Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα 2019 από την Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι 4ήμερες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα».


Με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και την νεολαία να πρωτοστατεί, ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία οι 4ήμερες εκδηλώσεις 26-27-28-29 Ιουλίου 2019 της Ένωσης Ποντίων Πιερίας «23α ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΈΝΑ». Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό Ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα υπό τους ήχους της λύρας και του Αγγείου διασκέδασαν μέλη και φίλοι του συλλόγου στο προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού σχολείου Κατερίνης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Κατερίνης που στηρίζουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος και νυν βουλευτής κ. Σάββας Χιονίδης, όπου εξήραν το τεράστιο πολιτιστικό έργο, μέσα από τις πολυεπίπεδες δράσεις, που επιτελεί διαχρονικά η Ένωση Ποντίων Πιερίας. Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί παρουσιάστηκαν από τα εφηβικά και μεγάλα χορευτικά τμήματα του συλλόγου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν στο τραγούδι ο μοναδικός ερμηνευτής Γιώργος Σοφιανίδης ενώ στη λύρα τον συνόδεψε ο Κώστας Παπουτσίδης και στο Αγγείο ο Ιορδάνης Πασχαλίδης. Επίσης στη λύρα-τραγούδι ήταν ο Γιάννης Αθανασιάδης στο αρμόνιο ο Κώστας Αντωνιάδης και στο νταούλι ο Φάνης Μεγαλόπουλος και ο Σίμος Συμεωνίδης.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας βράβευσε τους αριστούχους μαθητές της σχολικής περιόδου 2018-2019 των τμημάτων χορού και λύρας του συλλόγου.

Παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης παρουσίασε ο πολιτιστικός σύλλογος «Ξαθέρι». Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες στο τραγούδι ο αξιόλογος ερμηνευτής Σωκράτης Κυψελίδης ενώ στη λύρα τον συνόδεψε ο Παναγιώτης Ασλανίδης επίσης συμμετείχαν στη λύρα τραγούδι ο Κώστας Σωπιάδης και ο Γιώργος Φιρινίδης στο αρμόνιο ο Γιώργος Στοφορίδης και στο νταούλι ο Νίκος Κουλαξουζίδης και ο Φάνης Μεγαλόπουλος.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης, στο χαιρετισμό του εκ μέρος του Διοικητικού συμβουλίου, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς καθώς και όλους τους εθελοντές των εκδηλώσεων αναφέρθηκε στην σημασία και στις δράσεις του συλλόγου που κάνει για να τιμήσει την 100η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και επεσήμανε ότι ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση θα συνεχίσει μέχρι την τελική Δικαίωση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην νεολαία, η οποία στην διάρκεια του τριημέρου κατέκλυσε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι ο στόχος του συλλόγου άλλωστε είναι να μεταφέρει σε αυτήν, την Ιστορία, τον Πολιτισμό τις Παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού και εξέφρασε μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καθήλωσαν τους παρευρισκομένους με την άψογη παρουσία τους ενώ πριν τον Πυρρίχιο χορό Σέρα, έγινε μία μικρή δέηση στον Πόντο με την συγκλονιστική ερμηνεία του ανεπανάληπτου Αλέξη Παρχαρίδη. Το πρόγραμμα πλαισίωσαν, στο τραγούδι ο Αλέξης Παρχαρίδης ενώ στη λύρα τον συνόδεψε ο Κώστας Παπουτσίδης και στο Αγγείο ο Ιορδάνης Πασχαλίδης. Επίσης στο τραγούδι η μελωδική Μελίνα Παραστατίδου και στον κεμανέ την συνόδεψε ο Μάκης Λολοσίδης, στο αρμόνιο ο Ηλίας Ρακόπουλος και στο νταούλι ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Σίμος Συμεωνίδης.

Την Δευτέρα 29 Ιουλίου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ποντιακή θεατρική κωμωδία «Ταπιάτ κι αλλάζομεν» του πολιτιστικού συλλόγου του Μεσόβουνου «Κρέμιτσα».

Παρουσιάστρια των εκδηλώσεων ήταν η κ. Άννα Σιδηροπούλου.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν εκθέσεις Φωτογραφίας του Πόντου «3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας» και του τμήματος Ζωγραφικής «Αφιέρωμα στην Γενοκτονία» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Έκθεση Βιβλίου του βιβλιοπωλείου «ΝΕΣΤΩΡ» καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Πιερίας κ. Μπέττυ Σκούφα ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος και ο κ. Σάββας Χιονίδης , η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου , ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρώην πρόεδρος ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ κ. Γιώργος Παρχαρίδης καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος Ποντιακών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Νομού Πιερίας.

Το Διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου τον τέως Δήμαρχο και νυν Βουλευτή Πιερίας κ. Σάββα Χιονίδη για την υποστήριξη τους στις εκδηλώσεις του συλλόγου και για την αγαστή συνεργασία, τους μεγάλους χορηγούς των εκδηλώσεων «OPEL TEAM ALEXIADIS» την εταιρεία «ΑΡΑΒΙΔΗΣ ΑΝΤΛΙΈΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ» και την «ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ ΓΚΟΤΖΑΜΝΙΔΗΣ» επίσης όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στην εκτύπωση των εντύπων καθώς και όλους τους χωροθέτες.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί όλα τα μέλη τους φίλους του συλλόγου και κυρίως όλους τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.


Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.
της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Κώστας Παπουτσίδης Περιστέρα Πεΐδου