Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών - Τους παρέσυρε το ρέμα.

«Είστε απομονωμένοι», είπε ο επαγγελματίας συνδικαλιστής. «Σε δύο χρόνια το πολύ, το ρεύμα θα αλλάξει και τότε θα εξαφανιστείτε τελείως. Οι ψήφοι θα γυρίσουν πάλι στις κομματικές παρατάξεις.»


Αυτό κι αν είναι απειλή. Γιατί να περιμένουμε όμως 2 χρόνια; Μόνο οι μισοί συνάδελφοι έκριναν ότι έχει νόημα να έλθουν να ψηφίσουν για την ΕΛΜΕ. Κι από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις διάλεξε το Ενιαίο Ακομμάτιστο ψηφοδέλτιο της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών. Οποιαδήποτε κομματική παράταξη αν είχε πετύχει τέτοιο ποσοστό, θα πανηγύριζε τόσο δυνατά, που οι πανηγυρισμοί θ’ ακούγονταν μέχρι τα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα.


Κι όμως …


Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για περισυλλογή. Ένας μήνας κοντεύει από τις εκλογές και ακόμα δεν έχει συσταθεί το νέο Δ.Σ. Θα αναρωτιέσαι το γιατί. Η απάντηση είναι απλή. Διότι οι κομματικές παρατάξεις παίζουν τα κομματικά παιχνίδια τους. Όταν τα όργανα δεν συνεδριάζουν, δεν λαμβάνονται και αποφάσεις κι έτσι οι κομματικοί συνδικαλιστές δεν χρειάζεται ν’ απολογούνται στο κόμμα. Έξυπνο;


Είναι αλήθεια. Κάποια στιγμή θ' αλλάξει το ρεύμα. Ως τότε το λογαριασμό του ρεύματος τον πληρώνουμε εμείς οι απλοί, πλην όμως ελεύθερα σκεπτόμενοι εκπαιδευτικοί.


«Εμείς είμαστε παλιές καραβάνες», είπε ο επαγγελματίας συνδικαλιστής. «Εσείς ακόμα μαθαίνετε». Κοίτα να δεις που έχει δίκιο. Τι να πρωτομάθει όμως κανείς; Άρχεται η συνεδρίασις.


- Είσαι εθνικιστής, ρατσιστής, απεργοσπάστης και γράφεις άρθρα, που δεν μας αρέσουν.

- Δεν θέλουμε εσένα για Πρόεδρο. Θέλουμε τον άλλο.

- Μα και τον άλλο τον βρίζετε έξι χρόνια τώρα. Άλλωστε είστε 5 κι είμαστε 2. Μπορείτε να διαλέξετε όποιον Πρόεδρο θέλετε και να μοιράσετε τα υπόλοιπα αξιώματα αναμεταξύ σας.

- Όμως ο άλλος βγήκε πρώτος σε σταυρούς.

- Κι εσύ πρώτος σε σταυρούς ήσουν την προηγούμενη φορά και μπορούσες να γίνεις Πρόεδρος. Όμως εσύ προτίμησες να παραιτηθείς για να πάρουν σειρά οι επόμενοι, για να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες αποσπάσεις. Και τώρα, πάλι πρώτος σε σταυρούς είσαι (και εκατοντάδες like στο facebook), ωστόσο παραιτήθηκες και πάλι φτύνοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά τους συναδέλφους που έκαναν το λάθος να σε ψηφίσουν.

- Όπως και να ’χει, εμείς με εσένα Πρόεδρο δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Έχετε μια βδομάδα καιρό για να αλλάξετε γνώμη και να βάλετε άλλον υποψήφιο για Πρόεδρο.


Νομίζεις ότι πρόκειται για κάποιο αστείο; Θα μπορούσε και να είναι. Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και απαιτούν από τον πρώτο να διαλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο Πρόεδρος.


Μπερδεύτηκες; Λογικό. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Στις εκλογές για την ΕΛΜΕ Πιερίας που έγιναν την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου του εθνοσωτήριου έτους 2018 ψήφισαν μόνο 647 συνάδελφοι ήτοι σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στο Νομό Πιερίας. Έλαβαν:


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών: 33,07% - 2 έδρες ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία): 26,83% - 2 έδρες
Α.Α.Κ. (ΣΥΡΙΖΑ και συνιστώσες): 25,74% - 2 έδρες
Α.Σ.Ε. (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ): 12,94% - 1 έδρα
ΑΓ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 1,41% - 0 έδρες


Ας μετρήσουμε: 2+2+1=5.


5 εκλεγμένα κομματικά συνδικαλιστικά στελέχη, που μπορούν να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν συμμαχίες και να μοιραστούν μεταξύ τους τα αξιώματα, όπως έγινε και με τους δασκάλους, όπου σ’ ένα εννεαμελές συμβούλιο, συμμάχησαν οι 5 και πέταξαν έξω από τα αξιώματα την ΔΑΚΕ, που με 4 έδρες ήταν πρώτη δύναμη. Έτσι όμως είναι οι δημοκρατίες. Και βέβαια οι λίγοι πρέπει να υποτάσσονται στους πολλούς. Άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό της ΕΛΜΕ:


Άρθρο 13


I. H συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρίαση που συγκαλεί γι’ αυτό ο σύμβουλος που πλειοψήφισε από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό, το αργότερο σε οκτώ (8) μέρες μετά τις αρχαιρεσίας. Η εκλογή για τις θέσεις στο Δ.Σ. απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία. Αν οι δύο πρώτες ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, τότε από την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται αυτός που έχει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού που πλειοψήφισε.


