Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Κατερίνης για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Αχελώου Ευθύμιου

Δυο λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Αχελώου Ευθύμιο. Του Σεβασμασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, εκοιμήθη σε ηλικία 90 ετών,ο Μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ευθύμιος Στύλιος γεννήθηκε το 1929 στο Αγρίνιο και υπήρξε αρχιερέας, επιστήμονας και συγγραφέας.

Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1952,ενώ ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας το 1980.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1962 και πρεσβύτερος το 1963. Το 1968 χειροτονήθηκε τιτουλάριος επίσκοπος Αχελώου. Έκτοτε υπηρέτησε ως Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέσσερις Αρχιεπισκόπους: Ιερώνυμο Α΄, Σεραφείμ, Χριστόδουλο και Ιερώνυμο Β΄.

Το 2000 προήχθη σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη.

Σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή του στη Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, συνδέοντας την επιστήμη με την ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας και την καλή μαρτυρία της στον σύγχρονο κόσμο.

Τα ποιμαντικά ενδιαφέροντά του στράφηκαν και σε διορθόδοξο επίπεδο, καθώς από το 1955 και για μια δεκαετία υπήρξε γραμματέας του Συνδέσμου Παγκόσμιας Ενώσεως Ορθόδοξης Νεολαίας.

Μνημειώδες είναι το επιστημονικό έργο που παρήγαγε στον τομέα της Ποιμαντικής, ιδιαίτερα στην Αστική Ποιμαντική, εφαρμόζοντας ειδικά προγράμματα στα πλαίσια της διακονίας του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μάλιστα ως υπεύθυνος ειδικού φορέα ποιμαντικής διακονίας.

Συνέβαλε στην επιστημονική και πνευματική κατάρτιση πληθώρας κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίνοντας ώθηση στο κατηχητικό και κηρυκτικό έργο της.

Το συγγραφικό έργο του υπήρξε μεγάλο και από πλευράς ποσοτικής παραγωγής και από πλευράς ποιότητας. Συνέγραψε 120 βιβλία, στα οποία διαφαίνεται ο συνδυασμός της επιστημοσύνης με την ποιμαντική πράξη. Χαρακτηριστικό των συγγραμμάτων του, αυτοτελών βιβλίων, μονογραφιών, άρθρων και μελετών, είναι η αξιοποίηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, λόγω της γλωσσομάθειάς του, προσανατολισμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Θεωρώ ευλογημένη τη στιγμή που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον διακεκριμένο αυτόν Ιεράρχη της Εκκλησίας μας. Ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, διότι στις αρχές του τρέχοντος έτους ανέθεσε στην ελαχιστότητά μου ως μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την εισήγηση για την απονομή τιμητικής διακρίσεως στον πολιό αυτόν Ιεράρχη.

Τελικά, η περικόσμησή του με το ανώτερο Παράσημο της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, με την παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του προς την Εκκλησία.

Θεωρώ χρέος μου να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Αρχιμ. π. Σεραφείμ Δημητρίου, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως, για τη μέριμνα και τη φροντίδα του, που τόσο συστηματικά πρόσφερε προς τον γέροντα Μητροπολίτη κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ευθύμιος ουδέποτε υπηρέτησε ως επαρχιούχος Επίσκοπος. Παρά ταύτα, είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι το αποτύπωμά του στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας είναι φανερό, αφού χάραξε νέους δρόμους ποιμαντικής διακονίας, συνέβαλε στην αφύπνιση ποιμαντικών συνειδήσεων και ενέπνευσε πολλούς κληρικούς και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας στο έργο της Ιεραποστολής, εσωτερικής και εξωτερικής.

Πράος, ταπεινός, σεμνός, ειρηνικός, ανεξίκακος σίγουρα αφήνει θετικό στίγμα στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία, αποτελώντας φωτεινό πρότυπο κληρικού και επιστήμονα, που συνδύαζε αρμονικά τον ιεραποστολικό ζήλο και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας.

Διατηρούμε την ελπίδα, ή μάλλον τη βεβαιότητα, ότι αναπαυόμενος πλέον στη νοητή φάτνη της ουράνιας Βηθλεέμ, πλησίον του Θείου Βρέφους, που τόσο αγάπησε και πιστά διακόνησε, θα εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί με τις άγιες ευχές και το φωτεινό παράδειγμά του.

Ευθυμίου, του μακαριστού Αρχιερέα και Ποιμένα, αιωνία η μνήμη !