Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις 26-2-2020 διενεργήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπαιδευτική ημερίδα με τη συμμετοχή του ΔΙΕΚ Τριανδρίας Θεσσαλονίκης...

στις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, φυλάκων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και συνοδών βουνού. 


* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ, ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ. Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ ΑΝΔΡΟΣ.

* ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΚ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΘΕΑΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ:ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. Δ. ΠΑΣΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ.

* ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ κ. ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΖΟΥΡΑ:ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ, ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ.

* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ: ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΙΡΔΥΜΑΤΟΣ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.











Στις 26-2-2020 διενεργήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπαιδευτική ημερίδα με τη συμμετοχή του ΔΙΕΚ Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, στις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, φυλάκων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και συνοδών βουνού. Ειδικότερα, στην ημερίδα παρευρέθησαν εκατό περίπου σπουδαστές και εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ Τριανδρίας, τους οποίους υποδέχτηκαν εκ μέρους του Προέδρου κ. Διονύση Πασχάλη στο κτίριο του Αλεξανδρείου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, νομικός κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή και πολιτικός μηχανικός κ. Στέφανος Αβραμίδης. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία της η εκπρόσωπος του υπουργού τουρισμού του περιφερειακού τμήματος κεντρικής Μακεδονίας κ. Ελπίδα Παπαδοπούλου, η αντιδήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Σοφία Ζουρζούρα, ο διευθυντής του ΔΙΕΚ Τριανδρίας κ. Παναγιώτης Τσιμόπουλος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Νικόλαος Βλαχόπουλος, κ. Διονυσία Τσίρου, κ. Φανή Κουτσιμανή και κ. Αναστάσιος Παπαναστασίου.

Οι σπουδαστές και εκπαιδευτικοί αρχικά ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αλεξανδρείου και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το κτίριο και δεξιώθηκαν εντός του ιδρύματος. Η κ. Ι. Παπαδιαμαντή κήρυξε την έναρξη του εκπαιδευτικού συνεδρίου λέγοντας:”Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο κτίριο του Αλεξανδρείου το ΔΙΕΚ Τριανδρίας, ύστερα από τη χορηγηθείσα άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία σε αυτόν εδώ το χώρο, το παγκόσμιο κέντρο ελληνισμού και παιδείας να σας φιλοξενήσουμε στη Μακεδονία και να εκπονήσουμε από κοινού με τη στήριξη του Προέδρου μας κ. Δ. Πασχάλη την εκπαιδευτική ημερίδα».

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο διευθυντή του ΔΙΕΚ κ. Π. Τσιμόπουλο, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την διαρκή αρωγή του στην ελληνική εκπαίδευση και τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Ειδικότερα είπε: «Αποτελεί τιμή για εμάς, το ΔΙΕΚ Τριανδρίας η σημερινή φιλοξενία της ημερίδας σε αυτόν εδώ το χώρο πολιτισμού. Ευχαριστούμε τον κ. Δ. Πασχάλη για την άψογη διοργάνωση».

Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Σ. Ζουρζούρα είπε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτό εδώ το χώρο ανάμεσα σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Με τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη έχουμε άριστες σχέσεις και του αξίζουν συγχαρητήρια για τη στήριξη της σημερινής εκπαιδευτικής ημερίδας, που δίνει ζωή στο Λιτόχωρο σε μια εποχή κρίσης.».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τριανδρίας κ. Στ. Αβραμίδης καλωσόρισε το ΔΙΕΚ Τριανδρίας στο Αλεξάνδρειο και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την εκπαιδευτική ημερίδα που με την αρωγή του κ. Δ. Πασχάλη γίνεται πραγματικότητα και δίνει ώθηση στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε επιστημονικό επίπεδο.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ελπ. Παπαδοπούλου εισηγήθηκε το πρώτο θέμα της ημερίδας που αφορούσε το γαστρονομικό τουρισμό από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως σήμερα στη Μακεδονία και επεσήμανε ότι οι αναφορές στην προέλευση των προϊόντων μιας περιοχής προβάλλουν τον τόπο και ελκύουν τους επισκέπτες. Είπε ακόμη: «Νιώθω ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στο Αλεξάνδρειο. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη και στο συμβούλιό του για την τουριστική προβολή της ιστορικότητας της Μακεδονίας μέσω του Αλεξανδρείου σε διεθνές επίπεδο».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αρχαιολόγος-εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ του Αλεξανδρείου κ. Δ. Τσίρου η οποία μίλησε για την ειδικότητα των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εμπνευσμένη ιδίως από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου στη Μακεδονία. Αναφέρθηκε στους χώρους των ιερών, στα αφιερώματα, στα τμήματα του αρχαιολογικού μουσείου του Δίου και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των σπουδαστών με το μύθο του ποταμού Βαφύρα, συγχαίροντάς τους για την επιλογή της ειδικότητας εργασίας τους. Αναφέρθηκε στον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για τη συνεχή στήριξή του στην εκπαίδευση και για την ευκαιρία που έδωσε στους φοιτητές να διενεργήσουν την ημερίδα στο Αλεξάνδρειο, σε ένα φυσικό χώρο μουσείου και πολιτισμού της Μακεδονίας.

Η κ. Φ. Κουτσιμανή, απόφοιτος σχολής τουριστικών επαγγελμάτων και μέλος του ΔΣ του ΔΙΜΜΑ αναφέρθηκε στην τουριστική προβολή του Λιτοχώρου, όπου βρίσκεται και το Αλεξάνδρειο, με το μυθικό βουνό τον Όλυμπο, το συνδυασμό βουνού και θάλασσας, την ιστορικότητα του τόπου αυτού και τη σημασία του για τη νεότερη Ελλάδα, αλλά και τους χώρους εστίασης και αναψυχής. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την προσωπική του συμβολή στην ημερίδα αλλά και για το ξεχωριστό αποτύπωμα, την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο Αλεξάνδρειο, σε αυτό το μνημείο των Μακεδόνων. Προέτρεψε τέλος, τους σπουδαστές να συνεχίσουν και να ασχοληθούν με τον τουρισμό σε όλες τις φάσεις του, μιας που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος.

Ο κ. Χαράλαμπος Μαρινίδης, διεθνής οδηγός βουνού, απόφοιτος της γαλλικής σχολής αλπινισμού, έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών αναφερόμενος στη νεοσύστατη ειδικότητα των συνοδών βουνού και τη σημασία της για την ασφάλεια των επισκεπτών του βουνού. Αναφέρθηκε στον Όλυμπο και για τις δυνατότητες των επισκεπτών στο βουνό, λέγοντας ότι ο συνοδός βουνού είναι πλέον απαραίτητος σε όλες τις αναβάσεις. Ευχαρίστησε τους ανθρώπους του Αλεξανδρείου για την πρόσκληση και συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την πρωτοβουλία αυτής της ημερίδας και το έργο που επιτελείται στο Αλεξάνδρειο.

Στο τέλος το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αλεξανδρείου κ. Ν. Βλαχόπουλος συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη και τους φοιτητές για τη σημερινή εκπαιδευτική ημερίδα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Όλυμπο και στην ανάγκη της διεθνούς πιστοποίησής του.

Ακολούθησε τιμητική βράβευση από τον διευθυντή του ΔΙΕΚ προς τον Πρόεδρο κ. Διονύση Πασχάλη για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση αλλά κυρίως για το τεράστιο έργο πολιτισμού και παιδείας που συντελείται στο Αλεξάνδρειο. Το βραβείο, ένα συλλεκτικό χρυσό μετάλλιο του ΔΙΕΚ, από τις διακρίσεις του σε πρωτιές, παρέλαβε για λογαριασμό εκ μέρους του κ. Δ. Πασχάλη η κ. Ι. Παπαδιαμαντή.


http://www.alexandreon.edu.gr/
aleksandrio@hotmail.com