Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Εξιχνιάστηκαν πολυάριθμες περιπτώσεις κλοπών και ληστείας που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Κατερίνης.

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός - ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, ο οποίος μαζί με συνεργούς είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό τη διάπραξη διάφορων έκνομων πράξεων.


Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, μεταξύ άλλων, τα μέλη της συμμορίας διέρρηξαν Δημόσιες Υπηρεσίες, επιχειρήσεις, οικίες κ.α.

Η λεία που αποκόμισαν περιλαμβάνει χρηματοκιβώτια, αυτοκίνητα, κοσμήματα ηλεκτρονικές συσκευές κ.α., ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ

Η εντατική και επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην εξιχνίαση πολυάριθμων περιπτώσεων κλοπών και ληστείας που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 42χρονου ημεδαπού, ήδη κρατούμενου σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, ληστείας, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής τετελεσμένες και σε απόπειρα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας καθώς επίσης και σε βάρος δύο (2) ακόμη ημεδαπών ηλικίας 29 και 24 ετών για συνέργεια σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, οι οποίοι σε μία περίπτωση συνέδραμαν στη διαφυγή του 42χρονου έπειτα από διάπραξη κλοπής.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 42χρονος μαζί με έτερους συνεργούς του τουλάχιστον από τέλη Μάιου του 2017 μέχρι και αρχές Ιουλίου του προαναφερόμενου έτους, είχαν συστήσει συμμορία, προκειμένου να προβαίνουν στην τέλεση έκνομων ενεργειών με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται συνολικά σε δεκαεννέα (19) περιπτώσεις κλοπών (τετελεσμένες και σε απόπειρα) και μιας (1) ληστείας, τις οποίες διέπραξαν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς και στους Νομούς Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Πιερίας.


Ειδικότερα διέπραξαν:


(1) ένοπλη ληστεία κατά την οποία, αφού διέρρηξαν οικίσκο διοδίων στο Κλειδί Πιερίας στη συνέχεια απείλησαν με πιστόλι και αιχμηρό αντικείμενο τον επόπτη του σταθμού των διοδίων,
(7) διαρρήξεις επιχειρήσεων,
(4) διαρρήξεις Δημόσιων Υπηρεσιών και Κοινωνικών Δομών,
(4) διαρρήξεις οικιών,
(3) κλοπές οχημάτων και
(1) κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους αφαίρεσαν χρηματοκιβώτια, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, τα προαναφερόμενα οχήματα και πινακίδες κ.α., ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που αποκόμισαν ξεπερνά τις (35.000) ευρώ.

Για τη διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας και την μετακίνησή τους κατά την τέλεση των πράξεων χρησιμοποιούσαν κυρίως πολυτελές Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού το οποίο είχε υπεξαιρεθεί σε προγενέστερο χρόνο από εταιρεία του εξωτερικού και στο οποίο τοποθετούσαν πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από έτερα οχήματα, καθώς επίσης και κλεμμένα οχήματα.

Το προαναφερόμενο πολυτελές όχημα εντοπίστηκε σε συνεργείο στην περιοχή του Καλοχωρίου και στο εσωτερικό του βρέθηκαν (2) φορητοί πομποδέκτες και πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.

Σημειώνεται, ότι τόσο το προαναφερόμενο αυτοκίνητο, όσο και δύο από τα αφαιρεθέντα οχήματα αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.