Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

«ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

«ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου : « Η αγορά της Αλβανίας μπορεί να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες» Τις προοπτικές συνεργασίας, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για εξαγωγές και επενδύσεις στην αγορά της Αλβανίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολλοί επιχειρηματίες που τίμησαν με την παρουσία τους την ενημερωτική εκδήλωση που...

πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας, με εισηγήτρια την κυρία Μπέττυ Λάρδα, Προϊσταμένη Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξαγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων της Πιερίας στην αλβανική αγορά αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα. Τόνισε μεταξύ των άλλων ότι : «πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και γι’ αυτό το λόγο διοργανώσαμε την σημερινή εκδήλωση και προγραμματίζουμε ανάλογες εκδηλώσεις με γραφεία Ο.Ε.Υ. χωρών που παρουσιάζουν εξαγωγικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις μας. Γιατί το στοίχημα όλων μας θα πρέπει να είναι: Όσα περισσότερα ευρώ έρθουνε στον τόπο μας, τόσο κερδίζουμε όλοι μας. Κερδίζει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που ζούνε εδώ στον τόπο μας, κρατάμε τις θέσεις εργασίας, κρατάμε τις επιχειρήσεις μας όρθιες.»


Καταλήγοντας είπε : «Η Πιερία έχει δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με την Αλβανία, αρκεί όμως να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση για τη γειτονική μας αγορά από τους αρμόδιους φορείς».

Παρουσιάζοντας την κ. Λάρδα, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό της και τόνισε την παρουσία και το έντονο ενδιαφέρον της για τους επιχειρηματίες της Πιερίας που συμμετείχαν με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας, στην 23η Διεθνή Έκθεση Τιράνων τον περασμένο Νοέμβριο.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Λάρδα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας για την πρόσκληση και τον συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την προώθηση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

Η κυρία Λάρδα έκανε μία συνοπτική παρουσίαση της οικονομίας της Αλβανίας, και παρουσίασε το οικονομικό περιβάλλον, το φορολογικό, τραπεζικό, δασμολογικό και νομικό πλαίσιο της αγοράς της Αλβανίας, τις ασφαλιστικές εισφορές, το εργατικό δυναμικό, το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες, το νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων και τις περιοχές τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης της Αλβανίας.

Τόνισε ότι : « η Αλβανία, μέχρι πρότινος, ήταν σε πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα αυτό και τώρα προσπαθούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος στο 60% - 65%. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από 2%, με πρόβλεψη για 3% και πάνω».

Ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της αγοράς, το προφίλ του Αλβανού καταναλωτή, τις αδυναμίες και ιδιαιτερότητες της αλβανικής αγοράς, τους κινδύνους και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις επιχειρηματικές συναλλαγές αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η Αλβανία συνεχώς βελτιώνει τη θέση της ως προς τη διαφθορά, τον ανταγωνισμό, την οικονομική ελευθερία, το εμπόριο και αλλού.

Η αγορά έχει ανάγκη από τα πάντα. Από ορυκτά και καύσιμα, λέβητες, μηχανές, συσκευασίες, εξοπλισμό, οχήματα, σίδηρο και χάλυβα, πλαστικές ύλες, φαρμακευτικά προϊόντα, δερμάτινα, ενδύματα κλπ.

Τόνισε ότι : «Η αγορά της Αλβανίας έχει πολλές προοπτικές και περιθώρια κέρδους για να την αγνοήσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Πιερίας. Είναι μία μικρή με πολλές ανάγκες και πολλά υποσχόμενη αγορά, που όχι μόνο συνορεύει με την Ελλάδα, αλλά είναι μια χώρα όπου μιλούν και τα ελληνικά, υπάρχει ελληνικό στοιχείο, έχουν εγκατασταθεί ελληνικές επιχειρήσεις, και γίνονται συνεχώς βήματα προς τα εμπρός και επομένως εκεί υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες για επιχειρηματικές συνεργασίες».

Επίσης διευκρίνισε ότι δεν είναι όλα ρόδινα, ότι υπάρχουν προβλήματα γραφειοκρατίας, προβλήματα χρηματοδότησης από τις εκεί Τράπεζες, υπάρχουν προβλήματα με το κτηματολόγιο. Συγχρόνως όμως, γίνονται και αρκετά βήματα προς τα εμπρός όπως π.χ. σε ζητήματα πάταξης της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και όχι μόνο, διότι η χώρα επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας είπε ότι : «είναι μια αγορά ανώριμη, έχει όμως πολλές προοπτικές και δεν μπορούμε να την αγνοούμε διότι είναι στην πόρτα μας, είναι στην αυλή μας και πρέπει να είμαστε εμείς πρώτοι μέσα από οποιονδήποτε άλλον».

Μετά την εισήγηση της κ. Λάρδα, ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα διαβεβαίωσε όσους παραβρέθηκαν εκεί ότι η ίδια μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, είτε με γενικές πληροφορίες και συμβουλές, είτε με παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών για διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών, με στόχο την προώθηση των επιχειρήσεων της Πιερίας στην Αλβανία.

Τα στοιχεία της παρουσίασης της κυρίας Λάρδα, που αφορούν το οικονομικό προφίλ της Αλβανίας είναι στο Επιμελητήριο Πιερίας και βρίσκονται στη διάθεση των επιχειρηματιών οι οποίοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.