Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

«Για μια ανθρώπινη πόλη»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Στον περίφημο Επιτάφιο του Περικλέους, όπως μας τον διέσωσε ο Θουκυδίδης, εκθειάζεται, μεταξύ άλλων, η ευταξία και αρμονία της πόλης των Αθηνών με τα πανέμορφα σπίτια και τα λοιπά έργα καλλωπισμού, που ευφραίνουν την ψυχή και τις αισθήσεις των κατοίκων της.

Όπως τότε [5ος π.Χ .] έτσι και σήμερα κάθε νέα αρχή που αναλαμβάνει την διοίκηση ενός δήμου φιλοδοξεί να κάνει έργα εκπολιτισμού και εξωραϊσμού της πόλης προς άνετη διαβίωση και ικανοποίηση της αισθητικής των κατοίκων της. Ο γράφων δεν είναι αρμόδιος, ούτε ειδικός να κάνει συστάσεις στους νεοεκλεγέντες τοπικούς άρχοντες περί του πρακτέου. Σαν παλιός δημότης όμως επιθυμεί να εκθέσει κάποιες σκέψεις, όχι και τόσο πρωτότυπες, για ορισμένες βελτιώσεις που κρίνει αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία της πολύπαθης πόλης μας.

1.Δεν υπάρχει πλατεία στην Κατερίνη κατά την κυριολεξία του όρου. Εννοώ τις δύο κεντρικές πλατείες [Ελευθερίας και Δημαρχείου], που είναι παραφορτωμένες από παρτέρια, κανάλια, δέντρα εσχάτως δε και από παιδικές χαρές. Οι τέντες και οι «περιφράξεις» των πέριξ αναψυκτηρίων είναι ανομοιόμορφες και ενίοτε ακαλαίσθητες, χωρίς ίχνος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Τα περίπτερα «μίνι μάρκετ». Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και τελετές [π.χ. της Ανάστασης} δεν μπορούν πλέον να λάβουν χώρα με άνεση, ελλείψει χώρου.

2.Πεζόδρομοι, μόνο κατ’ευφημισμόν. Δίκυκλα και τρίκυκλα καταλαμβάνουν και διασχίζουν με ταχύτητα ανά πάσα στιγμή τους πεζόδρομους επικίνδυνα για τους πεζούς, εντελώς ανεξέλεγκτα. Κατάληψη με πατάρια μεγάλου μέρους του πεζόδρομου, τεράστιοι κάδοι απορριμμάτων με υπερχειλίζοντα σκουπίδια, ακαλαίσθητα και αφρόντιστα παρτέρια στη μέση του δρόμου με δένδρα που καλύπτουν την προοπτική και στενεύουν το πλάτος του, ανεπαρκής φωτισμός, ασυντήρητο κατάστρωμα με προεξέχοντα πλακάκια και άλλα σχετικά, που δίνουν εικόνα τριτοκοσμικής πόλης.

3. Ο μοναδικός πνεύμονας της πόλης, το ιστορικό μας πάρκο, με την προσθήκη του υποτυπώδους ζωολογικού κήπου, του χώρου «παρκαρίσματος» σκυλιών και κάποιων ασυντήρητων εγκαταστάσεων παιδικών χαρών, τείνει να χάσει την αίγλη και τον προορισμό του ως χώρου αναψυχής, ιδίως από αδέσποτα που είναι ο φόβος των περιπατητών. Ο ζωολογικός κήπος χρειάζεται ειδικό προς τούτο χώρο, σε μεγάλη έκταση καλά περιφραγμένη και φυλασσόμενη, όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η φυλάκιση των ατυχών πτηνών και ζώων σε στενό χώρο συντροφιά με τους αρουραίους μόνο για βιτρίνα του πάρκου δεν είναι.

4.Αποτελεί ντροπή για την πόλη η κατάσταση των δημοτικών αποχωρητηρίων δίπλα από την πόρτα του Δημαρχείου. Σπασμένα και βρώμικα είδη υγιεινής, δυσωδία και έλλειψη κάθε επίβλεψης. Απαιτείται άμεσα η κατασκευή σύγχρονων τουαλετών σε κεντρικό σημείο της πόλης με συντήρηση και ολοήμερη καθαριότητα από υπαλληλικό προσωπικό. Τα W.C. αποτελούν τον καθρέπτη πολιτισμού σε μια πόλη όπως η δική μας, που τη επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

4. Άφησα τελευταία την υφισταμένη απαράδεκτη κατάσταση κάποιων κεντρικών ιδίως κτηρίων, με σπασμένους σοβάδες και αλλοπρόσαλλα βαψίματα ,κακότεχνα γκράφιτι και βλακώδη συνθήματα, ετοιμόρροπα παλιά σπίτια και άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Θυμήθηκα ένα παλιό Δήμαρχο των Τιράνων, που μόλις εξελέγη έβαλε συνεργεία του δήμου να αποκαταστήσουν και να βάψουν όλες τις προσόψεις των κτηρίων με τις οδηγίες αρχιτεκτόνων, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να συμβάλλουν με ετήσιες συνδρομές στις δαπάνες αναβάθμισης της πόλης τους. Ενέργεια που επιβραβεύθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ. Ευελπιστούμε το παράδειγμα του να βρει μιμητές.