Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Επιμορφωτικά σεμινάρια για κληρικούς στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα σεμινάρια με κεντρικό θέμα «Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης»...

που παρακολούθησαν ογδόντα κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών τους που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την πατρική μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίου.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε την Τρίτη 22 Οκτωβρίουστην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Κατερίνης και η λήξη την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Ο κύκλος σεμιναρίων περιελάβανε εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν από πεπειραμένους κληρικούς και ακαδημαϊκούς και κινήθηκαν σε τέσσερις βασικούς άξονες που αφορούσαν σε θέματα Λειτουργικής, Ομιλητικής, Ποιμαντικής και Διοίκησης και Οργάνωσης Ενορίας.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε σκοπό την παρουσίαση βασικών εννοιών και θεμάτων σχετικώς με τους αναφερθέντες άξονες, ώστε να υποβοηθηθεί και να συστηματοποιηθεί το ενοριακό και ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος κάθε εισήγησης λάμβανε χώρα εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ιερέων και των προσκεκλημένων ομιλητών.

Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν θέματα όπως: «Ο Ιερέας ως εμπνευστής, σύμβουλος και ποιμένας – συνοδοιπόρος στις σύγχρονες απαιτήσεις των ενοριτών του»,«Η ευαισθητοποίηση των ενοριτών, η ενεργός συμμετοχή τους και η συνεργατικότητα – το φαινόμενο και ο ρόλος του εθελοντισμού», «Ενοριακές δράσεις για τη σύγχρονη οικογένεια: μοιραζόμενοι εμπειρίες, λάθη και όνειρα», «Το κοινωνικο-προνοιακό ενοριακό έργο : τόπος και τρόπος έκφρασης της τοπικής αλληλεγγύης και συνεργασίας»,«Η ενορία ως χώρος κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και των εφήβων»,«Η ζωντανή ενοριακή ζωή ως κέντρο πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών» κ.ά.

Με αφορμή την oλοκλήρωση των σεμιναρίων ο Σεβσμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τόνισε την αξία της επιμόρφωσης για την πληρέστερη κατάρτιση και ενημέρωση των Ιερέων και στην διαρκή μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για έμπρακτη συμπαράσταση στις ανάγκες καθώς και στις προκλήσεις που οι κληρικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος.

Τον συντονισμό διεξαγωγής του Σεμιναρίου είχαν ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, και ο Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.