Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Αδελφοποίηση μεταξύ 5ου Γυμνασίου Κατερίνης και Νο 12 imeni Zhukova, της πόλης Γκελεντζίκ Ν. Ρωσίας

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 11:45 επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα Turetckaia Elena Lazarevna διευθύντρια του σχολείου Νο 12 imeni Zhukova της πόλης Γκελεντζίκ Ν. Ρωσίας στο πλαίσιο προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων της Ρωσίας, στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, με σχολεία της Κ. Μακεδονίας, που οργάνωσε η Π/θμια Εκπάιδευση Ν. Πιερίας.


Μέσα σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο κλίμα που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, η συνάντηση με την κα Turetckaia Elena Lazarevna είχε ως κοινό στόχο την γνωριμία με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας, τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων και δικτύων επικοινωνίας, την ανταλλαγή ιδεών, εκπαιδευτικών εμπειριών και γνώσεων, την από κοινού υλοποίηση δραστηριοτήτων πολιτιστικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου, που θα ενισχύουν την προσπάθεια εκμάθησης Ελληνικών στις ελληνικές κοινότητες της περιοχής.

Βασικός στόχος της αδελφοποίησης είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς αυτή θα αποτελέσει ένα πολύ καλό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων, η ενίσχυση της ελληνομάθειας σε μια περιοχή που είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο, η ζεστή φιλία και η κοινή πορεία, ώστε να δημιουργηθούν δεσμοί που θα αντέξουν στο χρόνο και θα είναι σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα πορεία των δύο σχολείων και των μαθητών.

Μεταξύ των δυο πλευρών ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα και ακολούθησε μικρός μπουφές με γλυκίσματα και αναψυκτικά. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία του σχολείου που ερμήνευσε γνωστά ελληνικά τραγούδια. Ακόμη μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Αμέσως μετά η διευθύντρια του ρωσικού σχολείου ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου.

Η πρώτη αυτή συνάντηση κατά την έναρξη αδελφοποίησης άφησε σε όλους μια απέραντη χαρά, καθώς ανοίγονται νέοι δρόμοι συνεργασίας ανάμεσα σε δύο σχολεία και σε δύο λαούς που τους ενώνουν χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου πρωτοπρεσβύτερος Μ. Κουρσiουμπάς, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης κα Π. Μακρίδου, ο Δ/ντης Δ/θμιας κ. Ι. Καζταρίδης, η Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων ΔΙΔΕ Πιερίας κα Μ. Παππά, ο Δ/ντής του 9ου Δ. Σχ. Κατερίνης κ. Κ. Πιπίλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων κα Μ. Γιαννακίδου, μέλη του Δ.Σ του συλλόγου και γονείς.

Η διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αδελφοποίησης, το Σύλλογο των καθηγητών για την υποστήριξή του, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, τον αντιπρόεδρο, τους γονείς, τους μαθητές και τέλος, όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Η επίσημη τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23-04-2018 στη Θεσσαλονίκη.


Η διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης