Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:


Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Παπαδοπούλου, καλημέρα κύριε Παπαδάκη και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ, καλή εβδομάδα να ευχηθούμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επίσης.

Δημοσιογράφος: Είδαμε μια συνέντευξη σας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κύριε Τόσκα που λέει για μείωση της εγκληματικότητας και νωρίς σήμερα το πρωί βλέπουμε ότι η αστυνομία έπιασε δουλειά, πρωί – πρωί, για την εκκένωση κτιρίων υπό κατάληψη στην Αθήνα. Έχει μια μεγάλη επιχείρηση αν δεν κάνω λάθος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, να ξεχωρίσουμε βέβαια την εγκληματικότητα με τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν.

Δημοσιογράφος: Ναι βέβαια, βέβαια. Όχι, λέμε ότι δεν σταματάει ποτέ η αστυνομία τις δράσεις της.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι αλήθεια ότι δεν σταματάει ποτέ και υπάρχει σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο δραστηριότητα. Υπάρχει μια συνεχής μάχη με το κοινό έγκλημα και σε αυτό μπορώ να πω ότι γενικά πάμε καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα. Δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τα ναρκωτικά και με την παραβατικότητα.

Τώρα στο συγκεκριμένο που είπατε για τις καταλήψεις. Ναι, έγινε εκκένωση δύο καταλήψεων. Η μία ήταν στο δήμο Ζωγράφου σε ένα κτίριο που ανήκει στο δήμο και θέλει ο δήμος να το χρησιμοποιήσει για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήταν 5-6 άτομα μέσα εκεί και κρατούσαν αυτό το χώρο για αρκετό διάστημα και στο άλλο το κτίριο υπήρχαν πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες έπρεπε να είναι στους χώρους, στους καταυλισμούς τους οργανωμένους από το κράτος και αυτό το κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, που ο Ερυθρός Σταυρός θέλει να το χρησιμοποιήσει για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Όπως καταλαβαίνετε ήταν απόλυτα δικαιολογημένες οι εκκενώσεις αυτές και απαραίτητο να δοθούν στους κατόχους τους για τη χρήση που είπα.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της αλλαγής των προτεραιοτήτων που λέτε στη συνέντευξη; Προκειμένου να εξυπηρετηθεί και καλύτερα και ο πολίτης στην καθημερινότητα του κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γενικότερα, η προτεραιότητα είναι στο να εξυπηρετηθεί ο πολίτης στη καθημερινότητα, στο πεζοδρόμιο να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση, να υπάρξει λιγότερη εγκληματικότητα. Βλέπετε έχει μειωθεί και υπάρχουν βέβαια και κάποια περιστατικά μεγάλης εγκληματικότητας που δίνεται εκεί η μεγάλη μάχη. Δεν υπάρχει έξαρση εγκληματικότητας παρά τις κραυγές τις αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Συνεχίζουν δυστυχώς και υπάρχουν προβλήματα, όπως και προβληματικές περιοχές που έχουμε δώσει το βάρος, βλέπε Δυτική Αττική κλπ.

Δημοσιογράφος: Μια που είπατε για τις προβληματικές περιοχές, έχουμε και εμείς εδώ πέρα τις δικές μας στη Θεσσαλονίκη κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρω, ξέρω.

Δημοσιογράφος: Που είναι η περιοχή, ξέρετε, της Ροτόντας. Πρόσφατα η αστυνομία μας είχε καλέσει σε μία, έτσι, πώς να το πω, όχι επίδειξη, μια παρουσίαση μιας καινούριας δράσης, με σκύλους, πώς μπορούν να ανιχνεύουν ναρκωτικά κλπ. Θα γίνουν στοχευμένες δράσεις για να μπορεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον, να είναι απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά γιατί έχουμε νέα παιδιά, είναι η Πανεπιστημιούπολη δίπλα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά ειδικά στη περιοχή της Ροτόντας έχουν γίνει επανειλημμένες δράσεις το τελευταίο διάστημα και σας καλώ να πάτε να δείτε την κατάσταση και να πείτε δημόσια τι υπάρχει. Οι πληροφορίες που έχω και από τις αστυνομικές αρχές και από ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, να αναφέρω τώρα και ένα εξωτερικό συνεργάτη, το Νίκο τον Παυλίδη στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Θα ερχόμασταν και σε αυτό κύριε Τόσκα, θέλαμε να σας ρωτήσουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολύ καλή συνεργασία. Τότε να μην προχωρήσω. Η πραγματικότητα είναι ότι έχει μειωθεί η δραστηριότητα των ναρκεμπόρων στην πόλη αλλά χρειάζεται ακόμα μεγάλος αγώνας.

Δημοσιογράφος: Είχαμε την κυρία Χαραλαμπίδου, έτσι να σας στέλνει ένα υπόμνημα προ ημερών, πρώην βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νυν της Λαϊκής Ενότητας, είναι στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο ρόλο των συμβούλων σας και στηλιτεύει και το ρόλο του κυρίου Παυλίδη μεταξύ άλλων. Είδαμε και ένα σχόλιο χθες σε εφημερίδα δικιά μας στη Μακεδονία αν δεν κάνω λάθος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι το είδα και εγώ. Ο Νίκος ο Παυλίδης είναι εξωτερικός μου συνεργάτης. Ένας άνθρωπος με δημοκρατικές αντιλήψεις και μεγάλη προσφορά στο χώρο τον κοινωνικό στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Αυτά τα χτυπήματα στο συγκεκριμένο άνθρωπο νομίζω ότι είναι άδικα.

Ξέρετε στο δημοκρατικό χώρο δε θα πρέπει χωρίς λόγο να υπάρχουν τέτοια χτυπήματα, τέτοιοι εμφύλιοι. Στο δημοκρατικό χώρο χρειάζονται μέτωπα απέναντι στα προβλήματα και κοινές δράσεις. Εγώ το συγκεκριμένο άτομο το τιμώ, είναι ένας άνθρωπος έντιμος και με σοβαρή προσφορά. Επομένως νομίζω ότι δε χρειάζονται χτυπήματα διαφόρων ειδών χωρίς λόγο σε ανθρώπους της προσφοράς.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, το θεωρείτε χτύπημα κάτω από τη ζώνη δηλαδή έτσι κάτω από τη μέση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι τα χτυπήματα και οι επιθέσεις θα πρέπει να γίνονται απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και στους ανθρώπους που δε βρίσκονται στο χώρο της εντιμότητας και όχι στους ανθρώπους που προσπαθούν, όλοι προσπαθούμε με τα λάθη μας, με τις καθημερινές μας ήττες και νίκες, να διορθώσουμε κάποια πράγματα.

Επομένως δε πρέπει να διυλίζουμε τον κώνωπα, αλλά πρέπει να δούμε την γενικότερη προσφορά των ανθρώπων της καθημερινής μάχης και των ανθρώπων των δημοκρατικών και μια τέτοια περίπτωση είναι ο Νίκος ο Παυλίδης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα είχαμε και το ατυχές, όχι τουλάχιστον ατυχές, μας προβλημάτισε πάρα πολύ το γεγονός ότι ένας αστυνομικός ήταν πίσω από τη δολοφονία του ταξιτζή στην Καστοριά. Μάλιστα ένας αστυνομικός ο οποίος υπηρέτησε ως Ειδικός Φρουρός στη σύλληψη του Μαζιώτη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λυπηρές καταστάσεις. Δυστυχώς και στο Σώμα της Αστυνομίας υπάρχουν άνθρωποι που δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Το παρήγορο είναι ότι η Αστυνομία σε ένα βαθμό και κάνει αυτοκάθαρση και η συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση ήταν περίπτωση ενός μεγάλου στυγερού εγκλήματος που αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε και από την Αστυνομία και από την Δικαιοσύνη. Δυστυχώς αγγελικά πλασμένος κόσμος δεν υπάρχει ούτε σε οργανωμένους θεσμούς ούτε πουθενά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ποιο σημείο βρίσκεται η πρόταση σχεδιασμού ανάπτυξης των αστυνομικών τμημάτων στις περιοχές. Ήταν μια πρόταση που είχε παρουσιαστεί εδώ στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2015 τόσο από τη φυσική αλλά και την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ήταν ο Γενικός Γραμματέας ο κύριος Δημήτρης Αναγνωστάκης. Μια πρόταση αναδιάρθρωσης – εξορθολογισμού των αστυνομικών τμημάτων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει εγκριθεί αυτή η πρόταση μετά από διάλογο που έγινε σε διάρκεια ενός χρόνου με όλους τους φορείς. Δε συμφωνούν όλοι αλλά είναι μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα με εξορθολογισμό και καλύτερη χρήση των δυνάμεων που έχουμε στα χέρια μας.

Άρα επιδιώκουμε καλύτερη αστυνόμευση και παράλληλα επιδιώκουμε και άλλα πράγματα. Χθες συζητάγαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κύριο Πολάκη για το πώς θα αρχίσουμε φέτος πάλι τις πτήσεις του ελικοπτέρου, των δύο ελικοπτέρων Αστυνομικού και Πυροσβεστικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα της τροχαίας, αλλά και οι αεροδιακομιδές που έγινε και πέρυσι στη διάρκεια του καλοκαιριού και θα ξαναγίνουν αυτές οι δράσεις.

Μιλάμε για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή, Χαλκιδικής και λοιπά. Σώθηκαν 5 άνθρωποι, σώθηκαν 5 ζωές, σημαντική υπόθεση έτσι. Και μία ζωή να σωθεί είναι σημαντική υπόθεση και άρα πρέπει να ξαναρχίσουν αυτές οι δράσεις και πτήσεις των ελικοπτέρων και θα ξαναρχίσουν.

Αυτά μαζί με την αστυνόμευση, μαζί με τα θέματα της πυρόσβεσης είναι ζητήματα με τα οποία προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και οικονομικές και με το παλαιωμένο υλικό, το οποίο προσπαθούμε σιγά – σιγά να ανανεώσουμε. Αλλά κάποιοι που υποκριτικά μας κάνουν κριτική, υποκριτικά προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα, βεβαίως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πότε έγινε και επί πόσα χρόνια υπήρχε αδράνεια; Εκεί είναι το ζήτημα.

Δημοσιογράφος: Πάντως πέρυσι απέδωσε το μέτρο με τη συνεργασία με το ελικόπτερο και τα λοιπά. Ήταν πολύ αποδοτικό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βέβαια ήταν πολύ αποτελεσματικό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, σας το λέμε εμείς ως κάτοικοι της περιοχής τέλος πάντων και κινούμενοι σε αυτές τις περιοχές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ήταν μια σκέψη που προήρθε βέβαια από την αναγκαιότητα και τις συνθήκες τις τοπικές. Δεν μπορεί, κακά τα ψέματα, η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ειδικά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να μην έχει κάλυψη στις αεροδιακομιδές. Κοιτάζουμε να διευρύνουμε το χρόνο παραμονής αυτών των ελικοπτέρων και είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης μαζί με τον Παύλο τον Πολάκη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι είναι και εξαιρετικά σημαντικό για την κατάσταση του στόλου των περιπολικών. Το γνωρίζετε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μεγάλο πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Ναι, ναι μεγάλο πρόβλημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μεγάλο πρόβλημα. Θα πάρουμε γύρω στα 500 οχήματα, λεωφορειάκια, μοτοσυκλέτες μετά από διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πιστεύουμε το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αν δεν έχουμε ενστάσεις. Πιστεύουμε εκεί γύρω στο φθινόπωρο να αρχίσουμε να παίρνουμε τα οχήματα. Ξέρετε οι δημόσιοι διαγωνισμοί παίρνουν χρόνο.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό. Εμείς τουλάχιστον το ξεκινήσαμε. Είχαν αφεθεί τα περιπολικά με 300.00 ή 500.000 χιλιόμετρα το καθένα. Δε νομίζω κανένας να έχει αυτοκίνητο τόσο παλιό.

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό και για την ασφάλεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Ακριβώς με προβλήματα ασφάλειας, με προβλήματα συντήρησης με προβλήματα διαθεσιμότητας, εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς την εποχή που μπορούσαν να πάρουν δεν πήραν.

Δημοσιογράφος: Ναι, θα έρθουν περιπολικά και στη Θεσσαλονίκη, έτσι; Θα στείλετε; Εμείς ξέρουμε. Κοιτάμε λίγο το twitter μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι και καλά κάνετε. Αυτό προσπαθούμε, να καλύψουμε τις ανάγκες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και βέβαια στην υπόλοιπη χώρα όπου υπάρχουν περισσότερα προβλήματα. Και δυστυχώς τα περισσότερα προβλήματα με τα περιπολικά υπάρχουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη χρήση, άρα καταπονούνται.

Δημοσιογράφος: Κλείνοντας, κύριε Τόσκα να σας ρωτήσω. Πρόσφατα βρέθηκα στα σύνορα στην Ειδομένη και είδα τους Έλληνες αστυνομικούς να περιπολούν εκεί πέρα με τους συναδέλφους της Frontex, έτσι αγαστά. Είναι όντως τόσο ωραία η εικόνα όπως την είδαμε; Τόσο αγαστή συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και της FRONTEX. Συνεργαζόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Γιάννη τον Μουζάλα και οι αστυνομικές αρχές με τη FRONTEX προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος στα σύνορα και να αποτρέψουμε την κίνηση των προσφύγων προς βορρά, προς νότο οπουδήποτε. Και θυμηθείτε τι εικόνα υπήρχε στην Ειδομένη πριν από ενάμιση χρόνο, τι εικόνα υπάρχει τώρα. Κάντε και μία σύγκριση – παράκληση με την κατάσταση που υπήρχε στο Καλέ και πόσα χρόνια κράτησε αυτή η κατάσταση εκεί πέρα, γιατί ξεχνάμε εύκολα καμιά φορά στον τόπο μας και δεν θυμόμαστε πώς λύθηκαν τα προβλήματα, σοβαρότατα προβλήματα σ’ αυτό τον τόπο.

Δημοσιογράφος: Πάντως επειδή πλησιάζει και η επέτειος εκκένωσης της Ειδομένης κύριε Τόσκα, καμία σχέση δεν έχει η Ειδομένη με εικόνες ενός έτους πριν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπάρχουν προβλήματα αλλού. Το μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ αλλά δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με την κατάσταση που υπήρχε πριν ενάμιση χρόνο όταν έρχονταν πέντε και δέκα χιλιάδες μετανάστες την ημέρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε, να σας ευχηθούμε, καλή εβδομάδα, καλή συνέχεια.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ σας ευχαριστώ, επίσης καλή βδομάδα.