Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

THE GREEK ICON - Μια έκθεση - ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τις 15 Ιουλίου.

THE GREEK ICON : Ένα μοναδικό φωτογραφικό κολάζ του Ανδρέα Ζαχαράτου στο 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Μια έκθεση - ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τις 15 Ιουλίου.


Το αποτέλεσμα μιας φωτογραφικής περιδιάβασης 4 δεκαετιών παρουσιάζει στο κοινό του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου ο Ανδρέας Ζαχαράτος, μέσα από την έκθεση THE GREEK ICON. Χαρακτηριστικές εικόνες της Ελλάδας και ιδιαίτερα στιγμιότυπα, που ο φωτογράφος προσεγγίζει με ευαισθησία, θα εκτίθενται στην αίθουσα Ερατώ του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 Ιουλίου, στις 21:00, και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Με τα φωτογραφικά και ανθρωπιστικά του φίλτρα διαρκώς ενεργοποιημένα, ο Ανδρέας Ζαχαράτος έχει συνθέσει ένα πολύπλευρο έργο, με το οποίο ο κάθε έλληνας μπορεί να ταυτιστεί. «Η ιστορία υπάρχει, αλλά ο φωτογράφος επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα την φέρει στα μάτια του θεατή», λέει χαρακτηριστικά. Το THE GREEK ICON παρουσιάζει αυτό που ο φωτογράφος επεδίωκε: ο εαυτός του σε σχέση με τον τόπο που γεννήθηκε και ζει.

Το τυχαίο, το υπαρκτό και συχνά απαρατήρητο, το άγνωστο, η επικαιρότητα, η θρησκευτικότητα, η ευλάβεια, η παιδική ηλικία, οι λαϊκοί άνθρωποι, η αρχαία ανάμνηση μικρά επεισόδια, καθημερινές σκηνές, χαρακτηριστικές λήψεις - επισημαίνουν τη διαφοροποίηση και τη κατηγοριοποίηση στο ίδιο εδαφικό στερέωμα.

Το THE GREEK ICON, μας ταξιδεύει ενεργοποιώντας την κρίση, το συναίσθημα και την υπενθύμιση πως όσα παρατηρούμε, συμβαίνουν, συνέβησαν, πολλοί από μας τα έχουν ζήσει, τα έχουν απαντήσει και συνεπώς αναγνωρίζουν τον τοπικό και εθνικό μας εαυτό.

¨Οι εικόνες αυτές που υπήρξαν κάποτε και πλέον δεν τις συναντούμε, στους παλαιότερους θα θυμίσουν και στους νεότερους θα μάθουν πράγματα. Η φωτογραφία μιλάει ξεχωριστά στον καθένα, στην ψυχή του. Την αλήθεια που έχω δει μόνο εγώ, την συγκεκριμένη στιγμή, ο θεατής μπορεί να την κάνει κτήμα του και να την μεταφράσει μέσα από τα φίλτρα που έχει ο καθένας, να προβληματιστεί, να ευχαριστηθεί, να απογοητευτεί ή να ελπίσει¨.

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος στρέφει τον φακό του στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη και συνάμα διαχρονική προσωπογραφία της χώρας του, με επίκεντρο πάντα τον Άνθρωπο.

Επιμέλεια: Τζένη Λυκουρέζου.
Σχεδιασμός - Οργάνωση: Γιάννης Ευθυμιάδης

Βιογραφικό:

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Φωτογραφία & Κινηματογράφο στην σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε με άριστα το 1983. Εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας από 1985 έως σήμερα σε κινηματογράφο και τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε).

Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις φωτογραφικές ενότητες THE GREEK ICON- JAZZ MOMENTS - MANI BY STONE & TIME - SWEET SPEAK OF NATURE- THE OTHER GREECE - THIS LAND THIS BEAUTY.

Από το 1985 έως το 2006 μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής λέσχης LEICA & της φωτογραφικής κοινότητας X-Photographers Fujifilm Hellas.

Έχει συμμετάσχει ως Διευθυντής Φωτογραφίας ταινιών τεκμηρίωσης σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει διδάξει επί σειρά ετών (βασικές αρχές Φωτογραφίας, εικονοληψία, αισθητική εικόνας, Διεύθυνση φωτογραφίας κιν/φου & τηλεόρασης ) σε κρατικά και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ στον κλάδο Μ.Μ.Ε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ –ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

“The Greek Icon”, εκδόσεις Τόπος, 2018.
“Jazz Moments”, εκδόσεις Τόπος, 2015.
“Μάνη από Πέτρα & Χρόνο”, εκδόσεις Δεσμός, 2014.


Πληροφορίες:

The Greek Ikon | Ανδρέας Ζαχαράτος
48ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Έκθεση Φωτογραφίας
Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00
Διάρκεια: 15 Ιουλίου - 30 Αυγούστου 2019
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Χώρος - Διεύθυνση: Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου
Ελεύθερη είσοδος