Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για την ένταξη των προσφύγων, όχι στην Γερμανία, αλλά στην... Ελλάδα!

Συνδιοργανώτρια η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) στην εκδήλωση «Ζώντας Μαζί» για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων.


Η προσφυγική κρίση έχει φέρει τους ελληνικούς δήμους αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις και η αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων αποτελεί ένα στοίχημα γι’αυτούς. Είναι πλέον σαφές ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα θα παραμείνουν σε αυτή για μεγάλο διάστημα κι έτσι δήμοι, οι κοινότητες και οι περιφέρειες καλούνται να αναπτύξουν κατάλληλες στρατηγικές που θα δώσουν στους πρόσφυγες καλύτερες προοπτικές ένταξης στη χώρα. Οι πτυχές αυτού του λεπτού ζητήματος αναλύθηκαν σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το παράρτημα του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα από κοινού με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την Ελληνογερμανική Συνέλευση με τίτλο «Ζώντας Μαζί» στον Πολυχώρο εκδηλώσεων «ΕΒΔΟΜΟΣ» στην Αθήνα.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε έγινε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στους δήμους που εκτείνονται από την προσφορά στέγης και παιδείας, κατάρτισης, μαθημάτων εκμάθησης γλώσσας μέχρι την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επίσης, σημαντικά στοιχεία είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τις ανάγκες των προσφύγων αλλά και η εξάλειψη των εχθρικών αισθημάτων που μπορεί να υποβόσκουν σε αυτή, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ένταξης. Η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης και ειδήμων στο ζήτημα ένταξης προσφύγων κα. Πέτρα Μπέντελ. Η γερμανίδα ειδικός παρουσίασε την εξέλιξη των προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία καθώς και τις δράσεις ένταξης τις οποίες έλαβε και υλοποίησε η γερμανική κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Στην παρουσίασή της εστίασε στα προγράμματα υποχρεωτικής εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας καθώς και στις ευκαιρίες εύρεσης εργασίας των προσφύγων. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης Άλτενα, Δρ Αντρέας Χόλσταϊν παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του και θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους ελληνικούς δήμους. Από ελληνικής πλευράς ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Ταγκαλέγκας και το μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Δασκαλάκη ανέπτυξαν και αυτοί με τη σειρά τους τις προτάσεις τους σχετικά με την ένταξη των προσφύγων έτσι όπως το βιώνουν στην ελληνική πραγματικότητα. Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία η δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84» Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Στη συζήτηση τέθηκαν καίρια ζητήματα όπως κατά πόσο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ανταπεξέρχονται με ρεαλισμό στην ένταξη των προσφύγων αλλά και αν μπορεί η ένταξη των προσφύγων να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κάτι που προβληματίζει έντονα τους δήμους και τις περιφέρειες σε Γερμανία και Ελλάδα. Ακόμη τονίστηκε η σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων και στις δύο χώρες αλλά και ο σημαντικός ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προσφύγων και ενεργών πολιτών. Κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι κλειδιά της πετυχημένης ένταξης των προσφύγων στις κοινωνίες είναι η εκμάθηση της γλώσσας και η ένταξη στην αγορά εργασίας. 

Τέλος, οι συμμετέχοντες τόνισαν πως πρέπει να ενδυναμωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης στην Ευρώπη και μάλιστα στην πράξη σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και πως θα πρέπει να υλοποιηθεί μία δικαιότερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.