Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Βραδιά γεμάτη αθλητικές μνήμες και συγκίνηση στην Αστική Σχολή - Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού & Αθλητισμού

Σε μία λιτή εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και αθλητικές μνήμες, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.), τίμησαν με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού & Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη»...

χθες το βράδυ, στην Αστική Σχολή, τους συντοπίτες μας Ολυμπιονίκες, καθώς και προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στον Πιερικό αθλητισμό.

Ειδικότερα τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες:

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος: 6ος Ολυμπιονίκης Βαρκελώνη 1992 στο άλμα εις μήκος.
Σάββας Καρυπίδης: 6ος Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα Χειροσφαίρισης Αθήνα 2004.
Κατερίνα Νικολαΐδου: 4η Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας Ρίο 2016.

Παράλληλα, σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς τους στον Πιερικό αθλητισμό τιμήθηκαν οι:

Κώστας Καρυώτης: Αθλητής με διεθνείς διακρίσεις κατά το παρελθόν και με σημαντική εν γένει σήμερα προσφορά στην κωπηλασία ως πρόεδρος του ΝΟΚΑΤ.
Θεόδωρος Διαμαντόπουλος: Αθλητής ποδοσφαίρου και στίβου, πρώην πρόεδρος Αρχελάου Κατερίνης και Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Πιερίας – Ημαθίας.
Αλέκος Τσιώτσιος: Δημιουργός του Πιερικού μπάσκετ, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην πρώτη εθνική κατηγορία, την περίοδο 1982-1983.
Θωμάς Λιάπης: Πρώην πρόεδρος Τ.Ε ΣΕΓΑΣ Πιερίας- Ημαθίας. Επί των ημερών του φιλοξενήθηκαν στο νομό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών Μαραθωνίου Δρόμου και οι Βαλκανικοί στίβου και ανωμάλου δρόμου.
Γεώργιος Τανατζής: Επί σειρά ετών Διεθνής διαιτητής μπάσκετ, σήμερα επίσημος καθηγητής διαιτησίας FIBA.
Δαμιανός Ευθυμιάδης: Μέχρι πρότινος Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου.
Ιωάννης Δέλκος: Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης ΕΡΤ και επί σειρά ετών διοικητικό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).
Περικλής Χατζηγιάννης: Δημοσιογράφος, Ανταποκριτής ειδήσεων και εξωτερικός αθλητικός συντάκτης ΕΡΤ (Τακτικό μέλος του ΠΣΑΤ).












