Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

TI MAΣ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ…;

TI MAΣ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ…;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ 1996
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΡΟΚΛΙΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος
Μέρος Α΄

Ξεκινούμε το άρθρο μας με κάποιους στίχους του τόσο σημαντικού μας σύγχρονου ποιητή, του Μιχάλη Γκανά από το ποιήμά του με τίτλο: ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ’ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ: Μα η Ελλάδα ως γνωστό

ποτέ της δεν πεθαίνει
και όπως έχει ειπωθεί
κάποια στιγμή θ’ αναστηθεί
ή φάντασμα και ζόμπυ
ας κάνουμε υπομονή
το δυο χιλιάδες θα φανεί

Αγαπητέ θυμόσοφε ποιητή μας, που στο προαναφερθέν ποίημά σου τόσο παραστατικά μας παρουσιάζεις τα κοινωνικοπολιτικά καμώματα της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντάς μας με δείγμα ειρωνείας κουράγιο, όχι μόνο μπήκε το δυο χιλιάδες, είμαστε ήδη στο δυο χιλιάδες δεκαοχτώ και στην οικονομική κατοχή των τελευταίων δέκα χρόνων η πτωχευμένη Ελλάδα μας βιώνει τα μεγαλύτερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα μετά τη ναζιστική κατοχή. Μέρος από τα πολλά προβλήματα που προφητικά αναφέρεις, τα ελληνοτουρκικά, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε, όσο επαρκούν οι δυνατότητές μας.

Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία αναδείχνοντας, προφητικέ μας ποιητή, τα όσα άσχημα περιζώνουν την πατρίδα μας από τη δεκαετία του ’60, ευελπιστούμε αυτή να μη αναστηθεί απ’ αυτά ως φάντασμα ή ζόμπι (= νεκρός που επανέρχεται στη ζωή χωρίς ψυχή και συνείδηση) αλλά ως ρωμαλέο κράτος, κυρίαρχο και ανεξάρτητο.

Και δυστυχώς με το που φάνηκε το δυο χιλιάδες στη διαδρομή μέχρι το δυο χιλιάδες δεκαοχτώ μια πολυμορφία ζητημάτων περικυκλώνει την Ελλάδα μας: Επαπειλείται αναδιάταξη συνόρων σ’ ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της, σχεδιάζονται ή έχουν σχεδιαστεί να διέλθουν απ’ την ελληνική επικράτεια αγωγοί υδρογονανθράκων συσχετισμένοι με παγκόσμιες αγορές. Συγκεκριμένα ο ΤΑΠ που θα ξεκινά από το Αζερμπαϊζάν, θα διασχίσει τη βόρειο Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ευρώπη – λέγεται ότι θα λειτουργήσει από το 2019 – και είναι ανταγωνιστικός προς τους ρωσικούς αγωγούς ενέργειας προς τη δυτική Ευρώπη. Ας φανταστούμε πόσο είναι δυνατόν να αφήσουν οι ΗΠΑ υπό την κυριαρχία της Ελλάδας τον διερχόμενο απ’ αυτή αγωγό; Και στο χώρο του Αιγαίου ουσιαστικά η FRONTEX και οι ΜΚΟ ασκούν κυριαρχία με αφορμή το προσφυγικό, το ΝΑΤΟ με την παρουσία του γκριζάρισε την περιοχή, η Τουρκία συνάπτει συμφωνίες απ’ ευθείας με τη την ΕΕ για τους μετανάστες, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας και έχει κυκλώσει τον ελληνισμό με Αλβανία και Σκόπια.

