Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Β΄ ΜΕΡΟΣ - ΎΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ 15/6/2017, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ ΚΟΥΒΑΛΟΝΤΑΣ 3 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΦΟΡΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Τo 4Ο ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΤΟ 4Ο ΘΑ ΕΙΝΑΙ « ΠΙΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ».

Κι ο χορός των μνημονίων καλά κρατεί…
Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* – φιλόλογος
Στα όσα έπραξε η κυβέρνηση των Συριζοανέλ με τους δανειστές μας και που περιγράψαμε, για να πάρει τη δόση των 8,5 δις, υπήρχε άλλη δυνατότητα χειρισμών;

Εδώ απαντούμε με ένα ηχηρό ναι. Και εξηγούμαστε: Κι αυτή η δόση χρέους, όπως όλο το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι απεχθές δηλ. ακόμη κι αν μπορούσαμε να το πληρώσουμε , δεν το πληρώνουμε, γιατί είναι παράνομο, είναι επαχθές δηλ. και να θέλουμε να το πληρώσουμε , δεν μπορούμε και τέλος είναι καταχρηστικό δηλ. διαμορφώθηκε παραβιάζοντας το εθνικό δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Και γινόμαστε συγκεκριμένοι. Ο οικονομολόγος, Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ. Δ. Καζάκης μας δίνει τα στοιχεία: Από τις έως τις 14 Ιουλίου 2017 η κυβέρνηση έχει να αναχρηματοδοτήσει 8,2 δις σε έντοκα γραμμάτια. Στις 17,19, και 20 Ιουλίου έχει να πληρώσει 2,1 δις σε ομόλογα που εξέδωσε ο Σαμαράς το 2014, σχεδόν 4 δις ευρώ σε διακρατούμενα ομόλογα από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και 300 εκατ. Ευρώ στο Δ.Ν.Τ. Σύνολο 6,4 δις ευρώ. Σ’ αυτό το χρέος παίρνοντας τη δόση η κυβέρνηση έκλεισε την αξιολόγηση.

Το Ε.ΠΑ.Μ. και ο Γενικός Γραμματέας του τονίζουν ότι η κυβέρνησή μας μπορούσε να αρνηθεί να πληρώσει την προαναφερθείσα δόση των 6,4 στους πιστωτές. Δεν το έκανε, γιατί θα αποκωδικοποιούνταν όλο το παρασκήνιο λοβιτούρας με το χρέος. Θα έβγαινε στην επιφάνεια όλο το δούναι – λαβείν ανάμεσα σε αρπακτικά, τραπεζίτες και πολιτικούς. Ποιος στ’ αλήθεια θα το ήθελε αυτό απ’ όσους μας κυβερνάνε; Να γιατί κόπτονται να πληρώσουν με το δικό μας πορτοφόλι. Να γιατί μας παραμυθιάζουν ότι τα χρέη πληρώνονται πάντα. Ακόμη κι αν υποφέρει ένας ολόκληρος λαός. Έστω κι αν καταρρέει μια ολόκληρη χώρα υπό καθεστώς κατοχής, που της επέβαλαν οι δανειστές και οι θεσμοί της.

Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση Τσίπρα να διαπραγματευθεί έστω κάποια αληθινή ελάφρυνση του χρέους – υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ. Δ. Καζάκης –, μπορούσε να αρνηθεί να πληρώσει τα ομόλογα προς τους «θεσμούς» ( ΕΚΤ και Δ.Ν.Τ). Κι έτσι και δεν πληρώναμε, δε θα συνέβαινε τίποτε απολύτως. Όπως δεν συνέβη τίποτε, τότε το πρώτο εξάμηνο του 2015, που η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση της στο Δ.Ν.Τ. και την ΕΚΤ, ένα μήνα πριν το περίφημο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Και ότι δε θα πάθει τίποτε η Ελλάδα, επειδή δεν πλήρωσε τότε, το είχαν διαβεβαιώσει και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και S&P.

Τι θα γινόταν, αν η κυβέρνηση δεν πλήρωνε; Τίποτε απολύτως. Απλά θα αποδεικνυόταν, ότι οι επιπτώσεις άρνησης πληρωμής από Ελλάδα δε θα αφορούσαν στην ίδια, αλλά στους δανειστές της. Ακόμη και οι γνωστές μας αγορές θα εύρισκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν άγρια όχι με την Ελλάδα, αλλά με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, στέλνοντας έτσι το ευρώ στα κατάβαθα της παγκόσμιας αγοράς νομισμάτων και την ΕΚΤ να προσπαθεί αγωνιωδώς και απελπισμένα να διασώσει το ευρώ.

Και ο Δ. Καζάκης καταλήγει ότι, αν δεν πλήρωνε η Ελλάδα, όπως αναφέραμε, οι εξελίξεις αυτές θα ήταν ιδανικές, ώστε να περάσει ομαλά η Ελλάδα στο δικό της νόμισμα, σ’ ένα αληθινά εθνικό κρατικό νόμισμα έξω από την ευρωζώνη και την ΕΕ, και να μπορέσει έτσι να χρηματοδοτήσει το εισόδημα των νοικοκυριών και να εξαλείψει τα ιδιωτικά χρέη. Και τότε θα διαπίστωνε ακόμη και ο τελευταίος ηλίθιος της ποινικής μας αποικίας, πόσο εντυπωσιακά γρήγορα ανακάμπτει μια σε κατάρρευση οικονομία σαν της Ελλάδας σήμερα.

Kι αυτά που προτείνει το Ε.ΠΑ.Μ. με το Δ. Καζάκη, δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Δυστυχώς όμως, ενώ είναι γνωστές αυτές οι απόψεις από το 2011, όχι μόνο δε συζητιούνται, έστω και με πεποίθηση απόρριψής τους, αλλά είναι ιδιαίτερα από το 2014 μέχρι σήμερα αυστηρά αποκλεισμένες από όλα τα ΜΜΕ, εκτός πού και πού από καναδυό περιφερειακά κανάλια. Προφανώς η αλήθεια αυτής της φωνής ενοχλεί.

Τώρα, μιας και λεπτομερειακά σας εκθέσαμε τις απόψεις για τη «συμφωνία» της 15/6/2017 της κυβέρνησης κ. Τσίπρα με τους πιστωτές της χώρας μας, κρίνουμε απαραίτητο να σχολιάσουμε πώς η αντιπολίτευση λειτούργησε απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις. Δυστυχώς, μα δυστυχώς καταδείχθηκε συνένοχη στα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση των Συριζοανέλ, όλο το επίσημο πολιτικό σύστημα, μηδενός κόμματος εξαιρουμένου. Προς επίρρωση της άποψής μας εξηγούμαστε: Πριν περίπου καμιά δεκαπενταριά μέρες ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της βουλής, οπότε τους ενημέρωσε για τη συμφωνία της 15/6/2017 που υπέγραψε ο Τσακαλώτος με τους «θεσμούς». Σημειωτέον ότι αυτή η συμφωνία κρατιέται μυστική ακόμη κι από τη βουλή. Βρείτε μου σας παρακαλώ έναν, έναν μόνο από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, που να έθεσε θέμα δημοσιοποίησης της υπογραφείσας συμφωνίας. Ξέχασαν άραγε ότι η ενλόγω συμφωνία έγινε πίσω από κλειστές πόρτες πως δεν έχει, ως όφειλε, δημοσιοποιηθεί;

Και αναφέρουμε ενδεικτικά. Ο κ. Μητσοτάκης έφυγε από τη συνάντηση λέγοντας με απειλητικό ύφος λεονταρισμού κινηματογραφικού σταρ: « Θα τα πούμε στη βουλή την επόμενη εβδομάδα …», όμως για την προαναφερθείσα συμφωνία, που κρατιέται μυστική, τσιμουδιά. Βέβαια αν έθετε τέτοιο θέμα ο κ. Μητσοτάκης ή κάποιος άλλος από τους προσκληθέντες αρχηγούς, τότε αναγκαστικά ως λογική συνέπεια θα έπρεπε να μιλήσει για κατάλυση του Συντάγματος αλλά και της βουλής. Επομένως για μια συμφωνία, η οποία δεν τηρεί κανενός είδους νόμιμες διαδικασίες και άρα είναι έκπτωτη και εξ υπαρχής άκυρη. Μα κανείς απ’ τους αρχηγούς να μη τολμήσει να θέσει τέτοιο θέμα!...

