Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Εκδήλωση, η οποία εξελίχθηκε σε μία ενδιαφέρουσα δράση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας, με έμφαση στο κρίσιμο φαινόμενο της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών πραγματοποίησε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.


Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017, ενόψει της αυριανής ημέρας, η οποία έχει οριστεί διεθνώς, για την ανάδειξη του συγκεκριμένου προβλήματος, το Κέντρο που δραστηριοποιείται στην Κατερίνη εδώ και 4 χρόνια, από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ελευθερίας λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο, απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες συνομίλησαν με το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη δομή ειδικά στις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία. Ταυτόχρονα, για δράσεις, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν, προκειμένου να αποτραπεί και να καταπολεμηθεί κάθε έκφραση βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν προσανατολίζεται.

Όπως επισημαίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου: «H 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή, το εν λόγω Κέντρο αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική δομή στήριξης γυναικών που έχουν υποστεί βία, η οποία λειτουργεί με πρωτοβουλία του Δήμου μας από το 2013. Με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων Δημοσίων υπηρεσιών, συλλόγων, φορέων και πολιτών, με έντυπο υλικό (αφίσες, φυλλάδια) και με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης».

Πως καθιερώθηκε η ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών από τον ΟΗΕ:

Ήταν Δεκέμβριος του 1991 όταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) αποφασίστηκε να ανακηρύξουν την 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με στόχο να αναδείξουν ένα σοβαρό πρόβλημα με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η συγκεκριμένη ημέρα όμως είχε καθιερωθεί 10 χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη των τριών αδερφών Μιραμπάλ. Η Πάτρια, η Μαρία και η Αντωνία ήταν Δομινικανές που πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Μετά από έρευνα του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής της θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία. Μία στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού.

Μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν 17 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική παρενόχληση και αυτό μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Στην χώρα μας, στοιχεία από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (Ε.Ι.Ε.) δείχνουν πως 24% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική βία και σεξουαλική βία το 6% των γυναικών.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός στη βία των γυναικών μεταξύ πολιτισμών, συνόρων ή πλούτου. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει σε κάποιον δίπλα μας που δεν το γνωρίζουμε.

Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου

Λειτουργεί στον Δήμο Κατερίνης και ειδικότερα στην οδό Αυγουστίνου 21, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Κατερίνης, άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, καθώς το πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών αυξάνεται ραγδαία.

Το συγκεκριμένο Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.

Χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2012-2015 από το ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζεται η χρηματοδότησή του την περίοδο 2015-2018 από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Οι Υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Οδός Αυγουστίνου 21 – Τηλέφωνα Επικοινωνίας 23510 36678

E mail: womenaid@katerini.gr

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 π.μ. έως 16:00.