Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται σε 875 δομές 3500 εργαζόμενοι. Εδώ και 15 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.).

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζει με εφήμερο χαρακτήρα και κάθε χρονιά είναι στον αέρα αφού η χρηματοδότηση του και λειψή είναι και πατά σε ανεπαρκείς πηγές χρηματοδότησης.

Διατηρείται δε με συνεχείς παρατάσεις, παραμένοντας μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις. Οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” παραμένουν χρόνια σε ομηρία και ο αριθμός τους φθίνει μιας και σπάνια αντικαθίστανται οι συνταξιοδοτηθέντες λόγω της υποχρηματοδότησης του προγράμματος. Έτσι ώστε να περάσουν πιο εύκολα αντιδραστικοί σχεδιασμοί - ήδη νομοθετημένοι και υπό αναστολή – με στόχο αυτές οι προνοιακές δομές να απευθύνονται στους πιο εξαθλιωμένους υπερήλικες και ΑμΕΑ αποκλείοντας την μεγάλη μάζα τους. Να παραδοθεί ως δράση στην επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα, στους φορείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας.

Στα λόγια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπεραμύνεται τη συνέχισή του. Όμως αντί να δρομολογεί την ανακοπή αυτής της πορείας - με άμεσα μέτρα τη μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων, τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του - με νόμο επανέφερε την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου, και δεν πρόσθεσε ούτε ένα ευρώ στη χρηματοδότηση του .

Η εξαγγελία δε της προκήρυξης διαγωνισμού για 3.000 μόνιμες θέσεις εργαζόμενων στο πρόγραμμα όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα άλλα θα λέγαμε ότι ανοίγει ύπουλα μονοπάτια ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αντιδραστικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η επιλογή ενός νέου διαγωνισμού και μάλιστα μειωμένων θέσεων σημαίνει τη γενίκευση των απολύσεων για τους νυν εργαζόμενους στο πρόγραμμα καθώς και την άμεση μείωση του προσωπικού που το στελεχώνει κατά 500 θέσεις !

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με «τυρί» τις μόνιμες προσλήψεις επιχειρεί να συγκαλύψει και τις χιλιάδες απολύσεις που έρχονται για νυν προσωπικό καθώς και τους δρόμους που ανοίγει για την είσοδο των “ θεσμών” της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας στο «Βοήθεια στο Σπίτι», “θεσμοί” άρρηκτα δεμένοι με τη στρατηγική συρρίκνωσης του προγράμματος, την εμπορευματοποίηση του.

Τα επιχειρήματα περί διαφάνειας στη διαδικασία των προσλήψεων είναι παραπλανητικά και προκλητικά για εργαζόμενους και ωφελούμενους μια και είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και η σημαντική εμπειρία τους σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα είναι μια επιπλέον κρίσιμη παράμετρος για τη συνέχεια τους.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Με ποια μέτρα η κυβέρνηση προτίθεται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του με τις αναγκαίες σήμερα υπηρεσίες στήριξης γερόντων – ΑμΕΑ, με το αναγκαίο προσωπικό

• Και αν και πως θα διασφαλίσει το σύνολο των εργαζόμενων στο πρόγραμμα, με κύριο το δίκαιο αίτημα τους για τη μετατροπή των συμβάσεων για όλους σε αορίστου χρόνου;

Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Μωραΐτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