Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ημερίδα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με θέμα «Βυζαντινή μουσική μελωδίες Αγγέλων»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Φώτια 2020» με την ημερίδα με θέμα «Βυζαντινή μουσική μελωδίες Αγγέλων»...

που θα πραγματοποιηθεί, το απόγευμα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος».

Εισηγητές της θα είναι ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης με θέμα «Ποίηση και Υμνογραφία» και η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Μαρία Αλεξάνδρου με θέμα «Ανιχνεύοντας την ομορφιά: Περίφημοι βυζαντινοί ύμνοι εις τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Στην ημερίδα θα αναλυθεί ο ρόλος της βυζαντινής μουσικής στη σύγχρονη πραγματικότητα ως πυρήνας της Εκκλησίας και η σύνδεσή της με την πνευματική ζωή, τη θρησκευτική λατρεία, αλλά και την παραδοσιακή μουσική, την κοινωνία και τις σχέσεις των ανθρώπων.

Ως τέχνη, η βυζαντινή μουσική αποτελεί έκφανση του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού, με επιδράσεις από την αρχαία ελληνική παράδοση και διανύει μια τεράστια πολιτιστική διαδρομή δια μέσου των αιώνων, αποτυπώνοντας στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων.

Μετά το πέρας των δύο εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση των κ.κ. Στέλλας Καμπουρίδου και Ευτυχίας Καβαλίκα, ταξιδεύοντας το κοινό σε σύγχρονα μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, σε παραδοσιακούς ήχους που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι οι μαθητές του Σχολείου.