Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΝΟΤΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ. Καθοριστικό ρόλο οι Πόντιοι της Ρωσίας. Αξιοσημείωτη η παρουσία της Πιερίας

Μια σπουδαία δράση και εξέλιξη έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και στην Κ. Μακεδονία, με εθνικές διαστάσεις, αφού αφορά τα ελληνικά γράμματα και την επίσημη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ν. Ρωσίας. Σχολικές μονάδες της Θες/νίκης, της Πιερίας, της Ημαθίας και του Κιλκίς αδελφοποιήθηκαν, με πανηγυρικό τρόπο και κάθε επισημότητα, με αντίστοιχες πόλεων, με έντονο ελληνοποντιακό στοιχείο, της Ν. Ρωσίας.

Οι εκεί ελληνικές κοινότητες, μιας πλούσιας και εξαιρετικά ιστορικής για τον ελληνισμό περιοχής, όπου διδάσκεται η ελληνική, επίσημα, ως δεύτερη ξένη γλώσσα, συνέβαλαν τα μέγιστα σ΄ αυτήν την εξέλιξη και υποστηρίζουν το εγχείρημα με πάθος. Ελληνικές κοινότητες που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και πρόοδο, σφύζουν από ζωή και δράση και πρωταγωνιστούν σε πολλά πεδία, και προς το συμφέρον της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και θρησκείας.

Σημαντικοί πνευματικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες αυτών των ελληνικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, φιλοξενήθηκαν, ξεναγήθηκαν και στην Πιερία, επισκεπτόμενοι και την πολιτιστική στέγη της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018. Τους υποδέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους ξενάγησε τις όμορφες και άρτιες εγκαταστάσεις, που προκάλεσαν το θαυμασμό και την ικανοποίηση. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού αλλά και για θέματα ανταλλαγής αποστολών και επισκέψεων. Δόθηκαν αναμνηστικά, βιβλία και άλλα δώρα στους επισκέπτες και φυσικά η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.