Γιατί όμως κρατιέται μυστική η συμφωνία; Αναρωτήθηκε κανείς ή είναι αρκετό να μας λένε τι θέλουν από μας οι κυβερνώντες κι εμείς σα ραγιάδες να σκύβουμε το κεφάλι κοιτώντας πώς θα τα φέρουμε βόλτα. Κρατιέται μυστική μήπως γιατί οι δανειστές και οι «θεσμοί» φοβούνται ότι δε θα περάσει από τη βουλή; Αυτό σαν ανέκδοτο μπορεί να το ακούσουμε βλέποντας τη σύνθεση της σημερινής βουλής.

Η συμφωνία δε δημοσιοποιείται μήπως, γιατί οι δανειστές και οι «θεσμοί» φοβούνται πιθανή εξέγερση του ελληνικού λαού, μόλις ενημερωθεί για το τι προβλέπει; Όχι βέβαια. Έχουν πολλά κατευναστικά για την οργή του λαού. Κατευναστικό Μητσοτάκης. Κατευναστικό Φώφη. Κατευναστικό Ποτάμις. Κατευναστικό – αυτό κι αν είναι – Λεβέντης. Κατευναστικό Κουτσούμπας. Κατευναστικό ΧΑ( Χρυσή Αυγή). Με μια φράση κατευναστικά για όλα τα γούστα και για κάθε όρεξη, ώστε να κάθεται ο λαός αποχαυνωμένος και να νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, εκτός από το να δέχεται τα πάντα ως απολύτως νόμιμα.

Βέβαια ο βασικός λόγος για τον οποίο η συμφωνία κρατιέται μυστική είναι το γεγονός ότι κανένας από τους εταίρους – ούτε καν η Μέρκρλ – δεν είναι σίγουροι ότι μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα ως «συμπληρωματικό μνημόνιο» θα μπορούσε να περάσει από τα δικά τους κοινοβούλια. Και επειδή θέλουν να αποφύγουν τυχόν πολιτικές αναταράξεις στις χώρες τους, έδωσαν εντολή στους δωσίλογους τους στη χώρα μας να κρατάνε μυστική τη συμφωνία και να την περνάνε κομμάτι – κομμάτι από τη βουλή με νόμους και τροπολογίες. Διότι αν δημοσιοποιούνταν η συμφωνία, που προβλέπει νέο, το 4ο ήδη μνημόνιο από το 2018 – 2021, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δε θα δέχονταν τη σχετική του χρηματοδότησή του

Έτσι χρέωσαν στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας να εκταμιεύσει τη δόση των 8,5 δις, για να πληρωθούν οι δικοί τους «θεσμοί», αλλά και οι ημέτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό, ούτε η δόση χρειάζεται έγκριση από τα κοινοβούλια των εταίρων. Βέβαια στο γερμανικό κοινοβούλιο η γκρίνια είναι μεγάλη, αλλά η Μέρκελ το καθησυχάζει: Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά, οι Έλληνες το κανόνισαν.

Σ’ αυτό το παιχνίδι με την πολιτική τους συμπεριφορά στη χώρα μας παίζουν και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως με δηλώσεις της πλάκας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που δυστυχώς κατέληγαν σε τούτο και μόνο: να πείσουν τον απλό Έλληνα πολίτη πως όλα στη συμφωνία έγιναν νόμιμα, είναι ο μονόδρομος και επομένως αναπότρεπτα. Και αυτό μόνο και μόνο επειδή τα υπέγραψε η κυβέρνηση. Έτσι κάποιος μπορεί να διαφωνεί με την κυβέρνηση, να διαφωνεί με ό,τι συμφώνησε, να διαφωνεί με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, αλλά προς Θεού να μη διανοείται με τίποτε να θέσει θέμα νομιμότητας – καταφανέστατο – της συμφωνίας.

Δείτε για παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα που έχει αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του από κομμουνιστικής πλευράς στηρίγματος του συριζοανελικού μονοδρόμου: « Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση , δεν πρέπει να περιμένει καμία εξέλιξη με τους εταίρους. Νέα μνημόνια διαρκείας , νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα , που θα πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει. Η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτή την κατάσταση. Η όποια ανάπτυξη αν έρθει, θα είναι μικρή. Θα αφορά συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους, και ο ελληνικός λαός πάλι θα είναι το μόνιμο υποζύγιο. Η όποια συζήτηση διεξάγεται για το δημόσιο χρέος και τα φορολογικά δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Αυτό πρέπει να δούμε. Αυτό είναι το δάσος. Η δήθεν ανάπτυξη δε θα φέρει τέλος στην ανεργία, στο μάτωμα του ελληνικού λαού»

Τσιμουδιά για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι υπέγραψαν μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών, την οποία ένα άτυπο όργανο δηλ. το Eurogroup, χωρίς καμιά συμβατική εξουσία, απαιτεί με τελεσιγραφικό ανακοινωθέν να υλοποιηθεί κατά γράμμα.