Σάββας Χιονίδης: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε: «Είναι μία σπουδαία ημέρα, την οποία οφείλουμε να την έχουμε καθημερινά στο μυαλό μας. Η ημέρα του Ολυμπισμού & Αθλητισμού. Τεράστιας σημασίας ο Αθλητισμός, ο οποίος ουσιαστικά είναι μια Ελληνική παράδοση. Κρατούμε τις παραδόσεις μας λοιπόν όχι μόνο σε ό, τι αφορά τον Πολιτισμό, αλλά και στο ευ αγωνίζεσθαι, τον Ολυμπισμό, την προσπάθεια που γέννησε η Ελλάδα. Και αυτό διαδόθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και είναι σήμερα αναγνωρισμένο και έχει αναφορά στην Ελλάδα μας, που παρά το γκρίζο που βιώνει το τελευταίο διάστημα θα σταθεί όρθια. Άλλωστε στάθηκε όρθια διαχρονικά πολλές φορές και σε δυσκολότερες κρίσεις. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να μπορούμε σήμερα με αυτή την σεμνή εκδήλωση να τιμήσουμε όσους μας τίμησαν. Τους Ολυμπιονίκες μας, τους αθλητές, τους ανθρώπους οι οποίοι κατέθεσαν ψυχή για να υπάρξουν αυτά τα φυτώρια, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στον στίβο, τον Βασιλιά τον Αθλημάτων. Γιατί ο στίβος - όπως είπα πρόσφατα στην εκδήλωση που μας βράβευσε ο ΣΕΓΑΣ για την υποστήριξή μας σε αυτό το κομμάτι - είναι η ατελείωτη μοναξιά, η ατελείωτη προσπάθεια του αθλητή, με αντίπαλο τον πήχυ, το χρονόμετρο, τον συναγωνισμό, οι αντίπαλες ομάδες, μία παγκόσμια κοινότητα. Και έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε Ολυμπιονίκες, σπουδαίους αθλητές, διαιτητές πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά και παράγοντες αφανείς που καταθέτουν ψυχή προκειμένου να έχουμε προσδοκίες για το αύριο, για τα παιδιά μας. Σήμερα είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης επίσης για τον Τάκη Παρασκευόπουλο. Αυτό που έδωσε γέννησε σπουδαίους αθλητές στον στίβο και συνεισέφερε πάρα πολλά. Όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν στο Ναυτικό Όμιλο και τον σημερινό πρόεδρο και Ολυμπιονίκη Κώστα Καρυώτη και συνεχίζουν με την ίδια δύναμη. Με την ίδια δύναμη στον Αρχέλαο, που τα Δ.Σ. διαχρονικά συνέβαλαν να έχουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο όλα τα αθλήματα, μεταξύ των οποίων, τη χειροσφαίριση, τον Σκούφα, τον μεγάλο αυτό προπονητή, που έβγαλε αθλητές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν την ψυχή τους και μετέδωσαν τη φλόγα τους. Για όλους αυτούς πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι. Γιατί χωρίς ανθρώπους δεν δημιουργούνται σημαντικά πράγματα, δεν γίνονται επιτυχίες, όσα γήπεδα και αν έχεις, όσο τέλεια και αν τα έχεις οργανωμένα. Είναι η δύναμη της ψυχής των ανθρώπων. Η Κατερίνη μπορεί. Απέδειξε ότι το έχει. Η Κατερίνη μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από τα νέα μας παιδιά. Προσδοκούμε πολλά και βέβαια κάθε τόσο έρχονται και μεγαλύτερες νίκες. Να είμαστε καλά και να γιορτάζουμε τα καλά του Ελληνισμού, της κοινωνίας μας, τα καλά που μας έδωσαν κληρονομιά οι πρόγονοί μας».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης & πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Οι αξίες του Ολυμπισμού ΧΘΕΣ & ΣΗΜΕΡΑ», ενώ όπως σημείωσε στον επίλογο: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος αυτή τη συγκεκριμένη μέρα και σας μεταφέρω το αίσθημα υπερηφάνειας που νιώθω, καθώς στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κάνατε πραγματικότητα το όνειρό σας, το όνειρο του κάθε δημότη, αλλά και το όνειρο του κάθε Έλληνα στην Ελλάδα και απανταχού».


ΟΙ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ


Την εκδήλωση παρακολούθησαν: η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Γιώργος Κουκουλιάτας κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων & συλλόγων.


ΑΠΟΝΟΜΕΣ


Στη διάρκεια απονομής συμβολικών αναμνηστικών με το έμβλημα του Οργανισμού Πολιτισμού και του Δήμου Κατερίνης αντίστοιχα, από τον Δήμαρχο, αντιδημάρχους, μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ επισημάνθηκαν τα εξής:

Ο Ολυμπιονίκης – Βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος σημείωσε: «Οι μοναδικές δομές, υποδομές και οργανισμοί που επιστρέφουν στην κοινωνία τα αποτελέσματά τους είναι τα σχολεία και τα γήπεδά μας και πρέπει να τα φροντίσουμε την επόμενη ημέρα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως κόρη οφθαλμού. Έγινε αναφορά από τον Δήμαρχο στον Τάκη Παρασκευόπουλο. Τον προπονητή μου. Τον άνθρωπο που μου έλεγε ότι θα γίνεις Ολυμπιονίκης. Πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές θέλησα να τα παρατήσω. Αλλά η επιμονή αυτού του ανθρώπου που με βοήθησε τόσο πολύ στη ζωή μου και έφτασα έως εδώ σήμερα με έκανε να μείνω. Θέλω να συγχαρώ τους συναθλητές μου. Χαίρομαι που είμαι ο πρώτος στην εποχή της τεχνολογίας που ξεκίνησα ως Ολυμπιονίκης και ακολούθησαν και άλλοι μετά από εμένα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μετάλλιο από το συναντάς γονείς που να σου εκφράζουν ευχαριστίες γιατί συνέβαλες να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τον αθλητισμό. Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή».

Ο Σάββας Καρυπίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ τον Δήμο Κατερίνης για την Τιμή. Ευχαριστώ την πόλη μου. Όλοι μαζί θα πρέπει να είμαστε αγαπημένοι και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Ως αθλητής για μία περίοδο 20 και πλέον ετών, θα επιδιώξω εφεξής σε αυτό τον τομέα να δώσω τα φώτα μου στα παιδιά της περιοχής και να γίνουν οι Ολυμπιονίκες της πόλης μας».

