Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Επιστολή πολίτη για το θέμα των πτώσεων σοβάδων από κτίρια.

"Παίρνοντας αφορμή από την ανάρτηση σας για τις κακοτεχνίες που υπάρχουν σε αρκετά κτίρια της πόλης μας...

κακοτεχνίες που μάλιστα εξαιτίας της τελευταίας κακοκαιρίας έγιναν πιο έντονες και επικίνδυνες με συνέπεια να εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους περαστικούς, θα κάνω την παρέμβαση μου και θα συμπληρώσω ότι ως πολίτης αυτής της πόλης από γεννησιμιού μου, θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω σε κεντρικά σημεία της πόλης μας όπου περνάνε εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά να «προστατεύεται» και να «εξασφαλίζεται» η «ασφαλής» διέλευση του πολίτη με μια κόκκινη ταινία, μια ανακοίνωση σε ένα χαρτί προσοχή πέφτουν σοβάδες, μερικούς κώνους ή κουτιά σήμανσης και προσωρινούς σιδερένιους φράχτες . Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν στην πόλη μας υπάρχουν τελικά και αν βέβαια εφαρμόζονται οι νόμοι ή λειτουργούμε σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και πλήρους αφασίας μέχρι να ανοίξει κανένα κεφάλι όπως ακριβώς συνέβη στην Αθήνα πρόσφατα στην οδό Πατησίων και επισυνάπτω σχετικό ρεπορτάζ, https://www.iefimerida.gr/news/469330/perpatoyse-tin-patision-kai-toy-epese-marmaro-sto-kefali-traymatistike-sovara-20hronos ή από την άλλη να έχουμε ένα πιο σοβαρό περιστατικό κάτι που όλοι απευχόμαστε. Που ζούμε τελικά ; Σε ποια χώρα; Υπάρχουν νόμοι ; Εφαρμόζονται;


Πόσος χρόνος δηλαδή μπορεί να δοθεί στον ιδιοκτήτη μιας τέτοιας οικοδομής για να αποκαταστήσει της ζημιές ; Άπλετος ; Μία ημέρα; Μία εβδομάδα ; Ένας μήνας, ένας χρόνος; Όσο θέλει; ΠΟΣΟ; Ποιος το ορίζει; Υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στο Δήμο μας που σε συνεργασία με την αστυνομία και ακόμη και την εισαγγελία Κατερίνης να επιβάλλει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών ή σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλλει άμεσα τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες και άλλες κυρώσεις ; Αν πάλι από την άλλη υπάρχει καθυστέρηση από μέρους του ιδιοκτήτη η αδιαφορία ακόμη στο να αποκαταστήσει της ζημιές γιατί ο Δήμος με δικό του συνεργείο λέω εγώ δεν βάζει ένα προσωρινό παραπέτο ώστε να μην πέφτουν οι σοβάδες ή τα τσιμέντα κάτω στον πεζόδρομο ή στον εκάστοτε δρόμο αλλά σε ένα ελεγχόμενο σημείο ; Γιατί προφανώς κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά η δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος .


Σας αρέσει εσάς κύριοι του δήμου αυτή η εικόνα στον κεντρικό μας πεζόδρομο δίπλα από κεντρικό κατάστημα παιδικών ρούχων που μπαινοβγαίνουν καθημερινά ένα σωρό γονείς με παιδιά όπου εδώ και πάρα πολύ καιρό με μια σήμανση που θυμίζει κατασκευή μετρό «ασφαλίζετε» την διέλευση των πολιτών πολλοί από τους οποίους περνάνε άφοβα κάτω από τα μπαλκόνια της προβληματικής οικοδομής και σύριζα με τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί για να ψωνίσουν είτε για να δουν τις βιτρίνες ; Πρόσφατα μάλιστα είδα μια μητέρα έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί να περιμένει κάποιον και τα δύο παιδιά της να τρέχουν ανέμελα γύρω από την αποκλεισμένη περιοχή . Ποιος είπε ότι από ένα σοβά ή ένα τσιμέντο που θα πέσει από τόσο ψηλά και θα σκάσει λίγο μακρύτερα δεν θα εκτιναχθούν κομμάτια πολλά μέτρα μακριά και θα κάνουν ανυπολόγιστη ζημιά ; Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα που περιγράφω μοιάζει πιο πολύ πλέον με έργα μετρό ή με εργοτάξιο και όχι με κεντρικό σημείο του πεζοδρόμου μας .


Να αναφερθώ μήπως και στη γωνία κοντά στο πάρκο μας όπου για πολύ καιρό κοσμούσαν το χώρο οι κόκκινες ταινίες, οι ανακοινώσεις προσοχή πέφτουν σοβάδες ενώ υπάρχουν ακόμη τα πλαστικά κουτιά σήμανσης χώρου και εν τέλει δεν ξέρω αν το πρόβλημα της οικοδομής διορθώθηκε σε ένα σημείο που αποτελεί διάβαση καθημερινά της μισής πόλης;


Στον πεζόδρομο σε ένα άλλο σημείο επίσης για πολύ καιρό τα ίδια και εκεί και δεν γνωρίζω ακόμη αν τελικά διορθώθηκε το πρόβλημα με το σωστό τρόπο ή «τελείωσαν» οι σοβάδες που έπεφταν . Κάποιοι μάλιστα ειπώθηκε ότι προσγειώθηκαν πάνω σε αυτοκίνητα άτυχων ιδιοκτητών .


Μια ατελής πάλι οικοδομή κοντά στην Αγία Παρασκευή που την κοιτάς τρομάζεις και λες τώρα θα πέσει αύριο θα πέσει και να περνάνε κάτω από τα μπαλκόνια της άφοβα και ανέμελα οι συμπολίτες μας καθημερινά ενώ τα τσιμέντα σπάνε και πέφτουν σαν από γυαλί . Πρόνοια καμία , δράση και μέτρα ουδέν . 


Κτίριο  στην Πάροδο Παρμενίωνος όπου τα τεράστια τσιμέντα ναι καλά διαβάσατε τσιμέντα από ημιτελή κατασκευή πολλών ετών σκάνε σαν χειροβομβίδες στον πεζόδρομο σε σημείο που νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου στο Ιράκ . Ο δε χώρος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με τα χαλίκια να έχουν καλύψει το πλακόστρωτο και μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι καταγγέλθηκε πρόσφατα το γεγονός στην Αστυνομία ήρθε επιτόπου περιπολικό έβγαλε φωτογραφίες και μετά….. τίποτα . Οι γονείς όμως με τα παιδιά και οι κάτοικοι των παραπλήσιων οδών ανέμελοι διαβαίνουν καθημερινά το σημείο. Σύμπτωση καθαρά η έλλειψη θυμάτων . 


Και άλλες περιπτώσεις υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο τρανταχτές , μέγαρο Παπαγεωργίου κ.α απλά αυτές έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου και τις καταγγέλλω . Με τις κόκκινες κορδέλες δεν δίνεται λύση . Δείχνουμε μόνο την αναλγησία μας και την αδράνεια μας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα καθημερινότητας.


Σε καμία περίπτωση δεν κάνω πολιτική , δεν ασκώ αντιπολίτευση , δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Απλά δεν περιμένω και δεν θέλω να ακούσω κάποια κακή είδηση , αλλά κάνω την παρέμβαση μου τώρα.


Είμαι πατέρας , βέρος Κατερινιώτης και σκεπτόμενος άνθρωπος .Ασκώ δικαιωματικά κριτική του πολίτη που δικαιούται να ζει με αξιοπρέπεια , σε μια ασφαλή και όμορφη πόλη για όλους . Αναμφίβολα μεγάλη η προσπάθεια αναμόρφωσης της πόλης μας σε μια πιο ανθρώπινη , πράσινη λειτουργική από την πλευρά της δημοτικής αρχής . Η λεπτομέρεια όμως κάνει την διαφορά. Με ημίμετρα δεν διορθώνουμε νοοτροπίες . Γιατί προφανώς αδιάφοροι , ανάλγητοι ή φιλάργυροι ιδιοκτήτες ρισκάρουν την σωματική ακεραιότητα όλων μας .


Σε μια πόλη τέλος που το κυκλοφορικό μας θυμίζει Φαβέλα Βραζιλίας , οι λακούβες στους δρόμους είναι απαραίτητο αξεσουάρ και οι δρόμοι μας μοιάζουν περισσότερο με τραμπολίνα όπου τα αυτοκίνητα μας κινούνται χωρίς να πατούν αλλά αναπηδώντας, πάει πολύ να περπατάμε πλέον κοιτώντας από φόβο τα μπαλκόνια και τις προσόψεις των κτιρίων και όχι τις ομορφιές της πόλης μας που τόσο πασχίζει η δημοτική αρχή αναμφίβολα να βελτιώσει . Μάλλον όμως κοιτάμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος . Και το δάσος είναι η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών . Δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα μέχρι τώρα καθαρά ή από τύχη ή από θεϊκή πρόνοια.


Δράση λοιπόν ΤΩΡΑ και άμεση εφαρμογή και επιβολή των νόμων με κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται και δεν σέβονται τον συνάνθρωπο τους, το γείτονα τους , τον συμπολίτη τους , γιατί αν δεν γίνουμε εμείς πρώτα από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν θα γίνει και η κοινωνία μας ποτέ ανθρώπινη. "


Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
Ένας δυσαρεστημένος πολίτης


*Τα στοιχεία του αποστολέα βρίσκονται στην διάθεση της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ"