Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Αυτοί κάνουν αγωγές κι εσύ... απεργία! - Αγαπητοί συνάδελφοι, τα κομματικά παιχνίδια στην Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας συνεχίζονται.

Οι κομματικοί συνδικαλιστές, ενώ οι ίδιοι σπεύδουν να υποβάλουν αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων, ως μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν να παίξουν το παιχνίδι της καθυστέρησης.

Απέρριψαν την πρότασή μας να καλύψει η Ε.Λ.Μ.Ε. τα δικαστικά έξοδα των διεκδικήσεων και ταυτόχρονα συμφώνησαν μεταξύ τους πως η καλύτερη συμβουλή προς τους συναδέλφους ήταν να περιμένουν την απάντηση του δικηγορικού συλλόγου για τον καθορισμό μιας στάνταρ αμοιβής για τους δικηγόρους που θα αναλάβουν να καταθέσουν αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων.


Η απάντηση από τον δικηγορικό σύλλογο ήρθε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων και όπως ήταν αναμενόμενο ήταν αρνητική, αφού στην ελεύθερη οικονομία δεν μπορεί ένα συνδικαλιστικό όργανο να αποφασίσει και να επιβάλει στα μέλη του πόσο θα πρέπει να κοστολογούν τις υπηρεσίες τους.


Άρα προς τι η καθυστέρηση, τη στιγμή που και μία μόνο μέρα μπορεί να αποβεί μοιραία, αν κάποιος δεν προλάβει να καταθέσει αγωγή πριν βγει και καθαρογραφεί η απόφαση του Σ.Τ.Ε.; Είναι προφανές ότι οι κομματικοί συνδικαλιστές έχουν πάρει σχετικές οδηγίες μέσω του κομματικού μηχανισμού. Διότι, οποιαδήποτε κυβέρνηση (τωρινή ή μελλοντική) αν αναγκαστεί να επιστρέψει στους εργαζομένους τα κλεμμένα δώρα, θα επιβαρύνει με ένα τεράστιο ποσό τον κρατικό προϋπολογισμό και κάτι τέτοιο κανένα κόμμα εξουσίας δεν το επιθυμεί.


Τα παιχνίδια όμως δεν σταματούν εκεί. Ο νέος πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε., αποφάσισε από μόνος του παραβιάσει ξανά το καταστατικό του σωματείου. Σιγά το νέο θα πείτε. Ωστόσο για πρώτη φορά ακύρωσε το προγραμματισμένο Δ.Σ. της προηγούμενης Τρίτης και κάλεσε εντελώς αυθαίρετα έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, επικαλούμενος σχετική εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε.


Για να είναι κατανοητό σε όλους, να εξηγήσουμε ότι πάντα η Ο.Λ.Μ.Ε. εισηγείται και οι κατά τόπους Ε.Λ.Μ.Ε. αποφασίζουν την πραγματοποίηση ή όχι Γενικών Συνελεύσεων. Σχετική πρόβλεψη για την πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων υπάρχει στο καταστατικό-λάστιχο της Ε.Λ.Μ.Ε.


Άρθρο 31
Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται:

α) Όταν κρίνεται αναγκαίο από το Δ.Σ.
β) Όταν ζητείται με αίτηση από το 1/4 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Ε.Λ.Μ.Ε.
γ) Όταν ανακύπτουν θέματα εμπιστοσύνης προς το Δ.Σ. και εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον το 1/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Ένωσης.


Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο που ο Πρόεδρος απέστειλε στα σχολεία, αποφάσισε να συμπεριλάβει και τα προς συζήτηση θέματα, κάνοντας ένα μίνι κολάζ από την εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε. Ωστόσο φαίνεται να παρέλειψε όσα δεν συμφέρουν τις κομματικές παρατάξεις. Αντιγράφουμε από την εισήγηση της Ο.Λ.Μ.Ε.:


«Με αιχμή το σύστημα διορισμών, η ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες αναπληρωτών ανέπτυξαν πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο που προωθούσε το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας την απόσυρσή του και τη νομοθέτηση συστήματος διορισμού συμφώνα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας.


Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κινητοποιήσεων είναι ότι παρά την προσδοκώμενη δυναμική τους, δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου (μονίμων και αναπληρωτών) σε όλες τις εκφράσεις αυτού του κινήματος (συγκεντρώσεις στο Υπουργείο και τη Βουλή, απεργίες, καταλήψεις). Με το νέο σύστημα πρόσληψης μονίμων εκπαιδευτικών, έχουμε ισχυρή πριμοδότηση κριτηρίων, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις της ΟΛΜΕ και επιπρόσθετα αποκτώνται με καταβολή διδάκτρων. Το γεγονός αυτό κρίνεται απαράδεκτο από την ΟΛΜΕ, η οποία από θέση αρχής θεωρεί ότι επιβάλλεται να υπάρχει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.


Η μικρή συμμετοχή εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και μονίμων) στις τελευταίες κινητοποιήσεις μας υποχρεώνει να μην κλείνουμε τα μάτια μας στις παθογένειες που ταλανίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αναγκαίο να ανοίξει σε όλα τα επίπεδα (σχολείο, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ) ουσιαστικός διάλογος για τις αιτίες της συνδικαλιστικής κρίσης, ώστε στο επερχόμενο συνέδριο της ΟΛΜΕ να ολοκληρωθεί ο προβληματισμός και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.»


Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τη μεγάλη επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών πριν από 3 χρόνια με τίτλο «Εκπαιδευτικός και συνδικαλισμός» στην οποία συμμετείχαν 350 συνάδελφοι (δηλαδή περισσότεροι από το 1/4 όσων υπηρετούν στην Πιερία), τα αποτελέσματα της οποίας υπήρξαν κόλαφος για τις κομματικές παρατάξεις, αναδεικνύοντας τον κομματισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος.


Τότε είχαμε ζητήσει από την Ε.Λ.Μ.Ε. να χρηματοδοτήσει την έκδοση εντύπου, που να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της έρευνας (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) για να μπορέσουν να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, όμως και πάλι οι κομματικές παρατάξεις μπλοκάρισαν τη διαδικασία.


Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην παράνομη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου. Παρόντες, εκτός από τα 7 μέλη του Δ.Σ. και άλλοι 2 συνάδελφοι, δηλαδή 9 εκπαιδευτικοί στο σύνολο. Μάλιστα ο ένατος ήρθε όχι για να συμμετέχει στη διαδικασία, αλλά για να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση από την Ε.Λ.Μ.Ε. για μία δράση!


Αν αναρωτιέστε, για ποιο λόγο όλη αυτή η πρεμούρα για Γενική Συνέλευση, όταν κανένας συνάδελφος δεν θέλει να συμμετέχει, η απάντηση βρίσκεται στις τελευταίες γραμμές της εισήγησης της Ο.Λ.Μ.Ε.:


• Προετοιμασία του κλάδου για κλαδική απεργία με εργασιακά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα.
• Στάση εργασίας και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα 5 ή 6/3
• 24ωρη απεργία 14/3 (ενδεικτικές ημερομηνίες).


Ακριβώς αυτό. Άλλη μια απεργία - τουφεκιά στον αέρα, για να το παίζουμε αγωνιστές. Για όποιον ακόμα δεν κατάλαβε, να το κάνουμε ακόμα πιο σαφές.


Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. Για να μπορέσει να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση που έχει σχέση με πραγματοποίηση απεργίας θα πρέπει να υπάρχει απαρτία ήτοι να παραβρίσκονται τα μισά (1/2) συν 1 από τα οικονομικά τακτοποιημένα µέλη και που διαθέτουν το 1/2 συν 1 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των ψήφων όλων των Ε.Λ.Μ.Ε. Οι ψήφοι κάθε Ε.Λ.Μ.Ε. είναι ο αριθμός των αντιπροσώπων της στο προηγούμενο Συνέδριο (6 για την Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας). Στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει για απεργία, η απόφαση λαμβάνεται µε πλειοψηφία του 1/2 συν 1 των παρόντων µελών, που πρέπει να διαθέτουν τα 2/3 του συνολικού αριθμού των ψήφων που διαθέτουν τα παρόντα µέλη.


Αυτή είναι όλη η ουσία. Να αποστείλουμε αντιπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων, ώστε να υπάρχει απαρτία, για να συρθεί ο κλάδος σε άλλη μία άσκοπη απεργία στην οποία δεν συμμετέχουν ούτε αυτοί που την ψηφίζουν.


Εν ολίγοις το μήνυμα είναι «Κάντε απεργία και όχι αγωγές»!


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών