Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΣΦΙΠ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Γιαννάκος Χριστοφορίδης (27/1/1941-16/4/2020)

Βαριά κι ασήκωτη η Μεγάλη Πέμπτη φέτος. Είναι γεγονός πως θα γραφτεί στην ιστορία. Δυστυχώς η οικογένεια του Πιερικού έχει έναν επιπλέον λόγο να θυμάται πάντοτε με θλίψη τούτη τη μέρα.

Ο Γιαννάκος Χριστοφορίδης, ο χρυσός μας άνθρωπος και ο εξαίρετος οικογενειάρχης, ο κορυφαίος εξτρέμ και διεθνής ποδοσφαιριστής με την φανέλα του θρυλικού Πιερικού και της Εθνικής, από σήμερα δε μένει πια εδώ.

Από σήμερα ο Γιαννάκος μας έλαβε τη δική του θέση στο Πάνθεον των Αθανάτων του Ουράνιου Πιερικού.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Όλυμπο Κατερίνης και η αδιαμφισβήτητη ποδοσφαιρική του ποιότητα τον κατέστησε βασικό συστατικό συντελεστή του νεοϊδρυθέντα Πιερικού.

Στον πρώτο επίσημο αγώνα της Ιστορίας του Πιερικού, ο οποίος διεξήχθη στις 10 Σεπτεμβρίου 1961, ο Γιαννάκος κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή, καθώς και το παρθενικό του γκολ με την ολόλευκη φανέλα, απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Με τον Πιερικό αγωνίστηκε συνολικά 176 φορές μέχρι το 1970, πετυχαίνοντας 39 τέρματα, ενώ στις ενδιάμεσες περιόδους 1966/1967 και 1967/1698 αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Στις 22 Μαρτίου 1970 αγωνίσθηκε για τελευταία φορά, όταν στο γήπεδό του ο Πιερικός πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, επικρατώντας του Πανσερραϊκού με 2-1 στην παράταση.

Κορυφαία στιγμή του Χριστοφορίδη με τον Πιερικό ήταν η συμμετοχή του στον Τελικό κυπέλλου του ’63 απέναντι στο Ολυμπιακό.

Αγαπημένε μας Γιαννάκο, σε θυμόμαστε και σε τιμούμε πάντα.

Αείμνηστε Γιαννάκο Χριστοφορίδη, καλό σου ταξίδι!!!

Το ΔΣ του ΣΦΙΠ


----------------------------











Επεξήγηση φωτογραφιών:


Φώτο 1. 20 Δεκεμβρίου 1964, ο Γιαννάκος στον αγώνα Ολυμπιακός - Πιερικός 3-2.

Φώτο 2. 1961, ο πρώτος Πιερικός: Ο Γιαννάκος με τους συμπαίκτες του προβάλουν για πρώτη φορά την ολόλευκη φανέλα μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα, απέναντι από τα γραφεία του «ΣΦΚ Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ».

Φώτο 3. 1963, ο Πιερικός της περιόδου του Τελικού Κυπέλλου: Πίσω: Γιώργος Κεφαλίδης, Αλέκος Ταξίδης, Παρασκευάς Πορτοκαλίδης, Νάκος Μυστακίδης, Θόδωρος Σιδηρόπουλος, Βαγγέλης Δρανδάκης, Αλέξι Πέτροβιτς (Προπονητής). Μπροστά: Θόδωρος Κιζίρογλου, ο Γιαννάκος, Κώστας Ορφανίδης, Πόλυς Φουλίδης, Λάκης Αμανατίδης, Χρήστος Θεοδωρίδης.

Φώτο 4. 3/4/1966, Πιερικός - ΠΑΟΚ 4-1: Πίσω: Θόδωρος Κιζίρογλου, Στέλιος Δοκός, Τάσος Αναστασιάδης, Ατματζίδης (Γεν. Αρχηγός), Νάκος Μυστακίδης, Θόδωρος Σιδηρόπουλος, Παρασκευάς Πορτοκαλίδης. Μπροστά: Τάκης Λιάπης, Γιάννης Γιαννούλης, Πόλυς Φουλίδης, Γιάννης Φελεκίδης και ο Γιαννάκος.

Φώτο 5. 17/4/1966, Πιερικός - Παναθηναϊκός 3-1: Ο περίφημος αγώνας με τα τέσσερα ακυρωμένα γκολ από τον διαιτητή Ζλατάνο. Οι νικητές επευφημούνται για την μεγάλη τους νίκη. Από αριστερά: Στέλιος Δοκός, Νάκος Μυστακίδης (δε φαίνεται, έχει τα χέρια του υψωμένα), Θόδωρος Σιδηρόπουλος, Θόδωρος Κιζίρογλου, Παρασκευάς Πορτοκαλίδης, Τάκης Λιάπης, Λάκης Αμανατίδης, Τάσος Αναστασιάδης, Γιάννης Φελεκίδης, Πόλυς Φουλίδης και ο Γιαννάκος.

Φώτο 6. 19/6/1966, Τρίκαλα - Πιερικός 1-1: Τελευταία εμφάνιση και τελευταίο γκολ του Γιαννάκου πριν μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Πίσω: Στέλιος Δοκός, Θόδωρος Σιδηρόπουλος, Νάκος Μυστακίδης, Ντίνος Καμπάς, Θόδωρος Κιζίρογλου, Παρασκευάς Πορτοκαλίδης. Μπροστά: Τάκης Λιάπης, Πόλυς Σιδηρόπουλος, ο οδηγός της αποστολής, Πόλυς Φουλίδης, Γιάννης Φελεκίδης και ο Γιαννάκος.

Φώτο 7. Τα στατιστικά του Γιαννάκου με την φανέλα του Πιερικού.

Φώτο 8. Ο Γιαννάκος Χριστοφορίδης, ο καλός μας άνθρωπος.