Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου : "Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις στο Δήμο Δίου-Ολύμπου δεν παραβρέθηκε κανένας δημοτικός σύμβουλος..."

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Δίου-Ολύμπου δεν έχει τέλος.

Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις” (17/5, 7/6 και 19/6/2019), αν και τακτικές, όπως ορίζει το άρθρο 67 του ν. 3852/2010, δεν παραβρέθηκε κανείς πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι υπόλοιποι 25 ψήφισαν ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ !!!

Φαίνεται ότι η δράση των δεκάδων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων (σε όποιο ψηφοδέλτιο και αν φιγουράριζε το όνομά τους) και υποψηφίων δημάρχων είχε ορίζοντα μόνο ...την κάλπη!

Οι λαϊκές ανάγκες και τα χρόνια προβλήματα του τόπου μας σαν να μην τους απασχολούν πια. Η όποια κριτική ασκήθηκε την προεκλογική περιοδο, εξαντλήθηκε σε άνευρες, απολίτικες ομιλίες στα καφενεία, στις πλατείες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνος τους καημός ήταν ο «σταυρός» και η εκλογή τους στο ΔΣ, καθώς και τα «πολιτικά αλισβερίσια» με τις τεχνητές συγκολλήσεις και τις επίπλαστες συμμαχίες, πριν και μετά την κάλπη.

Την ώρα που όλα τα χωριά του Δήμου έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, δρόμοι και κάδοι ξεχειλίζουν από αμάζευτα σκουπίδια, παράνομες χωματερές παντού, υπηρεσία καθαριότητας αποψιλωμένη από προσωπικό και μέσα, ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου χωρίς τις βασικές υποδομές ώστε να διασφαλίζονται περιβάλλον και δημόσια υγεία, άκοπα χόρτα έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «ζούγκλα» εμποδίζοντας την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο πυρκαγιάς, χωριά και δρόμοι βρίσκονται στο σκόταδι χωρίς ηλεκτροφωτισμό, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι να υπηρετήσουν το Δήμο-λαό, αποφασίζουν και ψηφίζουν ... τηλεφωνικά!!!

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!

Τόσα χρόνια οι μεθοδεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και των Τοπικών Αρχών δεν έλυναν αλλά άφηναν τα πράγματα να οδηγούνται σε αδιέξοδο, για να εκβιαστεί σαν υπερεπείγουσα ανάγκη η άμεση ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας της αποκομιδής και καθαριότητας.

Άλλωστε, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού, τα παράπονα των δημοτών, την ελλιπή χρηματοδότηση και την τουριστική εικόνα του Δήμου με σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως την υπηρεσία καθαριότητας, αφού τα τελευταία χρόνια την περίοδο του καλοκαιριού αναθέτουν σε ιδιώτη το έργο της αποκομιδής για 75 μέρες και με κόστος 170.000€.

Και χρόνο με το χρόνο, το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο. Οι εργολάβοι πληρώνονται αδρά, οι δημότες χρυσοπληρώνουν την υπηρεσία μέσω των δημοτικών τελών και η ασφάλεια της δημόσιας υγείας αφήνεται στο περιθώριο κέρδους του μεγαλοεπιχειρηματία (βουνά τα σκουπίδια, αρμάνια τα χόρτα).

Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα υποβάθμισαν την υπηρεσία καθαριότητας, αφήνοντας να ρημάξει ο στόλος των απορριματοφόρων και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός ενώ δεν έκαναν το παραμικρό για την ανακύκλωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν διεκδίκησαν μόνιμο προσωπικό αλλά εργαζόμενους με 2μηνες, 5μηνες, 8μηνες συμβάσεις ή εργαζόμενους - «ωφελούμενους» από τα κοινωφελή προγράμματα. Θέλουν εργαζόμενους συμβασιούχους προσωρινούς με «ημερομηνία λήξης» για να τους κρατούν σε μόνιμη πολιτική ομηρία.

Την ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο, βρίσκονται στον αέρα μετά τις 10 Ιουνίου καθώς έληξαν οι πρώτες οκτάμηνες συμβάσεις, και εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση του προγράμματος αυτοί αδιαφορούν. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους εργαζόμενους απολύονται από τη δουλειά τους ενώ άλλοι παραμένουν στις υπηρεσίες χωρίς καμία κάλυψη, φοβούμενοι ότι αν φύγουν δεν θα έχουν δικαίωμα παράτασης της σύμβασης τους αν και όταν δοθεί.

Είναι εργαζόμενοι που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του δήμου μας δεν αναγνωρίζονται ούτε σαν εργαζόμενοι, αλλά ως «ωφελούμενοι» στερώντας τους έτσι βασικά εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ένταξη σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς χορήγηση επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς αναγνώριση του πτυχίου τους!

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), είναι τεράστιες και διαχρονικές. Το ίδιο τεράστιες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και προσπαθούν ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες και καλύπτοντας τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (μαθητεία, ΕΣΠΑ, μπλοκάκια, προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας κ.ά.), να υλοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές οδηγίες.

Δημοτική Αρχή, παλιά και νέα, δε βγάζουν άχνα για το ζήτημα. Ίσα ίσα συγκαλύπτουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζόμενων μπορεί να ψήφισε τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος, χωρίς όμως να δίνει αυτόματη και άμεση λύση (μη έκδοση ΚΥΑ) πολύ δε περισσότερο δεν δίνει την οριστική λύση, που είναι η μονιμοποίηση των εργαζόμενων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου» ζητά από την Δημοτική Αρχή (παλιά και νέα) και όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για όλους τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες στον Δήμο:


• να μην βρεθεί κανένας εκτός δουλειάς.
• να ασφαλιστούν και να προστατευτούν με ευθύνη του Δήμου.
• να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι
• να σταλεί διάβημα από το Δήμο στο Υπουργείο, για την επίσπευση της ΚΥΑ η οποία πρέπει να προβλέπει και την αναδρομική ισχύ της (από την ημέρα λήξης των πρώτων συμβάσεων) ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί εκτεθειμένος.


Καλούμε τους εργαζόμενους και όλους τους δημότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μπροστά στις εκλογές της 7ης του Ιούλη να κάνουν το βήμα ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται η επόμενη μέρα.

Κρίνεται πόσο ισχυρή θα είναι εκείνη η δύναμη που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα στο λαό, μπροστά στα δύσκολα, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα.

Κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Για να μην είναι αργά, γιατί μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο – κάλπη» κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται...


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου 
Κατερίνα Κουρίτα