Ο Κώστας Καρυώτης (πρόεδρος του ΝΟΚΑΤ) παρέλαβε εκτός από τη δική του και την αναμνηστική πλακέτα της Κατερίνας Νικολαίδου, η οποία λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν κατάφερε να βρίσκεται στην εκδήλωση. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Εκπροσωπώντας τον ΝΟΚΑΤ σας ευχαριστώ θερμά που τιμάτε την αθλήτριά μας. Ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης διαχρονικά έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο με πάρα πολλές επιτυχίες. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Κατερίνης και για τη βοήθεια του προς τον Όμιλό μας, καθώς και για την τιμή και στήριξη προς την Κατερίνα. Σας παρακαλώ θερμά, στηρίξτε όλοι μαζί τον ΝΟΚΑΤ στον οποίο μεγαλώνουν σπουδαίοι αθλητές».

Ο Θεόδωρος Διαμαντόπουλος τόνισε λακωνικά: «Είμαι συγκινημένος για την Τιμή. Μου έμαθε τα μυστικά της διοίκησης, ο προκάτοχός μου στην ΤΕ ΣΕΓΑΣ Θωμάς Λιάπης. Τον ευχαριστώ πολύ και είναι μία εξαιρετική σύμπτωση που τιμάται σήμερα μαζί μου».

Ο Αλέκος Τσιώτσιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η τιμητική αυτή διάκριση ανήκει σε όλο το πιερικό μπάσκετ. Θέλω να θυμίσω ότι ο μεγάλος Πιερικός, σπουδαίοι παράγοντες, καλοί δάσκαλοι, προπονητές, αθλητές ανέβασαν το επίπεδο του αθλητισμού. Με σωστή επιλογή παραγόντων και προπονητών θα φτάσουμε σήμερα πολύ γρηγορότερα ψηλά από ότι παλαιότερα. Καιρός είναι ο Πιερικός που είναι η βιτρίνα του αθλητισμού στο νομό να ενισχυθεί[…]».

Ο Θωμάς Λιάπης από την πλευρά του θύμισε σημαντικές διοργανώσεις που φιλοξένησε η Πιερία και έκανε λόγο για την ανάγκη «εποικοδομητικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για να διατηρηθεί ψηλά το επίπεδο του αθλητισμού στην περιοχή».

Τέλος, ο Δαμιανός Ευθυμιάδης αφού έκανε μία συνοπτική αναφορά στην σκληρή και επίμονη προσπάθεια που κατέβαλε διαχρονικά, προκειμένου να διαιτητεύσει σε υψηλό επίπεδο σημείωσε: «Χαίρομαι που σε αυτό ιστορικό κτίριο με τιμά η πόλη μου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την Τιμή».

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να παραστούν στην εκδήλωση ο Γιώργος Τανατζής και ο Γιάννης Δέλκος, την πλακέτα εκ μέρους των οποίων παρέλαβαν συγγενικά πρόσωπα και μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ


Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία τόνισε: «Ήρθαμε εδώ σήμερα να τιμήσουμε πρόσωπα που τίμησαν εμάς. Που τίμησαν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, τον τόπο και την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι όπως αποδεικνύει σήμερα η αίθουσα της Αστικής Σχολής η ιδέα του αθλητισμού ενώνει τους ανθρώπους, παραμερίζοντας κάθε τι. Αυτό που είναι σημαντικό επίσης είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στα παιδιά μας, να μπορέσουμε μέσα από την μεγάλη ιδέα του Ολυμπισμού και του Αθλητισμού να μεταδώσουμε τα μηνύματα ότι ο αθλητισμός μας χαρίζει την υγεία και όπως γνωρίζουμε νους υγιής εν σώματι υγιεί. Συγχαρητήρια Δήμαρχε, κύριε Παυλίδη για την αποψινή εκδήλωση. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Παιδεία και στον Αθλητισμό. Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι ο αθλητής είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της τουριστικής ανάπτυξης μίας περιοχής».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο αθλητισμός αναδεικνύει τη χώρα, τον τόπο καταγωγής και όλοι πρέπει να ωθήσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτόν. Δήμαρχε να συνεχίσεις αυτή την προσπάθεια γιατί ο αθλητισμός δημιουργεί χαρακτήρες και βγάζει σωστούς ανθρώπους. Συγχαρητήρια».

Ο αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης Χρήστος Λεμονόπουλος, ο οποίος με αφορμή την βράβευση του Θεόδωρου Διαμαντόπουλου σημείωσε: «Βραβεύουμε τον πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη της διοίκησης του Αρχελάου. Αν δεν ήταν ο Θόδωρος δεν θα είχε πάει τόσο ψηλά ο Αρχέλαος. Εμείς ως Δήμος θα είμαστε πάντα κοντά σας. Ένα εκατομμύριο ευρώ είναι διαθέσιμο για το νέο γήπεδο που γίνεται πίσω από το Α΄ΔΑΚ και θα δημιουργήσουμε νέα τμήματα και ό, τι χρειάζεται η νεολαία».

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν επίσης η αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, η δημοτική σύμβουλος Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ Χάιδω Παπαχατζή, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Γρηγόρης Μιτσοκάπας.


ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με την υποστήριξη της Εστίας Πιερίδων Μουσών, η έναρξη (Ολυμπιακός ύμνος) και ο επίλογος της όμορφης εκδήλωσης διανθίστηκε μουσικά από τους:

Φανή Παπαντωνίου στο πιάνο & Αθανάσιο Μπατάλα στην ερμηνεία.

Την εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την μαύρη επέτειο της 6ης Aπριλίου του 1914, την ημέρα που οι Nεότουρκοι εκδίωξαν τους Έλληνες πολλών χωριών από τις επαρχίες της Αν. & Β.Θράκης συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος Περικλής Χατζηγιάννης.



➤ ΟΜΙΛΙΑ του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Προέδρου ΟΠΠΑΠ, και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης Θεόδωρου Παυλίδη με Θέμα: Οι αξίες του Ολυμπισμού ΧΘΕΣ & ΣΗΜΕΡΑ



Ας προσπαθήσουμε σήμερα να διερευνήσουμε εάν οι φιλοσοφικές αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού θεωρούνται ακόμη, από την αναβίωση των Αγώνων μέχρι και σήμερα, ένα μέσο μετάδοσης ηθικών αξιών και αρετών στον άνθρωπο.

Νωρίτερα ας κάνουμε μια συνοπτική αναδρομή στους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

Οι γραπτές πηγές αναφέρουν ως έτος έναρξης των αγώνων το 776 π.Χ. Από το συγκεκριμένο έτος αρχίζει και ο κατάλογος των Ολυμπιονικών.

Οι Πισάτες διοργάνωναν τους αγώνες από το 688 έως το 572 π.Χ.

Το 570 π.Χ. οι Ηλείοι κατέλαβαν την Πίσα (πόλη που απείχε ελάχιστα από την Ολυμπία) και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη διοργάνωση των αγώνων. Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι αγώνες έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους. Στην Ελληνιστική εποχή όμως έχασαν τον αρχικό τους χαρακτήρα και μετατράπηκαν σε επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις (το βλέπουμε πολύ πιο έντονα στην σύγχρονη εποχή) κάτι που παγιώθηκε στη ρωμαϊκή εποχή.

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πορεία των αιώνων στον Ελλαδικό χώρο είχαν τον αντίκτυπό τους στα αθλητικά ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων με αποτέλεσμα, να επέλθει σταδιακή πτώση των ηθικών αξιών που επιδεινώθηκε αισθητά από το 146 μ.Χ. όταν η κυρίως Ελλάδα υποτάχθηκε στο Ρωμαϊκό κράτος και οι Ηλείοι έχασαν την ανεξαρτησία τους.

Το 2ο αιώνα μ.Χ. όταν παραχωρήθηκε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, παρατηρήθηκε και μία διεθνοποίηση των αγώνων.

Τελικά καταργήθηκαν από το Θεοδόσιο Α! το 393 μ.Χ. ( 293η Ολυμπιάδα), όταν με διάταγμά του απαγορεύθηκε η λειτουργία όλων των ειδωλολατρικών Ιερών (θεωρήθηκαν οι αγώνες ειδωλολατρική γιορτή).

Με τους Ολυμπιακούς αγώνες σφυρηλατήθηκε η Εθνική, φυλετική και πνευματική ενότητα των Ελλήνων. Οι αγώνες συνδύαζαν το βαθύ θρησκευτικό πνεύμα με το ηρωικό παρελθόν των Ελλήνων, τον μέγιστο βαθμό της καλλιέργειας του σώματος, του νου, της ψυχής με τις πανανθρώπινες αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

Ύστερα από διακοπή 15 αιώνων και περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα ο Pierre de Coubertin είχε αντιληφθεί ότι ο αθλητισμός επρόκειτο να αποτελέσει βασικό εφαλτήριο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, να γίνει σημαντικό στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας, αλλά και ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων πολιτισμών. Ήθελε ουσιαστικά να δημιουργήσει με κεντρικό άξονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες μία μόνιμη οικουμενική δράση η οποία θα είχε ως βασικό σκοπό την εκπαιδευτική αναγέννηση της ανθρωπότητας. Για τον λόγο αυτό, οι προσπάθειές του για την αναβίωση των αγώνων δεν επικεντρώθηκαν μόνο στη θεσμική οργάνωση αλλά και στη διάδοση του αθλητισμού και την αναμόρφωσή του μέσω της παιδείας.

Ο Coubertin επηρεασμένος τα μέγιστα από την παράδοση της αθλητικής παιδείας των αρχαίων Ελλήνων προσπάθησε να συγκροτήσει φιλοσοφικό υπόβαθρο σε αυτή του τη δράση.

Οι μελέτες του γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και τον χαρακτήρα της αρχαίας αγωνιστικής παράδοσης τον οδήγησαν στο να διαγνώσει ότι ο αθλητισμός ήταν και θα μπορούσε να ξαναγίνει μέρος της παιδείας του ανθρώπου, ενώ θα μπορούσε επίσης να καλλιεργήσει, με αρμονικό και ισορροπημένο τρόπο, τις διανοητικές, ψυχικές και σωματικές αρετές.

Το Πλατωνικό και Αριστοτέλειο τρίπτυχο «Μουσική, Φιλοσοφία και Γυμναστική» έγινε η βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το όραμά του, για την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα τρίπτυχο σαν βασικό γνώρισμα μίας ολοκληρωμένης αγωγής που ενώνει με ισορροπημένο τρόπο τις διανοητικές, ψυχικές και σωματικές αρετές του ατόμου.

Σε μία από τις πολλές διαλέξεις τόνισε χαρακτηριστικά «Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε τον άνδρα, είναι να αλλάξουμε το παιδί» και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για Παγκόσμια Ειρήνη.

Το 1894 στην πρώτη ομιλία του στην Αθήνα στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» δύο χρόνια πριν την αναβίωση των Αγώνων εκφράζοντας το μέγεθος της γοητείας που του είχε ασκήσει το πνεύμα της Ελληνικής αρχαιότητας, υποστήριξε ότι η αναβίωση των Αγώνων θα μπορούσε να διαμορφώσει τις συνθήκες για έναν ειρηνικό διεθνισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος εκπόνησε τον «Χάρτη Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης». Το 1926 ίδρυσε το «Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» και το 1935, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του αναφέρθηκε σε πέντε Αρχές οι οποίες θα αποτελούσαν την φιλοσοφική βάση του Ολυμπισμού:

- Την ισότητα: που είχε ως άξονα την «Ισότητα» όλων των ανθρώπων. Το «Ευ αγωνίζεσθαι» την «Δικαιοσύνη» και τον σεβασμό. Με το «Αθλητισμός για όλους» προώθησε την φιλοσοφία του ερασιτεχνισμού.

- Τον ιπποτισμό: πνεύμα ευγενούς άμιλλας, συντροφικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού.

- Εκεχειρία: στο όραμά του για Παγκόσμια Ειρήνη είπε χαρακτηριστικά: «Το να απαιτήσεις οι λαοί να αγαπούν ο ένας τον άλλον είναι κάτι το παιδαριώδες. Το να απαιτήσεις από αυτούς να σέβεται ο ένας τον άλλο δεν είναι ουτοπία. Αλλά για να σέβεται ο ένας τον άλλο πρέπει να μάθει να γνωρίσει ο ένας τον άλλο».

- Κάλλος: Επηρεασμένος από την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία αναφέρθηκε και στο « Κάλλος» τη συμμετοχή δηλαδή της τέχνης, της λογοτεχνίας και της ποίησης ως αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος τέλεσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

- Αθλητική Θρησκεία: Πίστευε ότι οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι «πρεσβευτές της σύγχρονης παιδείας» και μοιράζονται μεταξύ τους το θρησκευτικό πνεύμα του αθλητισμού, ως μέσου για την διάπλαση ηθικών χαρακτήρων και τη δημιουργία μίας ηθικότερης παγκόσμιας κοινωνίας.



Έχοντας λοιπόν ως βάση αυτές τις αρχές και τις ηθικές αξίες που σφυρηλάτησε ο Pierre De Coubertin διεξάγονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια.



1896: Ελλάδα-Αθήνα, 1990: Γαλλία-Παρίσι, 1904: ΗΠΑ-Σεντ Λούις, 1908: Ηνωμένο Βασίλειο-Λονδίνο, 1912: Σουηδία-Στοκχόλμη, (1916: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος), 1920: Βέλγιο-Αμβέρσα, 1924: Γαλλία-Παρίσι, 1928: Ολλανδία-Άμστερνταμ, 1932: ΗΠΑ-Λος Άντζελες, 1936: Γερμανία-Βερολίνο, (1940/1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), 1948: Ηνωμένο Βασίλειο-Λονδίνο, 1952: Φινλανδία-Ελσίνκι, 1956: Αυστραλία-Μελβούρνη, 1960: Ιταλία-Ρώμη, 1964: Ιαπωνία-Τόκιο, 1968: Μεξικό-Πόλη του Μεξικού, 1972: Γερμανία-Μόναχο, 1976: Καναδάς-Μόντρεαλ, 1980: Ρωσία-Μόσχα (Αγωνιστικό Μποϊκοτάζ), 1984: ΗΠΑ-Λος Άντζελες (Μποϊκοτάζ Ρώσοι), 1988: Νότια Κορέα-Σεούλ, 1992: Ισπανία-Βαρκελώνη (Πύρρος), 1996: ΗΠΑ, Ατλάντα, 2000: Αυστραλία-Σίδνει, 2004: Ελλάδα-Αθήνα, 2008: Κίνα-Πεκίνο, 2012: Ηνωμένο Βασίλειο-Λονδίνο, 2016: Βραζιλία-Ρίο Ντε Τζανέιρο, 2020: Ιαπωνία-Τόκυο.



- Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες δεν αποτελούν γεγονός ικανό να τερματίσει πολέμους και να οδηγήσει σε προσωρινή έστω εκεχειρία τους εκάστοτε συγκρουόμενους λαούς, αποτελούν ωστόσο μία σημαντική υπόμνηση, εκείνων των αξιών και ιδεωδών που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς αγώνες κατά την αρχαιότητα.



- Το ιδανικό πρότυπο του ανθρώπου είναι εκείνο που αποβλέπει στην ισότιμη καλλιέργεια σώματος και πνεύματος και δεν παραγνωρίζει την αξία της σωματικής υγείας και του σωματικού κάλλους, προκειμένου να επιδιώξει μονομερώς την πνευματική ανάπτυξη. Ο άνθρωπος που αδιαφορεί για την άθληση του σώματός του, δεν μπορεί επί της ουσίας να επιτύχει την ψυχική και συναισθηματική εκείνη διαύγεια που θα του προσφέρει τη δυνατότητα μίας αρμονικής πνευματικής εξέλιξης.



- Οι Ολυμπιακοί αγώνες προσέφεραν-αρχικά τουλάχιστον- την ευκαιρία στους πολίτες να επιδιώξουν την ανάδειξή τους βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις και την επιδίωκαν για χάρη και μόνο του επαίνου των συμπολιτών τους και όχι για κάποιο χρηματικό όφελος. Παρόλο που πλέον αυτές οι αρχές έχουν πάψει να ισχύουν, οι Ολυμπιακοί αγώνες συνεχίζουν να αποτελούν την ύψιστη αθλητική διάκριση. Ο αθλητής που αφοσιώνεται στον πρωταθλητισμό αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην επιθυμία του να γίνει ο καλύτερος στο άθλημά του και αποδεικνύοντας ότι σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του, ξεπερνούσε τον εαυτό του και είχε την αναγκαία θέληση και αυτοκυριαρχία. Άλλωστε, το επιστέγασμα αυτής της προετοιμασίας και η επιβράβευση ταυτόχρονα είναι το ξεπέρασμα των ανθρώπινων ορίων. Δίκαια οι Ολυμπιονίκες και διαχρονικά αποκτούν δόξα και κερδίζουν τον παγκόσμιο θαυμασμό.



- Οι Ολυμπιακοί αγώνες δίνοντας την ευκαιρία μίας αθλητικής συνάντησης όλων των εθνών, προάγουν την ευγενή άμιλλα και της πανανθρώπινες αξίες. Κάποτε, βέβαια αυτή η συνάντηση συνιστούσε αφορμή για την διακοπή των μεταξύ τους εχθροπραξιών, αλλά τότε αφορούσε τις πόλεις-κράτη ενός και μόνο έθνους. Σήμερα είναι δισεπίτευκτο, αν όχι ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά κατορθώνουν να γίνονται διαχρονικά οι Ολυμπιακοί αγώνες σεβαστοί καθώς και να λαμβάνεται κάθε πιθανό μέτρο προκειμένου η αναμέτρηση των αθλητών να γίνεται κατά τρόπο άρτιο και χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες πως κάποιος ευνοήθηκε έναντι των συναγωνιστών του. Αν και στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες το 1986 στην Αθήνα δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή γυναικών, από το 1900 στο Παρίσι και μετά υπάρχει. Ποτέ όμως το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει φτάσει βέβαια μέχρι και σήμερα αυτό των ανδρών.



- Χάρη στους Ολυμπιακούς αγώνες και στην τεράστια δημοσιότητα που έχει αυτός ο θεσμός νέοι από όλο τον πλανήτη έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την αξία που αποδίδεται στους συμμετέχοντες και φυσικά στους νικητές. Αποτελούν μία πολυσήμαντη βάση διάδοσης του αθλητικού πνεύματος κι ένα διαρκές έναυσμα για τους νέους να στραφούν στον αθλητισμό, όχι κατ’ ανάγκη με στόχο τον πρωταθλητισμό αλλά προκειμένου να απολαύσουν τα οφέλη της σωματικής υγείας που προσφέρει η συστηματική άθληση.



- Βέβαια οι Ολυμπιακοί αγώνες έχοντας σαφώς παγκόσμια διάδοση και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον διεθνώς, δίνουν την δυνατότητα στην διοργανώτρια χώρα να διασφαλίσει τεράστια διαφημιστική προβολή και να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.



Οπωσδήποτε και είναι λυπηρό λόγω της έκτασης του θεσμού να έχει πάρει τροχιά εμπορευματοποίησης και βέβαια λόγω των τεράστιων οικονομικών απολαβών που έχουν οι αθλητές, να παρατηρούνται φαινόμενα ατυχώς που αμαυρώνουν την αξία του, όπως η χρήση αναβολικών ή αλλιώς φαρμακοδιέργεση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια του αγνού ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό και την στόχευση από τους αθλητές στο τεράστιο κέρδος.

Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε άμεσα κάποιες ενέργειες για να επιστρέψουμε ίσως στις πραγματικές αξίες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους όπως :

- Έκδοση οδηγίας για την προστασία των νεαρών αθλητών , ιδίως εκείνων που φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες.

- Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της εκπαίδευσης στο πρόβλημα της αθλητικής δεοντολογίας.

- Αυξημένη αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

- Συμπερίληψη στις συμβάσεις των αθλητών ρητρών σχετικών με την φαρμακοδιέγερση και την απαγόρευσή της και

- Έγκριση κοινής δήλωσης ισοδύναμης με κώδικα ορθής πρακτικής στο χώρο του αθλητισμού.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ σε ένα απόσπασμα του μεγάλου Έλληνα Αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου από το«Παιδεία ή Υπνοπαιδεία»



«Εντελώς ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αποτελούν την υπέρτατη έκφραση του αθλητικού πνεύματος σε μία συνάθροιση των Ελλήνων, που σήμαινε για εκείνους μια Οικουμενική Συνάθροιση των Ελευθέρων Ανθρώπων.

Από την Αφρική ως την Μακεδονία και από την Σικελία ως τη Μ. Ασία, οι Έλληνες συγκεντρώνονται κάθε 4 χρόνια στην Άλτη να θυσιάσουν στους κοινούς βωμούς να γνωρίσουν τους λαμπρούς ηγέτες τους, να δουν και να ακούσουν τους σοφούς των και πάνω από όλα να ζήσουν το συναρπαστικό συναγωνισμό των αθλητών.