Ακόμη – το πιο απαράδεκτο – ο μεγάλος αυτός επαναστάτης εκ Περισσού δεν τόλμησε στις δηλώσεις του να θέσει ούτε καν το θέμα της δόσης. Γιατί θα έπρεπε να υποστεί η χώρα κι ο λαός τόσα κι άλλα τόσα εξαιτίας των δόσεων του προγράμματος; Ας μην πάρει τη δόση η κυβέρνηση. Τι θα συμβεί; Δεν το ξέρει, εκτός και δεν το ξέρει…, θα πάθουν λαχτάρα οι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και οι ημέτεροι με τα ομόλογα Σαμαρά, γιατί δε θα πληρώνονταν τα ομόλογα που κατέχουν. Και λοιπόν ; Από πού κι ως πού θα πρέπει να τους τα πληρώσει η χώρα.

Να μη αμφισβητήσει ο κ. Κουτσούμπας μέσα στις καταγγελίες του τις πληρωμές χρέους, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να μας επιβάλλει τα χειρότερα Γιατί άραγε; Αναγκαζόμαστε να υποθέσουμε… μήπως ο Περισσός κατέχει μέρος των ελληνικών ομολόγων, άρα νυν υπέρ πάντων το συμφέρον κι ας στοιχίζει η εξυπηρέτηση αυτών των ομολόγων στο λαό μας ακόμη και τη ζωή του.

Βέβαια στις δηλώσεις του κάνει αναφορά στην ανάπτυξη για την οποία είναι απολύτως σίγουρος, ότι θα έρθει αλλά με κοινωνικά άδικο τρόπο και φαίνεται ίσως ότι είναι ο μόνος να πιστεύει τις διακηρύξεις των εταίρων και της κυβέρνησης. Ειλικρινά αναρωτιέμαστε πώς μπορεί ο κ. Κουτσούμπας να παίρνει στα σοβαρά τις γελοίες εξαγγελίες για ανάπτυξη, όταν και ο πιο αδαής επιχειρηματίας έχει αντιληφθεί ότι ανάπτυξη θα είναι άγνωστη για την ελληνική οικονομία, όσο επικρατεί στη χώρα μας το καθεστώς κατοχής και εκποίησης υπέρ των δανειστών.

Και ολοκληρώνουμε το άρθρο μας εκφράζοντας την απογοήτευσή μας για τη στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης απέναντι στη νέα συμφωνία. Όπως από το πρώτο μνημόνιο, που το έκρινε συνταγματικό, έτσι και τώρα δεν είδε, δεν κατάλαβε τίποτε. Δηλαδή το γεγονός ότι από φέτος θα πληρώνουμε τους φόρους όχι προς το ελληνικό κράτος, αλλά προς μια ανεξάρτητη αρχή, υποχείριο ξένων δυνάμεων, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που αντικατέστησε το σκληρό πυρήνα του κράτους δε φαίνεται να αφορά κανένα στη ηγεσία της δικαιοσύνης.

Αλλά το υποζύγιο, δηλαδή ο απλός Έλληνας πολίτης, οφείλει να ξέρει ένα μόνο πράγμα: να πληρώνει τους φόρους, έστω κι αν κινδυνεύει η επιβίωσή του, χωρίς να νοιάζεται για το ποιος τους επιβάλλει, ούτε για πού τους πάνε. Αυτό του το παρουσιάζουν ως «νέο πατριωτισμό» και είναι το χυδαιοδέστερο είδος των επιγόνων του δωσιλογισμού σήμερα.


*O Γιώργος βαζάκας είναι μέλος του ΕΠΑΜ και ήταν
υποψήφιος βουλευτής με το ΕΠΑΜ στις εκλογές του 2015


Κατερίνη 6/7/2017