Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.



















➤ ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η μέρα αυτή, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από μία απλή επέτειος.
Είναι μία ημέρα ευαισθητοποίησης, υπενθύμισης αλλά και διεκδίκησης ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις.
Δείκτης, άλλωστε, πολιτισμού και ανθρωπιάς μίας κοινωνίας συνιστά η ευαισθησία και ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας με κάθε μορφής αναπηρία.
Δεν πρέπει, όμως, να περιμένουμε απλά τη σημερινή συμβολική ημέρα για να αναλωνόμαστε σε ευχολόγια και διαπιστώσεις.
Είναι καιρός να δραστηριοποιηθούμε όλοι ώστε να γίνεται καθημερινή πράξη η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων του αναπηρικού κινήματος.
Είναι καιρός να προάγουμε την ισότιμη συμμετοχή και παρουσία των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε απέναντι σε ανθρώπους που μας διδάσκουν με το παράδειγμά τους το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής!



➤ Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με το βλέμμα στραμμένο στα δικαιώματα και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, ας δουλέψουμε για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο, για πόλεις φιλόξενες και εύκολα προσβάσιμες, που επιτέλους θα γίνουν πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη μόρφωση, την εργασία και τη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, που ορίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ας ευχηθούμε η σημερινή ημέρα, να αποτελέσει για τα άτομα με αναπηρία, ένα νέο ξεκίνημα σε έναν καλύτερο κόσμο, με ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και δυσκολίες.

Τα άτομα με αναπηρία αξίζουν το σεβασμό, το θαυμασμό αλλά και την προσοχή μας και με γνώμονα την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των πολιτών, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους

Αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία, τότε θα κατανοήσουμε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπιών και υιοθέτησης συμπεριφορών, που θα βελτιώνουν τη καθημερινότητά τους. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρία.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οφείλουμε στους συνανθρώπους μας να άρουμε αποκλεισμούς, να εξαλείψουμε φαινόμενα ρατσισμού και να διασφαλίσουμε τις αυτονόητες συνθήκες, για μια αξιοπρεπή διαβίωση, μέσα από την παροχή υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης, για να προσφέρουμε στα άτομα με αναπηρία, τη ζωή που ονειρεύονται και δικαιούνται.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας 
Σοφία Μαυρίδου



➤ Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες: Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κατερίνης καθημερινά και εμπράκτως κοντά στα άτομα με αναπηρίες

Η παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες είναι μέρα υπενθύμισης για όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, αγαθά τα οποία για κάποιους συνανθρώπους μας δεν είναι.

Έχω την τιμή, στη νέα δημοτική περίοδο, να είμαι Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κατερίνης. Μία από τις δομές που εποπτεύει, είναι αυτή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες. Μία και μόνο επίσκεψη και επαφή με τα παιδιά μας με αναπηρίες, είναι αρκετή για να πειστείς ότι δεν πρέπει να μείνεις με τα χέρια σταυρωμένα. Έτσι, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και η νέα διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου να παράσχουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτά τα παιδιά.

Καταφέραμε μάλιστα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε δεύτερη δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ώστε να εναρμονιστούμε πλήρως στην ισχύουσα νομοθεσία με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών μας. Προμηθευτήκαμε νέο σύγχρονο εξοπλισμό, ολοκληρώνοντας διαδικασίες ξεχασμένες στα συρτάρια. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου λεωφορείου για τη μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων και το 2020 θα είναι η χρονιά που ένα αίτημα ετών θα γίνει πραγματικότητα. Στελεχώνουμε τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με επιπλέον, μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό. Και φυσικά, πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε γνωστή τη δράση των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Από τη θέση που υπηρετώ, εγώ και οι συνεργάτες μου, θέλω να υποσχεθώ δημόσια ότι πρώτο μας μέλημα είναι και θα είναι η εξυπηρέτηση των παιδιών/εφήβων/ατόμων με αναπηρίες. Όχι για να μας αποκαλούν ανθρώπους, αλλά για να είμαστε άνθρωποι.

Σταύρος Χριστοφορίδης 
Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης 
του Δήμου Κατερίνης



➤ Τμήμα Α.με.Α. ΣΥΡΙΖΑ: Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια


Ανακοίνωση για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία

Η 3η Δεκέμβρη θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη ως Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία.

Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία.

Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους ,τις οικογένειες τους με το αναπηρικό κίνημα, που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα Α.με.Α. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια.



➤ Μήνυμα Θανάση Λιακόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες η σημερινή, μία παγκόσμια μέρα από τις πολλές, που αν κατανοήσουμε την ύπαρξή της θα γίνουμε καλύτεροι. Θα φερθούμε όπως θα θέλαμε να μας φέρονται. Θα πράξουμε όπως πρέπει, για να ολοκληρώσουμε αυτό για το οποίο προοριζόμαστε: να είμαστε άνθρωποι.

Σκοπός όλων μας θα έπρεπε να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με αναπηρίες, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας, η μη διάκριση, η πλήρης ενσωμάτωση στην κοινωνία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην αποδοχή, η ισότητα και ο σεβασμός στις δυνατότητες των παιδιών με αναπηρίες και στο δικαίωμά τους να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους.

Η παροχή ίσων ευκαιριών για όλους δεν είναι δύσκολη. Προϋποθέτει όμως όραμα, σχεδιασμό, κοινωνική ευαισθησία, διάθεση για προσφορά. Προϋποθέτει την εξάντληση όλων των διαθέσιμων πόρων για το σκοπό αυτό.



➤ Μήνυμα Βουλευτή Σάββα Χιονίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε, εδώ και 27 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με σκοπό να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου, ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες με ίσα δικαιώματα, που μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα σε όλες τις μορφές της καθημερινής ζωής.

Το πολυεπίπεδο έργο της ενσωμάτωσης των πολιτών με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής και επαγγελματικής ζωής καθώς και η προστασία της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, είναι χρέος και καθήκον όλων μας.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα, ας γίνουμε όλοι συνεργοί στη δημιουργία μιας κοινωνίας που προάγει, προστατεύει και διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες, μιας κοινωνίας που προάγει το σεβασμό για την έμφυτη αξιοπρέπειά τους.