Ξεχνώντας τις βιοτικές έγνοιες, τις ανθρώπινες αδυναμίες, τις συχνά θανάσιμες διαφορές τους, σε μία κατάσταση θείας ευδαιμονίας αφού ο άνθρωπος ξανάβρισκε μέσα στον παραδείσιο χώρο της Ολυμπίας την ιδανική του ανθρωπιά: Ειρήνη βασίλευε στον κόσμο, όλοι ήταν ελεύθεροι και ίση , οι δυνατοί και πλούσιοι άρχοντες της Σικελίας δεν είχαν τίποτα περισσότερο από τον απλό πολίτη της Αθήνας, ο Θεός τους προστάτευε όλους. Οι αθλητές προσέρχονταν γυμνοί να αγωνιστούν για τη νίκη και για το δοξασμένο στεφάνι ελιάς. Όμως και κάτι ακόμα προσδοκούσαν πιο πολύ: τη φήμη, την τιμή των Πανελλήνων, που ήταν το πιο αμάραντο στεφάνι. Είναι αδύνατο να νιώσουμε σήμερα τη συγκλονιστική εκείνη στιγμή που οι δύο γιοι του Διαγόρα, Ολυμπιονίκες και οι δύο την ίδια μέρα, σήκωσαν στους ώμους τους τον ευτυχισμένο πατέρα, πολλές φορές Ολυμπιονίκη στα νιάτα του, μπροστά στα μάτια των χιλιάδων Ελλήνων που κραύγασαν: « Κάτθανε Διαγόρα! Ουκ ές Όλυμπον αναβήσει!» ( Πέθανε Διαγόρα! Δεν θα γίνεις και Θεός).

Αυτό το πνεύμα της πίστης στον άνθρωπο, στη σωματική του άλκη και στην ηθική του καταξίωση, της δημοκρατικής ισότητας και της πανανθρώπινης συναδέλφωσης, της παγκόσμιας ειρήνης και αγάπης., που γεννήθηκε στην Ελλάδα και εκφράστηκε καίρια με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θέλησε να ξαναζωντανέψει ο P. De Coubertin. Ίσως πολλοί το νομίσουν χιμαιρικό ένα τέτοιο όραμα όμως όσοι έχουν χαρεί την παγκόσμια πια συναδέλφωση των αθλητών που κυριαρχεί στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου για λίγο έστω χρονικό διάστημα καταργούνται όλα τα σύνορα που χωρίζουν τους λαούς, όπου η γλώσσα, η φυλή και η θρησκεία δεν υψώνουν τους φραγμούς τους ανάμεσα στους ανθρώπους, όπου η κοινωνική θέση, ο υλικός πλούτος και η κρατική δύναμη δεν λογαριάζονται, όπου ο άνθρωπος γυμνός από καθετί άλλο αγωνίζεται με τους συνανθρώπους του ειρηνικά και τίμια για να κερδίσει την τιμή και μόνο της νίκης, όσο έχουν ζήσει αυτό το γεγονός ελπίζουν και πιστεύουν πως το ολυμπιακό πνεύμα μπορεί να φωτίσει τον κόσμο ολόκληρο όχι μονάχα για λίγες μέρες, άλλα παντοτινά.»


Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί Ολυμπιονίκες, Αξιότιμοι άνθρωποι του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής ως Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής που σήμερα τη μέρα του Ολυμπισμού και Αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη τιμούμε εδώ όλους εσάς που γράψατε με τις επιτυχίες σας χρυσές σελίδες στην ιστορία του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, κάνατε περήφανους τους δημότες αυτής της μικρής – μεγάλης πόλης και ¨γκρεμίσατε τα τείχη που κρατούσαν την πόλη της Κατερίνης στην αφάνεια¨

- Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος αυτή τη συγκεκριμένη μέρα και σας μεταφέρω το αίσθημα υπερηφάνειας που νιώθω, καθώς στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κάνατε πραγματικότητα το όνειρό σας, το όνειρο του κάθε δημότη, αλλά και το όνειρο του κάθε Έλληνα στην Ελλάδα και απανταχού.

- Το ευχαριστώ δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή και να ανεβούν στο βάθρο αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν σε κάθε γιορτή του Ολυμπισμού και Αθλητισμού γιατί εσείς αποτελείτε πρότυπα για τους νέους της χώρας, αλλά και γιατί θυσιάσατε πολλές ώρες, πολλές μέρες και πολλά χρόνια από τον ελεύθερο χρόνο σας.

Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε ο νικητής, δεν θα υπήρχε ο πρωταθλητής, δεν θα υπήρχε ο αθλητής.

Αποτελείτε ένα σύνολο ικανό να διδάξει στα νέα παιδιά όλα εκείνα που οι θεωρητικοί καθηγητές δεν έχουν την δυνατότητα να διδάξουν γιατί δεν έχουν ζήσει αυτές τις στιγμές, τις στιγμές της νίκης, του ευ αγωνίζεσθαι, τις στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ευχαριστώ πολύ



Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
07-04-2019