματα.
Έχει δημοπρατηθεί το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα»;
Υπάρχει σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον εργολάβο του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης», για να εκτελέσει ,όπως προβλέπει η ΚΥΑ, εξολοκλήρου και το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα»; Οι αμμοληψίες εκτελούνται νόμιμα και με βάση την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων)του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα»;
Έτσι έχοντας σοβαρές επιφυλάξεις ότι το έργο εκτελείται συμφώνα με την επιστήμη και την τεχνική καθώς και την νομοθεσία εκτέλεσης δημοσίων έργων θεωρούμε βάσιμο τον κίνδυνο μετά το πέρας του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης», ο εργολάβος να παρατήσει ένα ποτάμι, γυμνό, λεηλατημένο και βιασμένο και απροστάτευτους όλους εμάς που κατοικούμε στις γύρω περιοχές.
Είπαμε λοιπόν να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Γι’ αυτό ο σύλλογος έκανε καταγγελίες σε Εισαγγελία, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Αστυνομία, με φωτογραφίες που δείχνουν όσο είναι δυνατόν το μέγεθος τις καταστροφής από την λεηλασία του Πέλεκα. Όλες αυτές τις ανησυχίες και τα ερωτήματά μας τα καταθέσαμε στην υπεύθυνη αρχή που είναι το Περιφερειακά Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με παρέμβαση που κάναμε την Δευτέρα 9 Γενάρη του 2017. Δεν πήραμε απάντηση!
Ζούμε στις συνοικίες κατά μήκος του ποταμού, έχουμε την εικόνα ενός μεγάλου εργοταξίου εννιά χιλιομέτρων και καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των κατοίκων εάν θα πλημμυρίσουμε ξανά εξαιτίας των παραβάσεων στο ποτάμι. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε εικόνες του 1978, όπου πνίγηκαν άνθρωποι, ζώα και νοικοκυριά.
Ζητάμε να μην γίνει παραλαβή του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης», εάν δεν έχει ολοκληρωθεί εξολοκλήρου και το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα». Παρά το ότι το ποτάμι έχει μπει στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), βλέπουμε με λύπη μας να μην υπάρχει όραμα και σχέδιο για τον Πέλεκα, ούτε από τον Δήμο Κατερίνης, αλλά ούτε και από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας.
* Η Σωτηρία Πουζουκλίδου είναι πρόεδρος του συλλόγου «Πρωτοβουλία για τον Πέλεκα»