Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 2020

Επειδή κάθε χρόνο με την πληρωμή του Δώρου Πάσχα δημιουργούνται αρκετά προβλήματα και επειδή ειδικά εφέτος υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα, το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης κάνει γνωστό στους εργαζόμενους του Νομού Πιερίας τα εξής:

1. Δώρο Πάσχα δικαιούνται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι που εργάζονται από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

2. Το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με 15 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και ίσο με μισό (½) μισθό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό, εφόσον εργάζονται όλο το διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

3. Στη περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν εργάστηκαν ή δεν πρόκειται να εργαστούν όλο το διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι και 30 Απριλίου αλλά για μικρότερο διάστημα δικαιούνται αναλογία Δώρου Πάσχα που είναι 1 ημερομίσθιο αν είναι ημερομίσθιοι ή 1/30 του μισθού αν είναι μισθωτοί για κάθε 8 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ εργασίας (συμπεριλαμβάνονται Σάββατα, Κυριακές, Αργίες).

4. Εργαζόμενοι σε εποχιακές εργασίες ή με σχέση εργασίας ορισμένου έργου ή ορισμένου χρόνου (εδώ υπάγονται και οι καθηγητές φροντιστηρίων) για κάθε 13 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου δικαιούνται Δώρο Πάσχα δυο (2) ημερομίσθια ή 2/30 του μισθού.

5. Θεωρούνται κανονικές ημέρες απασχόλησης για το Δώρο Πάσχα οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες δεν υπήρξε επιδότηση από τον ασφαλιστικό οργανισμό, τα ΤΡΙΗΜΕΡΑ του ΙΚΑ, οι 17 εβδομάδες που δίνονται για τον τοκετό και το επιπλέον διάστημα όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από την πιθανή ημέρα τοκετού. Επίσης υπολογίζονται οι υπερωρίες, το 75% των Κυριακών, των αργιών, το γάλα, το επίδομα αδείας κλπ.

6. Το Δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 (σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα) και ισχύει για τον εργοδότη αυτόφωρο αν δεν το πληρώσει.

Ειδικά για εφέτος λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020 προβλέπονται για το Δώρο Πάσχα τα ακόλουθα:

- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση της δημόσιας αρχής καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.

- Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις- εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής, ενώ το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από το κράτος. Στις παραπάνω περιπτώσεις το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Για κάθε πληροφορία και για κάθε πρόβλημα σχετικό με την πληρωμή του Δώρου Πάσχα, αδειών, αποδοχών, παραβατικής συμπεριφοράς της εργοδοσίας κλπ οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας του Νομού μας στο τηλέφωνο 23510 23238 ή στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ηλεκτρονικά στο e-mail ergkat@otenet.gr, στην online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. της ΓΣΕΕ όπου δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, με την επίσκεψή τους ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php και στο site του Εργατικού μας Κέντρου www.ekkaterinis.gr και την πλατφόρμα ANTI-COVID-19.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Κατερίνη, 12/4/2020
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