Στο πλαίσιο της μόλις αναφερθείσας γεωπολιτικής κατάστασης κινείται η συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μας. Όλος ο ελληνισμός είναι ανήσυχος, εξοργισμένος και αγανακτισμένος για το πού θα οδηγηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη στιγμή που γράφουμε το άρθρο μας, 4/3/2018 η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη μεθόριο του Έβρου συγκλονίζει το Πανελλήνιο, με απρόβλεπτες προς το παρόν για την τύχη τους εξελίξεις. Εντωμεταξύ η τουρκική προκλητικότητα είχε εκδηλωθεί σχεδόν περίπου πριν δυο εβδομάδες στις 12/2/2018, όταν διεμβόλησε την ελληνική ακταιωρό του λιμενικού στα Ίμια, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Και σ’ αυτά τα οδυνηρά για την πατρίδα μας γεγονότα οι πολιτικές ηγεσίες συνιστούν ψυχραιμία. Πολύ φοβούμαστε ότι η τακτική αυτή όχι μόνο ούτε κατευνασμός (=μετριασμός της έντασης) δεν είναι, αλλά μάλλον είναι ενδοτισμός κι ας τον ερμηνεύσουμε, όπως θέλουμε. Κρατάει όμως χρόνια αυτός ο ενδοτισμός. Ξεκινά χρονικά από το 1974. Από τότε μετά την εισβολή – κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, αυτή άρχισε τις παραβιάσεις τόσο στον εναέριο ελληνικό χώρο, όσο και στο θαλάσσιο. Στη συνέχεια οι παραβιάσεις μετατράπηκαν σε αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας με στόχο τον εθνικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας με διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, που πρακτικά υλοποιείται, εάν χαράξουμε μια ευθεία Καβάλα – Κρήτη – Κύπρος.

Είναι λυπηρότατο, αλλά κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε τη διαδρομή των κορυφαίων αποτρόπαιων πράξεων του ενδοτισμού των πολιτικών ελίτ της Ελλάδας από το 1974:

1) Το 1974 όταν ο εξωμότης Ιωαννίδης διέπραξε το ολέθριο λάθος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν σ’ αυτή, αυτός έδωσε εντολή της μη αντίστασης ( παρά τη συντριπτική υπεροχή του ελληνικού στρατού)

2) Η περιώνυμη φράση από τον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή, «Η Κύπρος κείται μακράν», - δικαιολογία για τη μη εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις – όταν οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν τον Αττίλα 2 και από 2% του προγεφυρώματος το μετέτρεψαν σε κατοχή του 38% του κυπριακού εδάφους δημιουργώντας το τουρκικό ψευδοκράτος στην Μεγαλόνησο.

3) Το 1996 όταν η κυβέρνηση Σημίτη υπέστειλε τη σημαία από τα Ίμια με εκείνο το αχαρακτήριστο: « Πέστε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας». Πιο συγκεκριμένα τότε με διαμεσολάβηση των Αμερικανών Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύτηκαν εγγράφως να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ίμια και πέριξ αυτών, αλλά και να μην επιστρέψουν στην περιοχή. Με αυτή την πράξη η τότε κυβέρνηση Σημίτη αποδέχτηκε οι νησίδες των Ιμίων να είναι, όπως λέγεται στη διπλωματική πρακτική, «γκρίζα ζώνη» κι όχι μια περιοχή, που η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το τοτινό ευχαριστώ του Σημίτη προς τους Αμερικάνους, πόσο πικρόχολα το γευόμαστε σήμερα.

4) Στις 8 Ιουλίου του 1997, οπότε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και Τουρκίας ( κκ Σημίτης και Οζάλ) συμφώνησαν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να ανοίξει η κερκόπορτα των τουρκικών διεκδικήσεων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Οι προαναφερθέντες ενδοτισμοί αποτελούν «γραμμάτια», που τα κρατά στα χέρια του ο Ερντογάν και απειλεί ότι ήρθε η ώρα να εξαργυρωθούν. Έτσι με αυτά και με εκείνα φτάσαμε στις 23.40 της 12ης Φεβρουαρίου του 2018, όπου το οπλισμένο τουρκικό πλοίο UMUT εμβόλησε την άοπλη τελευταίας τεχνολογίας ελληνική ακταιωρό «Γαύδος». Για το παραπάνω περιστατικό πρέπει κατά στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να καταλογιστούν τεράστιες ευθύνες στην πολιτική και λιμενική ηγεσία, γιατί άφησαν αυτό το υπερσύγχρονο σκάφος εντελώς άοπλο, ενώ μπορούσαν να το είχαν εξοπλίσει, χωρίς κόστος, μια και διέθεταν πυργίσκους και πυροβόλα στο ναύσταθμο από πολεμικά πλοία, που έχουν αποσυρθεί.

Έτσι δυστυχώς με το παραπάνω γεγονός η Τουρκία προχώρησε ακόμα ένα βήμα εις βάρος της Ελλάδας. Τα νησιά Ίμια από καθεστώς γκρίζας ζώνης που ήταν από το 1996, τώρα δεν ανήκουν στην εδαφική επικράτεια της Ελλάδας. Η πατρίδα μας έχασε έδαφος αμαχητί. Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανακοινώνει ότι τα Ίμια ανήκουν σ’ αυτήν. Βέβαια η Ελληνική πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι τα Ίμια είναι και θα παραμείνουν Ελληνικά. Αυτά όμως είναι λόγια άνευ περιεχομένου. Και για του λόγου το αληθές, ας τολμήσει κάποιος που λέει τα παραπάνω ή ακόμη κι ένας απλός Έλληνας πολίτης να πατήσει το πόδι του στα Ίμια ακόμη και για ολιγόλεπτη παραμονή.



Κατερίνη 7/3/2018

* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Ε.ΠΑ.Μ στις εκλογές του 2015



TI MAΣ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ…;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ 1996
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΡΟΚΛΙΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Γιώργος Βαζάκας* - φιλόλογος

Μέρος Β΄


Και τώρα με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από τους Τούρκους η απαράδεκτα εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται ακάθεκτη.

Πριν λίγες μέρες προκάλεσε την απομάκρυνση του ιταλικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ, όπου θα έκανε έρευνες για υδρογονάνθρακες, απειλώντας το να το εμβολίσει. Και σ’ αυτά τα γεγονότα και η ελληνική και η κυπριακή πολιτική ηγεσία εξακολουθούν την πολιτική του κατευνασμού, συνιστούν ψυχραιμία ως πρέποντα ρεαλισμό.

Κι ενώ ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βράζει, Τα ΜΜΕ προσπαθούν με εξυπνακίστικες ανακοινώσεις να τον καθησυχάζουν ότι όλα αντιμετωπίζονται, όπως πρέπει. Ο κόσμος όμως βλέπει ταπείνωση της πατρίδας μας και αναζητά ενημέρωση σωστή και διαδικασίες εθνικής δικαίωσης. Θλίβεται απέραντα να βλέπει να διασύρονται στα ΜΜΕ οι συλληφθέντες στρατιωτικοί μας από Τούρκους στρατιώτες κατά τα άλλα και οι μεν και οι δε μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά μήπως για τα προαναφερθέντα γεγονότα έδειξε το ΝΑΤΟ καμιά παρέμβαση αποκατάστασης δικαίου στις έκνομες κατά τις διεθνείς συνθήκες ενέργειες της Τουρκίας; Κατά τα άλλα όμως αλωνίζει το Αιγαίο παίρνοντας άδεια από τον Έλληνα υπουργό άμυνας, χωρίς αυτό να περάσει από τη βουλή. Όσο για τους μεγάλους μας συμμάχους τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δυο ως πόντιοι Πιλάτοι συνιστούν το μεγαλόψυχο: « παιδιά βρείτε τα» εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Το να προσμένουν πια οι ελληνικές κυβερνήσεις στην αμερικανική και ευρωπαϊκή στήριξη αγγίζει τα όρια της αυτοτύφλωσης. Επί τέλους είναι καιρός να εγκαταλείψουν αυτή τη ληθαργική «ψυχραιμία», μπας και προλάβουμε να σταματήσουμε την εδαφική συρρίκνωση ή τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας μας.

Από τα όσα παραπάνω αναλύσαμε, καταδείχνεται ότι η για χρόνια επικρατούσα αντίληψη στην ελληνική πολιτική ηγεσία: «Δε διεκδικούμε τίποτε και δεν παραχωρούμε τίποτα» είναι άνευ ουσίας, όταν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα υπάρχοντα. Τίποτε δεν χαρίζεται και τίποτε δεν κρατιέται, αν δεν μπορείς να το κρατήσεις. Επομένως – επιτακτικό το ερώτημα – Τι έπρεπε να κάνει και τι να κάνει από εδώ και μπρος το σύστημα εξουσίας; Μία απάντηση δεν την πήραμε από κάποιον πολιτικό της ελληνικής Βουλής, που να δίνει πρακτική ουσιαστική αντιμετώπιση στις πειρατικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Απεναντίας ο πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου), ο Δ. Καζάκης προτείνει με πειστικότητα ότι η χώρα μας σε ανάλογες προκλήσεις από την Τουρκία ή από οπουδήποτε οφείλει να πράξει ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Και το Διεθνές Δίκαιο λέει ότι Η χώρα μας έχει υποχρέωση να κάνει παράσταση σημαίας στην περιοχή της πρόκλησης και μάλιστα ειδοποιώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας, εάν με προκαλέσουν και μάλιστα με επιθετική ενέργεια, έχω κάθε δικαίωμα εμπλοκής.

Πειστικό σχετικό παράδειγμα σε σχέση με την εν λόγω πρόταση, αποτελεί πρόσφατα η συμπεριφορά της Κίνας στη νότια θάλασσα της Κίνας, όπου αμφισβητήθηκαν κάποια μικρά νησάκια της από τις Φιλιππίνες και τους Αμερικανούς. Τι συνέβη λοιπόν; Έγινε πόλεμος; Όχι, γιατί; Γιατί η Κίνα κατέβασε το στόλο της κάτω με παράσταση σημαίας (έτσι χαρακτηρίζεται αυτό στη διεθνή ορολογία) και τους είπε: κυτάξτε να δείτε η περιοχή είναι δική μου, είναι κυριαρχικά μου δικαιώματα και είμαι διατεθειμένος να τα υπερασπίσω. Οι διεκδικητές των νησιών « ανέκρουσαν πρύμναν». Και αν έτσι έπραξε η Κίνα, κάπως ανάλογα στα 1976 στην τότε πρόκληση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες στο Αιγαίο με το σκάφος της «Χώρα», δε λειτούργησε η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της τον Α. Παπανδρέου που βροντοφώναξε στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το: «βυθίσατε το Χώρα», οπότε ούτε πόλεμος έγινε και το « Χώρα» δεν τόλμησε να εμφανισθεί στο Αιγαίο. Αντιλαμβανόμαστε ότι, τότε μόνο εξασφαλίζεις την εθνική σου επικράτεια, όταν δεν κάνεις πολιτική ενδοτισμού ή κατευναστική πολιτική.

Επί τέλους οι ελληνικές κυβερνήσεις εμπρός στα δίκαια της πατρίδας μας έχουν χρέος να εγκαταλείψουν πια το φοβικό σύνδρομο της «αυτοσυγκράτησης» και … «ψυχραιμίας», αντίθετα οφείλουν να συνεγείρουν τον πατριωτισμό του λαού μας ενημερώνοντάς τον ακριβοδίκαια για τις δυνατότητες άμυνας της χώρας μας, τονώνοντας το ηθικό του.

Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο κρίνω απαραίτητο να αναφέρω τις εκτιμήσεις πολεμικών δυνατοτήτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκ μέρους ενός ειδικού ανθρώπου, Υποστράτηγου Ε.Α. του κ. Ν. Καρατουλιώτη. Ο κ. Καρατουλιώτης αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επειδή οι συσχετισμοί είναι υπέρ της Ελλάδας:

1) Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα νησιών και βραχονησίδων, που από γεωστρατηγική άποψη δίνουν ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. Περιληπτικά και απλοϊκά – τονίζει ο Στρατηγός – αυτά τα νησιά θα μπορούν να λειτουργήσουν σαν αβύθιστα αεροπλανοφόρα και με την τοποθέτηση σ’ αυτά οπλικών συστημάτων να επιφέρουν τεράστιες απώλειες στον επιτιθέμενο.

2) Η Τουρκία στερείται παντελώς αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς σε αντίθεση με την Ελλάδα ( patriot – S 300 – TOR M1 κλπ)

3) Η Ελλάδα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια και υπερτερεί σε ναυτική ισχύ. Αυτό το γνωρίζει η Τουρκία και εκτιμά ότι πιθανές επιχειρήσεις στο θαλάσσιο χώρο θα γίνει ο υγρός της τάφος.

4) Η Ελλάδα διαθέτει πυραύλους Exocet οι οποίοι σε συνδυασμό με τα Μιράζ 2000 μπορούν να καταστρέψουν την όποια αποβατική τουρκική επιχείρηση. Υπόψη ότι στον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982 ο συγκεκριμένος πύραυλος βύθισε δύο από τα έξι πλοία των Άγγλων.

Όμως ο κ. Καρατουλιώτης δεν κρύβεται και δεν εφησυχάζει που για τώρα οι συσχετισμοί είναι, όπως μας εξήγησε, υπέρ της Ελλάδας. Προχωρώντας την ανάλυσή του μας ενημερώνει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τώρα αρχίζουν να εξοπλίζονται πυρετωδώς με ένα πρόγραμμα 120 δις δολάρια που θα ολοκληρωθεί σε βάθος επταετίας. Σύμφωνα με αυτό ο τουρκικός στρατός θα εφοδιασθεί: 1) 100 με 150 F – 35 που θα του εξασφαλίσουν συντριπτική αεροπορική υπεροχή. 2)Μεγάλο αριθμό υποβρυχίων ίδιου τύπου με τα δικά μας αλλά πιο σύγχρονα και βελτιωμένα, αποκτώντας έτσι υποθαλάσσια υπεροχή. 3)Κατασκευή μίνι αεροπλανοφόρου 4) Μεγάλο αριθμό επιφανειακών θαλάσσιων πολεμικών πλοίων (φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά πλοία κλπ) 5) Κατασκευάζουν το δικό τους πολεμικό αεροπλάνο, για να μην εξαρτώνται από τις ξένες αγορές 6) εφοδιάζονται με πληθώρα πυραυλικών συστημάτων.

Αυτή είναι και θα είναι η στρατιωτική κατάσταση, όπως μας την περιγράφει ο Υποστράτηγος Καρατουλιώτης. Σ’ αυτή σήμερα την κρίσιμη περίοδο, όταν όλα στην περιοχή μας επαναπροσδιορίζονται γεωπολιτικά, η άμυνα της πατρίδας μας πρέπει ουσιαστικά να ενισχυθεί. Οι πολιτικές της ηγεσίες επί τέλους να εγκαταλείψουν τον ενδοτισμό απέναντι στον τουρκικό ή οποιονδήποτε άλλο πειρατικό επεκτατισμό. Οφείλουν επί τέλους να τονώσουν με την αντικειμενική ενημέρωση το πατριωτικό φρόνημα του ελληνικού λαού κι όχι να τον απογοητεύουν όπως συνέβη στα Ίμια το 1996 περιφρονώντας το ιερό σύμβουλο και λέγοντας: « Πέστε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας»

Κλείνοντας θα ξανατονίσουμε ότι η Τουρκία, λόγω του ελληνικού ενδοτισμού από το «γριζάρισμα» των Ιμίων το 1996, έφτασε στην ημιεπίσημη προσάρτηση τους θέτοντας τέλος στο καθεστώς των «γκρίζων ζωνών», που ίσχυε μέχρι σήμερα. Και αναρωτιόμαστε τι περισσότερο πρέπει να γίνει, ώστε το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα να χάσει την «ψυχραιμία» του; Τα ίδια συμβαίνουν εκ μέρους της Τουρκίας και εναντίον της Κύπρου, χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ και ακυρώνει στην πράξη κυριαρχικά της δικαιώματα (ματαιώνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδά της).

Για την όλη αυτή κρίσιμη κατάσταση ο καθηγητής της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κώστας Γρίβας μας συμβουλεύει: « Το να αναμένει η Ελλάδα μια αποφασιστική αμερικανική παρέμβαση υπέρ της Ελληνικών συμφερόντων είναι κάτι το ανεδαφικό και το να πιστεύει στην ευρωπαϊκή στήριξη, αυτό αγγίζει τα όρια της αυτοτύφλωσης. Η Τουρκία επιδιώκει να απορροφήσει την Κύπρο και να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα δορυφόρο. Κανείς δε θα έλθει να μα βοηθήσει. Ό, τι κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Και ιδιαίτερα για την Κύπρο – δεν είναι αργά – τονίζει ο κ. Γρίβας οφείλει σιγά – σιγά να εξοπλίζεται βασισμένη στις διεθνείς εξελίξεις της στρατιωτικής τεχνολογίας. Μπορεί π.χ. να προμηθευτεί τα προϊόντα της λεγόμενης «Πυραυλικής Επανάστασης» (Missile Revolution), που επιτρέπουν την ανάπτυξη φθηνών πυραυλικών συστημάτων, που μπορούν να προσβάλουν πολεμικά πλοία σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές. Έτσι θα διαμορφώσει ο ελληνισμός αποτρεπτική στρατηγική έναντι του τούρκικου ιμπεριαλισμού, χωρίς να πιστεύει σε καλοκάγαθους γίγαντες που θα έλθουν ,για να τον σώσουν, αλλά να αρχίσει να επενδύει στον εαυτό του, χωρίς ηττοπάθεια και χωρίς μεταφυσική ανάγνωση της ισχύος του αντιπάλου.

Κατερίνη 7/3/2018

* Ο Γιώργος Βαζάκας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Ε.ΠΑ.Μ στις εκλογές του 2015