Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, ως ημέρα προώθησης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο.


Η καμπάνια για το 2019, με κεντρικό σύνθημα «είμαι και θέλω…»,υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση, προκειμένου να αυξηθούν οι εντοπισμοί καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, οι έλεγχοι και οι διαγνώσεις για τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης των καρκινοπαθών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της World Cancer Day, πρωτοβουλία της UICC (Union for International Cancer Control).


Σύμφωνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30% - 50% των περιπτώσεων καρκίνου, μπορούν να προληφθούν, με την ενημέρωση του κοινού, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις και παρεμβάσεις.


Η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι απαραίτητη, καθώς ο έλεγχος και η πρόληψη σε κάθε ύποπτο περιστατικό, μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Πρόληψη και εξετάσεις, σημαίνει έγκαιρη διάγνωση, ευκολότερη αντιμετώπιση, περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης για τους ασθενείς, μικρότερο κόστος για το σύστημα υγείας.


Χρέος της πολιτείας, η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και θεραπείες, η υποστήριξη και επανένταξη των ατόμων στην εργασία και την κοινωνία.


Εύχομαι, από καρδιάς, υγεία σε όλους, περαστικά και καλή δύναμη σε όσους δίνουν καθημερινά τη δική τους δύσκολη μάχη, ενώ θα ήθελα να αφιερώσω τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, σε όσους δεν τα κατάφεραν, με την ελπίδα σύντομα η επιστημονική κοινότητα να ανακαλύψει τη θεραπεία για την εξάλειψη της νόσου.



Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Σοφία Μαυρίδου