Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Με αξιοπρέπεια !!!

Γράφει ο Ηλίας Χρυσικός*

Οι επικείμενες εθνικές, αλλά και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρούνται από πολλούς, κρίσιμες και αποφασιστικές, για πάρα πολλούς λόγους.

Πριν προχωρήσω όμως παρακάτω, οφείλω να εξηγήσω, γιατί αναφέρομαι στον όρο αξιοπρέπεια.


Πρώτα απ’ όλα διότι ο αξιοπρεπής άνθρωπος ''χαλιναγωγεί'' τα όποια πάθη του και αντιτάσσει απέναντι στην οργή, την ηρεμία και απέναντι στις παράλογες επιθυμίες, την θέληση.

Είναι εκείνος, ο έντιμος χαρακτήρας που έχει σταθερές αρχές και διακρίνεται για την ανθρωπιά του και μάλιστα οι ενέργειες του είναι ηθικά άμεμπτες.

Ακόμη, η αξιοπρέπεια είναι γνώρισμα των δυνατών, των ανθρώπων με υψηλό φρόνημα, που έχουν την δύναμη να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Το ήθος των πολιτών είναι το θεμέλιο της κοινωνικής ευημερίας.

Προσωπικά πιστεύω ότι, οι πολίτες με ανώτερο ηθικό φρόνημα, γίνονται πρωτοπόροι της προόδου και του πολιτισμού.

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω ΔΕΝ τα συναντάμε εύκολα, ίσως και καθόλου, κατά την διάρκεια των εκλογών.

Αντιθέτως, επικρατεί ένα κλίμα συμφερόντων και υπόγειων συναλλαγών, με αντίκτυπο το μέλλον μιας κοινωνίας και των πολιτών της.

Κάθε μέρα όλοι μας βιώνουμε την παρακμή ενός συστήματος, που παραπαίει μέσα από κάθε είδους άνομες πράξεις που ''βλέπουν'' το φως της δημοσιότητας.

Τα μηνύματα λοιπόν προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σαφή.

Προσωπικά πιστεύω ότι ΔΕΝ υπάρχουν χρώματα, όπως ΔΕΝ υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές.

Όμως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι πολιτικές και όλοι θα συμφωνήσουν σε αυτό.

Όλες οι επιλογές που κάνουμε, επηρεάζουν τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας, αλλά τούτες εδώ οι εκλογές θα έχουν μια ξεχωριστή σημασία, διότι θα αποτελέσουν ένα από τα σταθερά βήματα στο δρόμο για την ανάπτυξη, για να ξεφύγουμε από το φονικό σπιράλ.

Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ποτέ δεν είχαν το βάρος που τους άξιζε και αυτό με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στάδιον δόξης λαμπρόν για πολιτευτάδες και μικροκομματάρχες, η αυτοδιοίκηση ήταν για κάποιους το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, για άλλους αποτελούσε εφαλτήριο ατομικών φιλοδοξιών και προσωπικού πλουτισμού.

Προσωπικά νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας, ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η κοινωνική αλληλεγγύη και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος ν΄ αποτελούν τους γνώμονες για τη δράση όλων μας, και είναι κοινά αποδεκτό, πως πρέπει να σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός και ο εκφυλισμός της πολιτικής ζωής.


*Ο Ηλίας Χρυσικός είναι Δ/της του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας