Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Έναρξη 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Από την Αγία και Ιερή πόλη, την Ιερουσαλήμ, ο παγκόσμιος ταξιδευτής, ο πολιτισμός, συναντά τούτη τη χρονιά το οικουμενικό σύμβολο της ανθρωπότητας, τον Όλυμπο.


Κοινός φορέας έκφρασης, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο χαράζει φέτος την τεσσαρακοστή όγδοη διαδρομή του, υποδεχόμενο με αφορμή το θεσμό της Τιμώμενης χώρας, τον πολιτισμικό ορίζοντα του Ισραήλ.

Το ξεκίνημα της γνωριμίας με τα πνευματικά δημιουργήματα και όχι μόνο της χώρας της Μέσης Ανατολής, το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου 2019, με την επίσημη τελετή έναρξης του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, στο αρχαίο θέατρο Δίου.

Μετά τις χαιρετιστήριες αναφορές από τον οικοδεσπότη πρόεδρο του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), Γρηγόρη Παπαχρήστο και από την πρέσβειρα του Ισραήλ, Ίριτ Μπεν-΄Αμπα, η χορωδία και ορχήστρα της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη και με τη συμμετοχή σολίστ από το Ισραήλ και την Ελλάδα αλλά και μουσικών και χορωδών, παρουσίασαν μια μοναδικά αξιόλογη συναυλία με έργα που σκιαγραφούν την Τιμώμενη χώρα.

Προλογίζοντας την τελετή, ο κ. Παπαχρήστος, αφού υποδέχθηκε τη διπλωματική αντιπροσωπεία και τους δημιουργούς του Ισραήλ ευχαριστώντας τους παράλληλα για τη συνεργασία, στάθηκε στο περίγραμμα και τη φιλοσοφία του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, καταλήγοντας: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο θεσμός της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της φιλίας των λαών, καλωσορίζει τον πολιτισμό μιας νέας χώρας, του Ισραήλ, όπου σπουδαίοι καλλιτέχνες θα μας παρουσιάσουν στοιχεία του πολιτισμού τους, ενώ συγχρόνως τουρίστες της χώρας αυτής θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας.» Επίσης ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις καθώς και το κοινό που στηρίζει τις πρωτοβουλίες του οργανισμού.

Από την πλευρά της η κ. Μπεν-Άμπα, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι τιμή και χαρά που το Ισραήλ είναι η Τιμώμενη χώρα του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι μια ευκαιρία να προβληθούν πτυχές του πλούσιου και πολυποίκιλου Ισραηλιτικού πολιτισμού σε αυτόν τον εξαιρετικό συμβολικό τόπο της Ελλάδας, τον Όλυμπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας άσκησαν μεγάλη επιρροή στην πνευματική και οικονομική ζωή στις περιοχές που έζησαν, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Καλή επιτυχία στη συνεργασία μας.»

Το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2019 που τελείται με την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού και συνδιοργανώνεται από τους: Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Δήμους Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, Επιμελητήριο Πιερίας και Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο δημιουργός της συναυλίας, μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, ετοίμασε και παρουσίασε στη συνέχεια ένα πολύ προσεκτικά επιλεγμένο μουσικό ψηφιδωτό, περνώντας από τον χώρο του ορατορίου, της όπερας, της ορχηστρικής μουσικής, του πιάνου του Μέντελσον, του μιούζικαλ, της φιλμογραφίας, της ποπ, της ελληνικής έντεχνης παραγωγής, για να καταλήξει στην παράδοση εμπλουτισμένη με τις εγχώριες επιρροές των χωρών της εβραϊκής διασποράς.

Ακούστηκαν έργα των Χέντελ, Κοέν, Βέρντι, Σπίλμπεργκ, Μέντελσον, Θεοδωράκη, Έλγκαρ, Χριστιανόπουλο, Αναγνωστάκη, Ελιγιά, Σολομώντα, από τη Γιουροβίζιον αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές νότες από τις ψηφίδες του παραδοσιακού χώρου.

Ο κ Μαυρίδης, που καταχειροκροτήθηκε για την όλη του δημιουργική παραγωγή, προσπάθησε και πέτυχε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αναφορά τις πολυσχιδείς και βαθιές επιρροές που και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει στην ανθρωπότητα ο πολιτισμός του Ισραήλ.

Τη συναυλία πλαισίωναν, η διεθνούς φήμη Ισραηλινή καλλιτέχνης, Liora Simon-τραγούδι και οι: Ρώνια Τοπαλίδου-τραγούδι Μπάμπης Βελισσάριος-τενόρος, Χρήστος Τασχουνίδης-βιολί, Δημήτριος Χωνός- βαρύτονος, Ιωάννα Σούκου-ηθοποιός.


Επίσης το φωνητικό σύνολο Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» «de profundis», η Νεανική χορωδία Music Art Νέου Ωδείου Κοζάνης, η Ορχήστρα Music Art Νέου Ωδείου Κοζάνης (καλλιτεχνική διεύθυνση/μουσική προετοιμασία Μαρία Καραγιάννη ) και η Ορχήστρα Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Η τελετή έναρξης του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου έκλεισε με το θερμό χειροκρότημα των θεατών και με τους κ. ‘Ιριτ Μπεν-Άμπα και Γρηγόρη Παπαχρήστο να προσφέρουν στους συντελεστές της βραδιάς ανθοδέσμες-χορηγία του ανθοπωλείου Βουβουδάκης.