Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ζήτω η 25η Μαρτίου.

Καλημέρα. Χρόνια Πολλά.
Ξημέρωσε μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, την 25η Μαρτίου, βγάζουμε τις σημαίες στο μπαλκόνι, πηγαίνουμε στις ενορίες μας και στους κεντρικούς δρόμους κάθε πόλης για να δούμε τα παιδιά μας και τις ένοπλες δυνάμεις να παρελαύνουν.


Είναι δύο οι εορτές σήμερα. Από τη μια η έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας τους Γένους μας το 1821 κι από την άλλη η μνήμη του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κεντρική ιδέα των δύο αυτών γεγονότων είναι η αξία της ελευθερίας. Στη πρώτη περίπτωση η ελευθερία βρίσκεται στην απόφαση των Ελλήνων να αποτινάξουν την τυραννία της μακρόχρονης σκλαβιάς και στη δεύτερη η ελευθερία βρίσκεται στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου στην Παναγία μας, που αναγγέλλει τη σωτηρία των ανθρώπων.
Στην επανάσταση του 1821 απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία οι ήρωες αγωνιστές ήταν πολλοί και τα ονόματά τους μνημονεύονται σε κάθε επέτειο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και όλους εκείνους τους ανώνυμους αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους προκειμένου εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.
Γιορτές σαν αυτή γίνονται αφορμή για να θυμόμαστε ότι έχουμε το ίδιο αίμα μ' εκείνους που πάλεψαν ηρωικά για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και που έλυσαν τα δεσμά τους με αίμα και θυσίες.
Οι σημερινές συνθήκες μας έχουν φέρει σε μια δεινή κατάσταση αλλά απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγείας όλων. Σήμερα έχουμε πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό, έναν ιό.
«Στρατιώτες μας σε αυτόν τον πόλεμο» είναι οι νοσηλευτές και οι γιατροί και όσοι άνθρωποι βρίσκονται νυχθημερόν στις δομές υγείας. Είναι οι ένστολοι, οι υπάλληλοι των υπεραγορών αλλά και των ανοιχτών επιχειρήσεων. Είναι οι υπάλληλοι που φροντίζουν να λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Είναι όλοι αυτοί που βάζουν τον εαυτό τους μπροστά για το κοινό καλό.
Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε σε αυτόν «τον πόλεμο με τον ιό» μένοντας σπίτι και ελαχιστοποιώντας τις εξόδους μας. Κάθε σπίτι είναι το καταφύγιό μας και η εκκλησία μας.
Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή μέρα αφορμή να παραδειγματιστούμε απ’ τους αγώνες των προγόνων μας.
Μπορούμε όλοι εμείς να γίνουμε «ανώνυμοι αγωνιστές» και να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε. όλοι μαζί.
Με τη συμβολή όλων και με τη βοήθεια τη Παναγίας θα νικήσουμε. Ζήτω η 25η Μαρτίου.

Ναούμ Ευαγγελόπουλος
Εκπαιδευτικός
Κοινοτικός Σύμβουλος Κατερίνης