Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Συγκίνησε ο Συνταγματάρχης Ε.Α. Γεώργιος Βαρδάκας με την δωρεά του βιβλίου του στα σχολεία της Πιερίας.

Από χθες Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 το βιβλίο του Συνταγματάρχη Ε.Α. Γεώργιου Βαρδάκα «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος Μάχες Σεμέν Ντε Φερ Ραβινέ, Σκρα Ντι Λέγκεν Δοϊράνης, Διασπάσεως Μακεδονικού Μετώπου» κοσμεί τις βιβλιοθήκες των σχολείων της Πιερίας.

Το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην πατρίδα μας, εστιάζοντας στις μεγάλες και ιστορικές μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Κιλκίς.

Μάχες που ζωντανεύουν μπρος στα μάτια του αναγνώστη αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους αυτούς που πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της Μακεδονίας μας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, γεγονότα, ιστορικοί χάρτες και φωτογραφίες.

Η εκδήλωση της δωρεάς του βιβλίου του Συνταγματάρχη Ε.Α. Γεώργιου Βαρδάκα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, παρουσία Διευθυντών-τριών των σχολικών μονάδων της Πιερίας.


➤ Ο Μιχάλης Κανταρτζής από την «ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» τόνισε την σημασία και τον συμβολισμό της δωρεάς, μιας όπως είπε πρόκειται για μια κίνηση προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα που δίνει το παράδειγμα και σε άλλους συνανθρώπους μας να πράξουν το ίδιο.

➤ Ο Διευθυντής του Ράδιο Ενημέρωση 92.2 FM Ηλίας Χρυσικός, επισήμανε την αξία αυτής της πράξης ιδιαίτερα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που ζούμε, της κρίσης τόσο οικονομικής όσο και αξιών.

➤ Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Καζταρίδης και η Αναπληρώτρια του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαριάνθη Παπαθανασίου ευχαρίστησαν τον κ. Βαρδάκα για την προσφορά του προς τις σχολικές μονάδες της Πιερίας.

➤ Ο συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, Χρήστος Τσινίκος μετέφερε τον χαιρετισμό της κ. Μαυρίδου στην εκδήλωση.

➤ Ο δικηγόρος Ιωάννης Χορομίδης που προλόγισε το βιβλίο, στάθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Βαρδάκας δεν διεκδικεί τον ρόλο του επαγγελματία συγγραφέα και ιστορικού και ότι μέσα από το βιβλίο του δεν θέλει να πείσει για κάτι αλλά κυρίως να προβληματίσει τον αναγνώστη, να τιμήσει και να γεννήσει σκέψεις για τα γεγονότα που περιγράφει.

"Μέσα από το βιβλίο, οι νεκροί μοιάζουν να αποκτούν ξανά σάρκα και οστά.
Δεν είναι πλέον αριθμοί.
Έχουν ονόματα, έχουν καταγωγή, έχουν ηλικία, έχουν γονείς, γυναίκες και παιδιά.
Αυτούς τους πολλούς, που δεν γύρισαν, θέλει να εξυψώσει ο συγγραφέας.
Φόβος, πείνα ή ευγενή ιδανικά; Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο, με κίνδυνο της ζωής του, να θέλει να κατακτήσει;
Άξιζε πάντοτε τον κόπο και τις θυσίες;
Σε ποια χέρια παραδίδει το μόχθο του ο στρατιώτης;
Αυτούς τους προβληματισμούς μας χαρίζει απλόχερα ο συγγραφέας με το έργο του.
Μας προτρέπει να σκεφτούμε, χωρίς να εκβιάζει απαντήσεις και χωρίς να θέλει να επιβάλει απόψεις."




➤ Ο Συνταγματάρχης Ε.Α. Γεώργιος Βαρδάκας στην ομιλία του εμφανώς συγκινημένος αφιέρωσε το βιβλίο του στον παππού του Γεώργιο Βαρδάκα του Θεοδώρου και της Ελένης και σε όλους τους ηρωικώς πεσόντας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

"Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έκλεινα τα μάτια και ονειρευόμουν το τοπίο, όπως αυτό μπορεί να ήταν τότε.
Ένα παραμύθι ξετυλιγόταν σαν νήμα στη φαντασία μου:
«Μια ηλιόλουστη μέρα της Άνοιξης, όταν η φύση ευωδιάζει, τα μπουμπούκια ξυπνάνε και μεταμορφώνονται σε υπέροχα άνθη, ο τόπος μοιάζει σαν ανατολίτικο χαλί έχοντας χιλιάδες ζωντανά χρώματα και τα παιδιά παίζουνε και γελάνε απολαμβάνοντας τη λιακάδα. Ένα σχολείο κατευθύνεται στην ύπαιθρο για να θαυμάσει την εικόνα και πλησιάζοντας στη πλαγιά ένας μαθητής με την αφέλεια της ηλικίας ρωτάει τη δασκάλα του:
«Κυρία, γιατί σ’ αυτή τη πλαγιά οι παπαρούνες είναι πιο κόκκινες; Δεν έχω δει τόσο έντονο χρώμα σε παπαρούνες ποτέ».
Η δασκάλα με δάκρυα στα μάτια απαντάει:
«Παιδί μου, σ’ αυτά τα μέρη οι παπαρούνες είναι κατακόκκινες γιατί ανθίζουν σε έδαφος όπου το χρώμα έχει ποτισθεί με το αίμα των αγωνιστών, μαζί με αυτές ανθίζει η μνήμη και η γενναιότητά τους».
Άνοιγα τα μάτια, ξυπνώντας από το ταξίδι στο παρελθόν και αναπολούσα ιστορίες όπως μου της διηγούνταν ο πατέρας μου για τις μάχες και αίμα που χύθηκε σ’ αυτά τα μέρη."





Ακολούθησε η δωρεά του βιβλίου στους παρόντες Διευθυντές-τριες, ενώ για όσους και όσες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, τα βιβλία παραδόθηκαν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να τα παραλάβουν με την πρώτη ευκαιρία.




Η «ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ» και το Ράδιο Ενημέρωση 92.2 FM, νιώθουν την υποχρέωση να ευχαριστήσουν:


  • Την Περιφεριακή Ενότητα Πιερίας και την Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου για την στήριξη τους και τη φιλοξενία της εκδήλωσης. 
  • Τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννη Καζταρίδη για την στήριξη, την σημαντική και ουσιαστική βοήθεια του και την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. 
  • Την Αναπληρώτρια του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Μαριάνθη Παπαθανασίου για την στήριξη, την βοήθεια της και την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. 
  • Την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πιερίας Μαργαρίτα Αμανατίδου και την Προϊσταμένη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δ. Ε. Πιερίας Μιράντα Παπά για την σημαντική, ουσιαστική και καταλυτική βοήθεια που προσέφεραν ώστε να επιτευχθεί με επιτυχία η εκδήλωση. 
  • Τον δικηγόρο Ιωάννη Χορομίδη που ήρθε στην Κατερίνη για να προλογίσει το βιβλίο. 
  • Τον συγγραφέα-ποιητή Νικόλαο Χαλεπλή για την παρουσία του στην εκδήλωση. 
  • Τον κ. Ιωάννη Λοτζανιώτη για την βοήθεια του στην πραγματοποίηση της δωρεάς του βιβλίου. 
  • Την φιλόλογο Ιφιγένεια Κύρου για τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης. 
  • Τους Διευθυντές-τριες και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Πιερίας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.