Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

Το De minimis, οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας και ο μικροκομματισμός

Απάντηση της καθ. Έφης Μπάσδρα*

Δεν βοηθάει σύντροφοι!! Ο μικροκομματισμός και η ευκαιριακές κουβέντες πάνω στον κόπο των αγροτών δεν βοηθάνε. Στην προκειμένη περίπτωση λέγεται και εμπαιγμός!

Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, μέχρι και το έτος 2020, προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα µε τον εν λόγω Κανονισμό, η Ελλάδα για την επταετία 2014-2020 μπορεί να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), οι οποίες να µην ξεπερνούν το ποσό των 109.260.000 ευρώ. ...Επισημαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού έχει, ήδη, διατεθεί για την κάλυψη ενισχύσεων που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από ζημιές (ζημιές ροδάκινων από το εμπάργκο της Ρωσίας, ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, ασθένειες, ακρίδες κ.λπ.).»

Ποιός τα λέει αυτά; Ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης στις 11 Ιανουαρίου 2019.

Σήμερα έρχεται το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας και ζητά απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον νέο υπουργό να πληρώσει τους καπνοπαραγωγούς της Πιερίας από το πρόγραμμα de minimis, καθώς όπως υποστηρίζουν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους τρεις βουλευτές Πιερίας του κόμματος, πριν τις εκλογές του Ιουλίου. Αναφέρει δε το ενημερωτικό σημείωμα, ότι υπάρχει αδιάθετο ποσό περίπου 69 εκ. ευρώ από τα συνολικά 159 εκ. (;), καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Που βρίσκεται η αλήθεια; Σε αυτά που έλεγε ο υπουργός του Σύριζα τον Ιανουάριο του 2019 ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού από τα 109.260.000 ευρώ έχει ήδη διατεθεί, χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό οι μετέπειτα επιχορηγήσεις στους καλλιεργητές αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλια», στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών της Κορινθίας ή στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη» στην Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Θεσπρωτία και Λακωνία, στη μισή Ελλάδα δηλαδή; Ή σε αυτά που υποστηρίζει ο τοπικός Σύριζα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 159 εκ.; Σε αυτά που αναφέρει για την ένταξη της ποικιλίας καπνού Κατερίνης και του Μπασμά στο de minimis, την καταβολή αποζημίωσης ποσού περίπου 2,7 εκ. ευρώ, την προκήρυξη των εκλογών της 7ης Ιουλίου και τα αδιάθετα περίπου 69 εκ.;

Μετά από αιτήματα των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας επισκέφτηκα άμεσα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο. Μάκη Βορίδη. Στη συνάντηση εξέθεσα το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών, τα επόμενα προβλήματα που έρχονται με την ακαρπία των ακτινιδίων, τα προβλήματα με τις καλλιέργειες σταφυλιών. Με σύνεση και κατανόηση δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα μακρυά από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες που χαρακτήρισαν την προηγούμενη κυβερνητική πρακτική.

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και ο κόπος των αγροτών δεν χωράει μικροκομματική εκμετάλλευση σύντροφοι. Η όλη

προσέγγιση όπως αποδεικνύεται από την ακριβή παράθεση των γεγονότων και των διαθέσιμων ποσών για το πρόγραμμα de minimis, σας εκθέτει. Ήταν 109 εκ. όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός σας ή 159 εκ. όπως εσείς υποστηρίζετε; Και γιατί ενώ πληρώθηκαν τόσοι και τόσοι, οι καπνοπαραγωγοί μας δεν πληρώθηκαν; Οι περισσότερες πληρωμές έγιναν άλλωστε παραμονές εκλογών. Και ξέρετε πολλούς, ενώ υπάρχει χρηματικό απόθεμα για πληρωμές και αποζημιώσεις να το αφήνει στον επόμενο ως δωράκι εκλογής;

Η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών μας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα αποδειχθεί έμπρακτα και με άμεσο τρόπο. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της όπως πρόσφατα ανέδειξα (https://pierikialithia.blogspot.com/2019/07/blog-post_126.html) αποτελούν σημαντικό παράγοντα που πρέπει να συμπεριληφθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και στη νέα ΚΑΠ. Άλλωστε είμαστε εδώ για ανάδειξη των αγροτικών προβλημάτων, για άμεσες παρεμβάσεις και τεκμηριωμένες διεκδικήσεις.


*Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και στέλεχος της ΝΔ.