Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Σχολικοί τροχονόμοι – "Φύλακες άγγελοι" των παιδιών μας…

Μέσα στο κρύο, μέσα στην βροχή, είναι πάντα εκεί στην μέση του δρόμου με αποστολή τους να διασφαλίσουν την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μικρών μαθητών και μαθητριών από και προς το σχολείο τους.

Βάζουν κάθε μέρα τα σώματα τους ανάμεσα στα αυτοκίνητα για να γυρίσουν με ασφάλεια τα παιδιά μας πίσω στο σπίτι.

Πρωί και μεσημέρι είναι εκεί εισπνέοντας τα καυσαέρια από το σταμάτα-ξεκίνα των αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών.

Αντιμετωπίζουν με ευγένεια και χαμόγελο οδηγούς που αρκετές φορές είναι απρόσεκτοι και βιαστικοί, και αρκετοί από αυτούς στερούνται ακόμα και τα βασικά της οδηγικής παιδείας…

Πολλές οι περιπτώσεις «απρόσεκτων» οδηγών που τραυμάτισαν σχολικούς τροχονόμους την ώρα της εργασίας τους.

Πολλές οι περιπτώσεις «αθυρόστομων» οδηγών που δεν υπολογίζουν τις συστάσεις των σχολικών τροχονόμων, οδηγών που θα σταματήσουν άμεσα στο σήμα ενός κανονικού τροχονόμου, αλλά όχι στο σήμα ενός σχολικού τροχονόμου...

Προσέχουν και προστατεύουν από κάθε λογής κίνδυνο τα παιδιά μας το πρωί και όσο αυτά περιμένουν έξω από το σχολείο μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες.

Το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια δεν θεωρούν επάγγελμα τον θεσμό του σχολικού τροχονόμου αλλά… εθελοντισμό!

Για αυτό τον λόγο τους δίνει ένα επίδομα «κίνησης»…176 ευρώ το μήνα, το οποίο είναι το ανώτερο που μπορούν να εισπράξουν αν το σχολείο είναι ανοιχτό, γιατί υπάρχουν μήνες που μετά βίας το ποσό που θα εισπράξουν φτάνει τα... 100 ευρώ.

Οι σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται από τις 7:15 μέχρι τις 8:45 το πρωί και από τις 12:45 έως τις 1:30 το μεσημέρι, αλλά πολλές φορές καλούνται να βοηθήσουν πέρα του ωραρίου τους όταν και όποτε τους ζητηθεί από το σχολείο.

Δεν πληρώνονται τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά, δεν πληρώνονται τα Σ/Κ, τις αργίες, τις διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι).

Δεν δικαιούνται ασφάλισης και φαρμάκων.

Αν τραυματιστούν την ώρα εργασία τους από διερχόμενο αυτοκίνητο, δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης…

Η πλειοψηφία αυτών που εργάζονται ως σχολικοί τροχονόμοι είναι αδύνατοι οικονομικά άνθρωποι...

Θα μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει τους σχολικούς τροχονόμους παράλληλα και ως φύλακες σχολείων-επιστάτες μιας που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκές ανάγκες, είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σχεδόν όλη την ημέρα.

Παρά το γεγονός όλων αυτών των «απαράδεκτων» για μια πολιτισμένη χώρα συνθηκών εργασίας – γιατί στην πραγματικότητα το κράτος δέχεται και νομιμοποιεί την ανασφάλιστη εργασία- οι σχολικοί τροχονόμοι είναι κάθε μέρα στους δρόμους και προστατεύουν ότι πολυτιμότερο έχουμε...

….Τα παιδιά μας.

Σχολικοί τροχονόμοι...«Φύλακες άγγελοι».