Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Θα επιτρέψουμε «να γίνει σκουπίδι η μάνα μας Μακεδονία»; 23-09-2018

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Το 1992-93 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απεπειράθη να προβλέψει ότι το όνομα Μακεδονία «σε ένα, ή το πολύ σε δέκα χρόνια θα ξεχασθεί». Η πραγματικότητα τον διέψευσε παταγωδώς, καθώς 25 χρόνια μετά δείχνει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο Κυριάκος ωστόσο ήταν σαφής το Σάββατο στην Δ.Ε.Θ. όταν δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να κυρώσει την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα ως αντιπολίτευση, ούτε στην επόμενη Βουλή ως κυβέρνηση». Αν και ελλειπτική αυτή η διατύπωση, ξεσήκωσε από τις καρέκλες τους το ακροατήριό του στο Βελλίδειο, που τον καταχειροκρότησε όρθιο για αρκετά λεπτά. Οι ψηφοφόροι είναι αγνοί, οι πολιτικές ηγεσίες αποδεικνύονται συχνά κίβδηλες…


«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», όμως, στη συνέντευξή του της Κυριακής (16/9) τα είπε «μητσοτακικά»: Συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», διευκρίνισε όμως ότι δεν συμφωνεί με τη «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».


Κάποιοι στη Ν.Δ. που καταλαβαίνουν να κάνουν ένα φροντιστήριο στον αρχηγό τους. Θα τον προστατεύσουν και αυτόν και την πατρίδα από λάθη μοιραία, βαρύτερα των εγκλημάτων.


Αν τους χαρίσεις το όνομα και το πάρουν με το κόλπο της «σύνθετης», την επομένη το συνθετικό θα έχει εξαφανισθεί και θα μείνει μόνο το «Μακεδονία». Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων, το ζούμε με τις «Πρέσπες». Κάθε μέρα και πιο εμπρηστικά και ο Ζάεφ και ο πάσα ένας ηγετίσκος της Δύσεως, όλοι τους, χρησιμοποιούν το σκέτο «Μακεδονία».


Παραδέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. ότι: «η σύνθετη ονομασία ενοχλεί, αλλά είμαι ρεαλιστής». Ρεαλιστής ωστόσο δεν είναι αυτός που γνωρίζει και αναγνωρίζει τις οδυνηρές συνέπειες των επιλογών του και παρά ταύτα εμμένει σ’αυτές, αλλά εκείνος που αρνείται να υποκύψει.


Αλιεύουμε και μιαν ακροτελεύτια, αλληλογρονθοκοπούμενη φράση: «Την επόμενη ημέρα η μεγάλη μάχη θα πρέπει να είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Το όνομα θα ξεχασθεί πολύ γρήγορα».


Εδώ αντιγράφει τον πατέρα του. Αλλά στο «δια ταύτα» καταλήγει: «Αφού υπάρχει η μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, πολύ σύντομα θα λέγονται Μακεδονία»! Άρα οφείλει να περάσει στην αντεπίθεση. Όπερ έδει δείξαι!


Όλη η ιστορία των Πρεσπών είναι μια τρύπα στο νερό για την Ελλάδα και ένα ξεπούλημα ιερών και οσίων του Ελληνισμού.


Η κυβέρνηση, μας παρέδωσε αμαχητί και η αντιπολίτευση δηλώνει εξ ορισμού ανίκανη να μας προστατεύσει. Δεν θα κυρώσει, μας λέει, ο Κυριάκος την «εθνικά επιζήμια» συμφωνία, ούτε τώρα, ούτε μετά, αλλά αν την κυρώσουν οι αντίπαλοί του, αυτός μετά δεν θα την ακυρώσει!


Στην κοινή λογική, στην αριστοτελική λογική, αυτός ο τρόπος σκέπτεσθαι λέγεται παραλογισμός.


Η ηγεσία της Ν.Δ. πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της. Και οι μεν ξένοι όψιμοι ή παλαιότεροι φίλοι των Σκοπίων δεν γνωρίζουν ιστορία, ούτε και νοιάζονται για την αλήθεια, εμείς όμως; Οι βουλευτές μας πως θα κυρώσουν με την ψήφο τους αυτό το έκτρωμα, το οποίο ξεχειλίζει δουλείες και υποθήκες σε βάρος του Ελληνισμού «νυν και αεί και εις τους αιώνας»;


Θα επιτρέψουμε «να γίνει σκουπίδι η μάνα [μας] Μακεδονία»; (Καβάφης, Η μάχη της Μαγνησίας, Α’, σ.36).


Παρελαύνουν αράδα οι Δυτικοί «σωτήρες» των Σκοπίων. Προχθές ο αμερικανός ΥΕθΑ Μάτις, κατέληξε με την ίδια επωδό για τη Ρωσία που επιχειρεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα [ενώ οι ΗΠΑ αθώα περιστερά, δεν παρεμβαίνουν]. Αλλά ο Ζάεφ «άδειασε» τον αμερικανό: «Δεν υπάρχουν στοιχεία για ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας και η Ρωσία είναι φίλη της Μακεδονίας»! Κόκκαλο ο Μάτις…



*Στέλιος Παπαθεμελής
Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης