Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Η Εισαγγελία Κατερίνης εφιστά την προσοχή σε έφηβους και γονείς για το σήριαλ κινουμένων σχεδίων «Death Note». (ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)


*Επαναδημοσίευση (Πρώτη δημοσίευση 26/6/18)

Σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18-6-2018 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως δε στους εφήβους, καθώς και στους γονείς αυτών, σχετικά με την ύπαρξη του γιαπωνέζικου σήριαλ κινουμένων σχεδίων με την επωνυμία «Death Note»...

την επικινδυνότητα του και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να οδηγηθούν είτε στη παράνοια είτε στη τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σήριαλ, είναι σειρά ιαπωνικών «manga», σε σενάριο Οόμπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα, που εξιστορεί την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό, σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στη παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντεντέκτιβ του κόσμου, του «L».

Η δημοτικότητα του «Death Note» σε μαθητές, προκάλεσε την αντίδραση των αρχών σε διάφορες χώρες του κόσμου, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο «Death Note», με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του «Death Note», έχει απαγορευθεί σε διάφορες χώρες της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου αποβλήθηκαν μαθητές, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από τα μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga). Επίσης αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική οικογένεια στα Anime (γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το «Death Note».

Είναι φανερό, ότι οι παραγωγοί και οι διαχειριστές τέτοιων κινουμένων σχεδίων, στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα εφήβων και παιδιών, και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους και να τους οδηγήσουν είτε στη παράνοια είτε στη τέλεση αξιόποινων πράξεων (βλ. προαναφερόμενη δολοφονία).

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Πιερίας, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους ασκούν την επιμέλεια ανηλίκων, να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα και να επαγρυπνούν, ώστε να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η παρακολούθηση τέτοιων σήριαλ από τους ανηλίκους, και να απευθύνονται, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης ή ακόμη και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, τον οποίον μπορούν να επισκέπτονται στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης, σε οποιαδήποτε περίπτωση εντοπίσουν ανάλογα φαινόμενα.

Τέλος, παρακαλούμε τους κ.κ.Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας του Ν.Πιερίας, αλλά και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, όπως και μέχρις ότου λήξει η τρέχουσα σχολική χρονιά, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο τους.

Δίδεται η παραγγελία να δημοσιευθεί η παρούσα σε διαδικτυακούς τοπικούς ιστοτόπους και στις τοπικές εφημερίδες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Κατερίνη, 25-06-2018
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