Ξεκάθαρο. Έτσι λοιπόν ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ.


Όχι το πόδι μου πονεί, όχι το μάτι μ’ ενοχλεί … κανονίστηκε για την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018. Εκεί φάγαμε το πρώτο στήσιμο, αφού ο πρώτος σε σταυρούς από τη δεύτερη παράταξη ήρθε με 40 λεπτά καθυστέρηση για να μας ανακοινώσει την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους όπως και πριν από 2 χρόνια, με τη μόνη διαφορά ότι ο επόμενος σε σταυρούς, αν και είχε ειδοποιηθεί, δεν εμφανίστηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερωθεί και τα υπόλοιπα 6 μέλη του νέου Δ.Σ. Καψόνι και πόλεμος νεύρων … κατά τα γνωστά.


Ok. Το επόμενο Δ.Σ. ορίστηκε για την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019. Δε βαριέσαι. Χρονιάρες μέρες είναι. Κάποιος πάλι δεν μπορούσε, οπότε ξανααναβλήθηκε για τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019.


Οι απόψεις των κομματικών παρατάξεων είναι πάγιες μεν, πλην όμως αρκούντως ελαστικές, ώστε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές να μπορούν να ελίσσονται κατά περίπτωση. Όταν είμαστε πρώτοι, είμαστε υπέρ του αναλογικού Προεδρείου γιατί έτσι θα έχουμε εμείς τον Πρόεδρο και οι υπόλοιποι θα μοιραστούν τα υπόλοιπα αξιώματα. Όταν είμαστε δεύτεροι, διεκδικούμε τη θέση του Προέδρου γιατί όταν ήμασταν πρώτοι τα καταφέραμε πολύ καλά, όπως μας λέει ο καθρέφτης όταν τον ρωτάμε.


- Καθρέφτη καθρεφτάκι ήμουν καλός Πρόεδρος;
- Εξαιρετικός. Μια φορά Πρόεδρος … πάντα Πρόεδρος.


Όταν είμαστε τρίτοι, εκεί είναι το πιο αστείο. Υποστηρίζουμε ότι «πρέπει να γίνονται συνθέσεις και να διαμορφώνονται συμμαχίες βάσει προγραμματικών συγκλίσεων γι’ αυτό διεκδικούμε τη θέση του Προέδρου».


- Ρε παιδιά … εεε … ρε συνάδελφοι ήθελα να πω, πώς είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συμμαχίες, όταν αρνείστε να συζητήσετε μεταξύ σας και είστε όλοι υποψήφιοι για την ίδια θέση;


Anyway, ας το προσπεράσουμε. Τρεις υποψήφιοι, έξι ψηφοφόροι, αφού ο πόντιος Πιλάτος απέχει, καθιερώνοντας νέα ήθη στην ΕΛΜΕ Πιερίας. Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες αποβαίνουν άκαρπες, αφού όλοι οι υποψήφιοι παίρνουν από 2 ψήφους!! Μπροστά στον κίνδυνο να εκλεγεί Πρόεδρος ο ακατονόμαστος, ο coach πριν την τρίτη ψηφοφορία ζητάει time out. Μπερδεμένο άθλημα το μπάσκετ. Το time out και η τεχνική ποινή μοιάζουν μεταξύ τους, οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς ζήτησε ο coach. Πάντως οι εκπρόσωποι των κομματικών παρατάξεων αποχώρησαν από την αίθουσα για να συσκεφθούν μεταξύ τους!!


Ναι, μη γελάς. Οι άσπονδοι εχθροί έσπευσαν να συνομιλήσουν, προκειμένου να αποτρέψουν την άλωση της ΕΛΜΕ. Και μιας και το υγρό πυρ το είχαν ήδη καταναλώσει, η μόνη λύση ήταν να κλειδώσουν την κερκόπορτα. Όταν επέστρεψαν στην αίθουσα τα πρόσωπα ήταν σοβαρά και τα βλέμματα συνοφρυωμένα.


- Εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ακατονόμαστο ως Πρόεδρο.
- Κανένα πρόβλημα. Βγάλτε τον δικό σας Πρόεδρο.
- Όχι. Σας δίνουμε μία βδομάδα περιθώριο να αλλάξετε γνώμη και να κατεβάσετε άλλον υποψήφιο.
- Οχιά διμούτσουνη. Αφού δεν θέλετε να εκλέξετε τον δικό σας Πρόεδρο και αφού δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ακατονόμαστο, γιατί δεν παραιτείστε, όπως το συνηθίζετε, ώστε να αναλάβουν οι επόμενοι, που μπορεί να είναι πιο βολικοί.


Τι να φταιν οι εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι βρε. Αν πονάει η κεφαλή φταίει η απρόσωπη αγάπη που `χε βρει


Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα, για να βρούμε αλλιώτικα στέκια επαρχιώτικα βρε. Καλού κακού φέρτε και το λιβάνι μαζί, ώσπου η σύναξις αυτή σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί.


Χρονιά πολλά και καλή χρονιά σε όλους, πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς.


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών