Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Ευχές για την επέτειο της απελευθέρωσης της Κατερίνης

➤107 χρόνια ελευθερίας για την Κατερίνη !

Αύριο Τετάρτη, 16η Οκτωβρίου 2019, συμπληρώνονται 107 χρόνια ελευθερίας από την ημέρα που η πόλη μας, η Κατερίνη αποτίναξε με την πυγμή των όπλων τον οθωμανικό ζυγό, εν έτει 1912. Η Πιερία, στα πόδια του Ολύμπου, η φυσική ποδιά του μυθικού και ιστορικού βουνού, φιλοξενούσε κατά τα χρόνια της τουρκικής κατοχής κοιτίδες ελευθερίας και εστίες αντίστασης. Η Μηλιά και το Λιτόχωρο αποτελούσαν έδρες κλεφτών και ορμητήρια αρματολών, γεγονός που έκανε συχνά τους Οθωμανούς να ξεσπούν την οργή τους στους Πιεριείς, δίχως να καταφέρουν όμως να κάμψουν το φρόνιμα και την πίστη τους στον απελευθερωτικό αγώνα.

Το πρωινό της Τρίτης 16ης Οκτωβρίου του 1912, η Κατερίνη και οι κάτοικοί της υποδέχονται ενθουσιωδώς τον απελευθερωτή ελληνικό στρατό. Την εποχή εκείνη η πόλη αριθμούσε περίπου 8.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων και 2.500 μουσουλμάνους.

Ο Δημήτριος Κωτίκας (1895-1985), δεκαεπτάχρονος έφηβος τότε, πρόεδρος αργότερα του Συλλόγου Εφεδροπολεμιστών, μεταφέρει τις εικόνες, τα συναισθήματα και το κλίμα όπως αναφέρει o ιστορικός Ι. Καζνταρίδης σε σχετικό βιβλίο του:

«Το πρωινό εκείνο εργαζόμουν στο καφενείο του Σκλιοπίδη (σ.σ. το οποίο βρισκόταν στη γωνία της Μ. Αλεξάνδρου και της Γ. Ολυμπίου, όπου βρίσκεται σήμερα ο ανδριάντας του Γεωργάκη Ολυμπίου). Λίγο πριν εισέλθει ο ελληνικός στρατός, πυκνοί πυροβολισμοί ακούστηκαν από διάφορα σημεία της πόλης και δεν γνωρίζαμε την προέλευσή τους. Οι κάτοικοι τρομαγμένοι και φοβισμένοι το έβαλαν στα πόδια. Οι καταστηματάρχες της κεντρικής πλατείας και της κεντρικής οδού κλείδωσαν τα μαγαζιά τους και κλείστηκαν στα σπίτια τους. Μικροπωλητές εγκατέλειψαν την πραμάτεια τους στους δρόμους και εξαφανίστηκαν. Υπαίθριοι μάγειροι που σέρβιραν σε λαδόκολλες πατσάδες και κεμπάπ εγκατέλειπαν τις γεμάτες με κρέας τάβλες τους και έτρεχαν να κρυφτούν. Φοβισμένος κι εγώ εγκατέλειψα το μαγαζί. Από περιέργεια επέστρεψα σύντομα και είδα τον ελληνικό στρατό να παρελαύνει μέσω της κεντρικής οδού. Αναθαρρυμένοι και άλλοι καταστηματάρχες επέστρεψαν, άνοιξαν τα μαγαζιά τους και κερνούσαν τους Έλληνες στρατιώτες λουκούμια, τσιγάρα και ποτά».

Πολλά άλλαξαν τα 107 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνη την ημέρα νίκης, ελευθερίας και εθνικής υπερηφάνειας για την πόλη, το νομό, την πατρίδα μας. Είναι χρέος όλων μας, ειδικά για εμάς τους νεότερους που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μέσα στην ελευθερία, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής τα ελληνικά στρατεύματα να παρελαύνουν νικηφόρα, και να αναλογιζόμαστε το κόστος και τις θυσίες για την ελευθερία που μας χάρισαν.

Χρόνια πολλά και ελεύθερα! 

Φώντας Μπαραλιάκος 
Βουλευτής ΝΔ Πιερίας 



➤Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας


Με τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό, υποκλινόμαστε στους Ήρωες που θυσιάστηκαν, για την προάσπιση του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας.

Τιμούμε τους Ήρωες που έχασαν τη ζωή τους, τους Ήρωες που πολέμησαν, για την απελευθέρωση της Μακεδονικής γης και με υπερηφάνεια τιμούμε την 107η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Οι Έλληνες με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, πολέμησαν με αυτοθυσία και αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και με το ίδιο αίσθημα πατριωτισμού και εθνικής ομοψυχίας, πολέμησαν και οι πρόγονοί μας με ισχυρή πίστη στην ελευθερία, σε αξίες και στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, για να τιμούμε σήμερα την 107η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε, για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας.

Ας παραδειγματιστούμε από τη θυσία των πολεμιστών, από τη δύναμη ψυχής, από το θάρρος, την τόλμη και την περισσή αγάπη για τον τόπο.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες και τα ιδανικά, που μας κληροδότησαν και να προσπαθήσουμε, για μια Ελλάδα δυνατή και ισχυρή στη διεθνή σκηνή.

Χρόνια Πολλά! 
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ 


➤ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ & ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ» ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΑΝΤΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 107Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

16 Οκτωβρίου 1912-2019!

Επέτειος Δόξας για την πόλη της Κατερίνης. Σαν σήμερα, πριν από 107 χρόνια, οι πρόγονοί μας με την αυτοθυσία τους γύρισαν τη σελίδα της ιστορίας αυτού του τόπου χαρίζοντάς μας την πολυπόθητη Ελευθερία και μαζί μ’ αυτήν την Πίστη στο ύψιστο φρόνημα της Αγάπης και Υπηρεσίας προς την Πατρίδα.

Η αναγνώριση, ο σεβασμός μαζί με την προσωπική συμμετοχή του καθενός στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας είναι το δικό μας ευχαριστώ σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας. Ας γίνουμε φωτεινό παράδειγμα ειλικρινούς συνεργασίας και σύμπνοιας με γνώμονα το κοινό καλό.

Χρόνια Πολλά, Ελεύθερη και Νικητήρια Κατερίνη! 





➤Η επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την πόλη μας. Είναι μια μέρα χαράς και αισιοδοξίας, μια μέρα το μήνυμα της οποίας είναι πολλαπλό και έγκειται στην διαφύλαξη και στην ανάπτυξη των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας ταυτότητας καθώς και της ενότητας μεταξύ μας.

Είναι μια μέρα μνήμης, μια μέρα τιμής. Τιμής στους προγόνους μας και σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδα μας στα δύσκολα εκείνα χρόνια του τουρκικού ζυγού. Είναι μια μέρα παραδειγματισμού που στέλνει το μήνυμα, ότι η αυταπάρνηση και ταυτόχρονα η ισχυρή θέληση και η ενότητα, είναι μονόδρομος για την εξέλιξη, την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Είναι χρέος μας λοιπόν, να διαφυλάξουμε και να θωρακίσουμε την κοινωνία μας με τις αξίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Είναι χρέος μας και οφείλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στη δημιουργία μιας Ελλάδας πιο ισχυρής, πιο φωτεινής στον παγκόσμιο χάρτη και οφείλουμε να το κάνουμε κοιτώντας στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.


Σαββας Χιονίδης 
Βουλευτής Πιερίας - ΝΔ