Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η «Αλλαγή Πορείας στο δήμο Δίου – Ολύμπου» στηρίζει τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες.

Η «Αλλαγή Πορείας στο δήμο Δίου – Ολύμπου» στηρίζει τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες.
Για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Πιέρια όρη έχουν γραφτεί πολλά. Οι αντιδράσεις ακόμη περισσότερες και όχι αδικαιολόγητες. Ο μύθος που δημιουργήθηκε σκοπίμως για την «πράσινη αιολική ενέργεια» έχει καταρριφθεί.


Συγκεκριμένα για την ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες, οι μελέτες που κρίνουν τη χρηστικότητα του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος είναι μάλλον αρνητικές. Το ρεύμα αυτό παράγεται μόνο όταν φυσάει και δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως οι ανεμογεννήτριες είναι ικανές να παράγουν ρεύμα όταν δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση για κατανάλωση και αντίθετα να μην παράγουν επειδή απλά δεν φυσάει όταν η ζήτηση είναι αυξημένη. Αυτό ως επιχείρημα έχει να κάνει με τη λειτουργία και την χρηστικότητά τους. Το μεγάλο πλήγμα όμως αφορά άμεσα το φυσικό περιβάλλον στο χώρο που γίνεται η εγκατάστασή τους αλλά και σε ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος γύρω από την περιοχή αυτή.

Ξεκινώντας από τη διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων στην καρδιά του δάσους για να περάσουν τα ογκώδη μέρη των ανεμογεννητριών, την εκρίζωση και καταστροφή χιλιάδων δέντρων στο τελικό σημείο εγκατάστασής τους, την εκσκαφή και το μπάζωμα με χιλιάδες κυβικών σκυροδέματος για να δημιουργηθούν οι βάσεις στήριξης, τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής, την αλλαγή της διαδρομής των υδάτων και των ρευμάτων του αέρα και καταλήγοντας στην αισθητική υποβάθμιση του πιερικού τοπίου αλλά και στις σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που σήμερα ζουν, αναπνέουν και δραστηριοποιούνται σε αρμονία με το βουνό σε τομείς όπως ο τουρισμός, η δασική παραγωγή, η μελισσοκομία, η δημοτική μας παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» παίρνει σαφείς αποστάσεις από την απόφαση για την εγκατάσταση των έντεκα ανεμογεννητριών στο βουνό των «Πιερίδων Μουσών». Στηρίζουμε επίσης τις προσπάθειες των κατοίκων της Άνω Μηλιάς θεωρώντας παράλληλα πως το ζήτημα αφορά όλους τους πιεριείς, επειδή τον τόπο μας πρέπει να τον παραδώσουμε καλύτερο και αλώβητο στις επόμενες γενιές.

Καλούμε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης να λάβει σοβαρά υπόψη τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις και θέσεις ενάντια στην εγκατάσταση των 11 ανεμογεννητριών και να μην επιτρέψει την περάτωση του παραπάνω έργου. Η όποια απόφαση να προάγει τον σεβασμό στο περιβάλλον και όχι την καταστροφή του.