Μία πρωτοφανής σταυροφορία ξεκίνησε από το Δήμαρχο Κατερίνης και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Σάββα Χιονίδη, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Ιουλίου.
Στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος έφερε ως θέμα προς συζήτηση την «άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των κατ' εξουσιοδότηση εκδοθέντων υπουργικών και λοιπών αποφάσεων που καθορίζουν κατ' εξειδίκευση τα ωράρια απασχόλησης των εργαζομένων στο Δήμο Κατερίνης που εργάζονται με μικρότερο του οκταώρου ωράριο».
Με απλά λόγια, κληθήκαμε να ψηφίσουμε την αύξηση των ωρών εργασίας για όσους υπαλλήλους του Δήμου εργάζονται με ωράριο μικρότερο του οκταώρου, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας.
Ο κ. Χιονίδης, αφού κατηγόρησε κάποιους (ποιους άραγε;) για ιδεοληψίες και μίλησε για δεσμεύσεις (πού άραγε;), στήριξε την πρότασή του με τα εξής επιχειρήματα:
α) την ανάγκη να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών του Δήμου σε σχέση με αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα.
β) τη «δικαιοσύνη» που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε όλους τους υπαλλήλους μιας υπηρεσίας ως προς το ωράριο
γ) το ότι «αυτό λέει η λογική»! Σε μια αποστροφή του λόγου του που έπαιζε με τη λογική μας, ο Δήμαρχος εκφράστηκε ως υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, που «πρέπει όμως να εναρμονιστούν με τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο όλοι εργάζονται 8ωρο αλλά και πέραν αυτού».
Το 2011 με το άρθρο 41 του νόμου 3979/2011 αυξήθηκε το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων από 37,5 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως. Το σκεπτικό της διάταξης αφορούσε την ανάγκη εξίσωσης του ωραρίου του Δημοσίου με αυτό του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της παραγωγικότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Με μεταγενέστερη ερμηνευτική εγκύκλιο ξεκαθαρίστηκε η εκ νέου εξαίρεση για όσες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται ειδικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Με την Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το προσωπικό Δημοσίου Δικαίου των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ (ΦΕΚ 1632/τ. Β’/6-8-2009) προβλέπεται ότι οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού (καθαριότητας, συνεργεία ασφαλτόστρωσης κ.α.) ορίζονται σε 32.
Για κάποιους οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ φαίνονται ως μια καλή ευκαιρία να πάρουν πίσω όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η σταυροφορία του Δημάρχου Κατερίνης.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι προφανής η ιδεοληψία τόσο του κ. Χιονίδη όσο και του κόμματος από το οποίο στηρίζεται και το οποίο στηρίζει. Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών είναι αντίθετος στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους, και γι’ αυτό προσπαθούν να τον εξαλείψουν από όπου μπορούν.
Επιπλέον, όταν ο νεοφιλελευθερισμός μιλάει για δικαιοσύνη, αξιώνει πάντα την εξίσωση όλων προς τα κάτω. Δεν είδαμε ποτέ τον κ. Δήμαρχο ή τους εκπροσώπους της ΝΔ να ζητούν εξίσωση προς τα πάνω. Δεν τους είδαμε ποτέ να ζητούν εναρμόνιση του ιδιωτικού τομέα με τις σωστές πρακτικές και τα κεκτημένα του δημοσίου.
Τέλος, είναι πράγματι λογικό. Είναι λογικό οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να δουλεύουν 8 ώρες στο δρόμο. Είναι λογικό το να εξισώνενετα μια δουλειά γραφείου με τη δουλειά στο δρόμο, με 0 βαθμούς το χειμώνα και 40 το καλοκαίρι, με ήλιο, αέρα και βροχή. Είναι λογικό το να καταργήσουμε το μειωμένο ωράριο για μια τόσο μεγάλη κατηγορία εργαζομένων, στην οποία παρεμπιπτόντως εντάσονται και τα ΑμΕΑ. Πράγματι κ. Δήμαρχε, όλα αυτά είναι λογικά.
Αλλά είναι λογικά για το Μεσαίωνα και για τις εργασιακές συνθήκες στις γαλέρες της αρχαιότητας. Για εκείνες τις περιόδους, είναι πολύ λογικά. Για το 2017 είναι κάτι παραπάνω από παράλογα. Είναι δείγματα της σκληρής νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας σας. Αυτής της ιδεοληψίας που εχθρεύεται τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως ο διάολος το λιβάνι. Και που προσπαθεί να τα καταπατήσει με κάθε τρόπο, σε κάθε ευκαιρία.
Θα μας βρείτε ξανά απέναντι στη νέα σταυροφορία σας, κ. Χιονίδη. Δεν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στον εργασιακό Μεσαίωνα.
Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Δημοτική σύμβουλος Κατερίνης με τον «Άλλο Δρόμο»