Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

«ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ»

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ., στο κτίριο του Διοικητηρίου της ΠΕ Πιερίας (αίθουσα συσκέψεων, 4ος όροφος, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 40 – Κατερίνη), με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη επιχειρησιακής κλίμακας με θέμα: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερη τιμή για την Πιερία και την εκδήλωση, ήταν η πληθωρική παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κου Ιωάννη Καπάκη, ο οποίος με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, κατέγραψε τα προβλήματα που ανακύπτουν όχι μόνο από τη διαχείριση των επισκεπτών του Ολύμπου αλλά και από τη διαδικασία του επιχειρησιακού σχεδιασμού διάσωσης των επισκεπτών – ορειβατών που έχουν ανάγκη.

Παρόντες στην σύσκεψη επιχειρησιακής κλίμακας με σχετικό χαιρετισμό και τοποθέτηση ήταν: Εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, της 2ης & 8ης ΕΜΑΚ, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του ΕΚΑΒ – τομέα Πιερίας, ο Βουλευτής κος Χαρίλαος Τζαμακλής, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και οι συνεργάτες του, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βεροίας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, των διαχειριστών των καταφυγίων, ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, εκπρόσωπος του ΕΣΕΠΑ.


ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

«Ο ΌΛΥΜΠΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ».

«Ο Όλυμπος, τα Πιέρια και ο Τίταρος για την Πιερία είναι πολιτισμός. Είναι μια κιβωτός ζωής και ομορφιάς, ένας χώρος έκστασης και ονείρου. Ζωή στο ύπαιθρο με απρόβλεπτα περιστατικά και πολλές φορές ταλαιπωρίες και κίνδυνους. Είναι μια αναμέτρηση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τα στοιχεία της φύσης. Για το λόγο αυτό, ερχόμαστε με πολύ μεγάλη συχνότητα σε γεγονότα διάσωσης ατόμων που επιχειρούν να έρθουν όσο πιο κοντά στο όνειρό τους. Να έρθουν, να περπατήσουν, να ζήσουν αλλά και δυστυχώς πολλές φορές να αφήσουν τη ζωή τους στον Όλυμπο και να ζήσουν αιώνια μαζί του.

Για εμάς στην Πιερία αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Όλυμπος είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Είναι πόλος τουριστικής έλξης.

Θέλουμε ένα Όλυμπο επισκέψιμο με όλο το σύνολο των δράσεων τόσο για την προστασία του Ολύμπου αλλά και των επισκεπτών καθώς και τη διευκόλυνση τους.

Με κύριους πυλώνες την επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής στα όρια της φέρουσας ικανότητας αυτής, τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας του Ολύμπου, την αύξηση του πλήθους των επισκεπτών, την ασφάλεια των επισκεπτών και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού) για τη διάσωση όλων όσων έχουν την ανάγκη μας.

Στη σημερινή μας συνάντηση θα οριοθετήσουμε τα προβλήματα που έχουμε ήδη καταγράψει ο καθένας ξεχωριστά, για να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά, την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των διασωστών. Τίθεται, λοιπόν ο προβληματισμός για το Νομικό Πλαίσιο που διέπει τις διασώσεις: (Φορείς που επιχειρούν και Μέσα επίγειας μεταφοράς αλλά και αερομεταφοράς), το φορέα που εποπτεύει και συντονίζει τις διασώσεις (ανθρώπινο δυναμικό και λοιπούς πόρους) καθώς και την αμεσότητα του χρόνου επέμβασης, το σχεδιασμό για την προστασία του Ολύμπου και του Εθνικού Δρυμού, λαμβάνοντας υπόψη την επισκεψιμότητα αλλά και την αειφορική του ανάπτυξη και την επιχειρησιακή αξιοποίηση μετά από σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση των ενεργών εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και αλλού, ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν αποτελεσματικά στις διασώσεις», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, κατά το χαιρετισμό της στη σύσκεψη επιχειρησιακής κλίμακας.

Όλες οι τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και εκπροσώπων των φορέων, συγκλίνουν σε συγκεκριμένες και κοινές θέσεις, όπως τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενώ και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας εντυπωσιάστηκε για την σύμπνοια που διέπει τους τοπικούς επιχειρησιακούς φορείς, όχι μόνο στην Πιερία αλλά και στην όμορη Θεσσαλία.

Ο Όλυμπος είναι κοινός και αδιαίρετος για τις δύο περιφέρειες. Όλοι μαζί προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τις ζωές των επισκεπτών, που επιθυμούν να εκπληρώσουν ένα όνειρο ζωής, την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, της κατοικίας των αρχαίων Θεών.

Η συνεχής εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων (ένστολων και εθελοντών), σε εξειδικευμένες σχολές, εποπτευόμενες από το Πυροσβεστικό Σώμα και πιστοποίηση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η ανακοίνωση της ίδρυσης της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας, με πρόταση να γίνει παράρτημα με έδρα την Π.Υ. Λιτοχώρου, η δημιουργία διαδραστικού site ενημέρωσης και προειδοποίησης για τους ορειβάτες, η νομοθετική θεσμοθέτηση των εισόδων του βουνού, η καταγραφή του υφιστάμενου αλλά και του αναγκαίου εξοπλισμού με φυλασσόμενους χώρους με την ενιαία αντιμετώπιση των κρίσεων υπό τον βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, τέθηκαν επι τάπητος στη σύσκεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, δεσμεύθηκε να βοηθήσει ώστε να βρεθεί λύση για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την είσοδο στους επισκέπτες καθώς και στην ανάληψη του ρίσκου από τους ίδιους, την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης εισόδου και διάσωσης κάτω από έναν συντονιστή φορέα, την επιτάχυνση της διαδικασίας υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, την επιτάχυνση της διαδικασίας για την λειτουργία επιχειρησιακού ελικοδρομίου καθώς και την συνεχόμενη εκπαίδευση αλλά και την επιχειρησιακή επίσκεψη (case study) διευρυμένου μικτού κλιμακίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση από όλους τους φορείς, να αποστείλουν εγγράφως όλες τις προτάσεις τους ώστε να συμπληρωθεί ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα το οποίο θα υποβληθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις περαιτέρω ενέργειές της.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