Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Φορολογείται το επίδομα τέκνων;

Με επιστολή της προς την κυβέρνηση η ΑΣΠΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος) μεταφέρει παράπονα πολυτέκνων ότι φορολογείται το επίδομα τέκνων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει κοπεί...



Η ΑΣΠΕ στην επιστολή της μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: "Τυχόν φορολόγηση του επιδόματος τέκνου, και μάλιστα, η άθροισή του στο οικογενειακό εισόδημα, θα ήταν ένα ολέθριο λάθος με τραγικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των οικογενειών, ιδιαίτερα των πολυτέκνων, σε μια εποχή δημογραφικής κατάρρευσης και 10-ετούς οικοκονομικής κρίσης. Ήδη το κύμα των παραπόνων είναι μεγάλο και αναμένουμε την άμεση απάντησή σας, ελπίζοντας, αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίναι, να οφείλετε σε μηχανογραφικό λάθος, το οποίο θα διορθωθεί το συντομώτερο δυνατόν, αφού δεν προβλέπεται η φορολόγησή του στην ισχύουσα νομοθεσία."


Ολόκληρη η επιστολή:


ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΙΦΝΊΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΩΝ

Προς
τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Οικονομικών κο Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Εργασίας κο Γιάννη Βρούτση
Διοικητή ΑΑΔΕ κο Γεώργιο Πιτσιλή
Υφυπουργό Πρόνοιας κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου
Υφυπουργό Οικονομικών κο Απόστολο Βεσυρόπουλο
Συμβούλιο Διοίκησης ΑΑΔΕ MBsecr@aade.gr
ΚΟΙΝ Διοικητή του ΟΠΕΚΑ κα Μαρία Παπασταύρου


ΘΕΜΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΩΝ


Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.
Δεχόμαστε παράπονα από μέλη μας που περιγράφουν το εξής συμβάν:

«Κατά την επεξεργασία της φορολογικής μου δήλωσης έτους 2020 και την οριστικοποίησή της, μπήκα και στο Α21 μου μέσω της ΗΔΙΚΑ για να ελέγξω το εισόδημα που μου χρεώνει ο ΟΠΕΚΑ για την φετινό επίδομα τέκνων.


ΜΕ ΤΡΟΜΟ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ.

Όπως πληροφορήθηκα αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς μου, ενώ σε κάποιους από αυτούς κόπηκε το επίδομα για φέτος λόγω υπέρβασης του εισοδηματικού ορίου!!»

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε τι ακριβώς έχει συμβεί, λαμβανομένων υπόψη ότι:

1) Στο Ν. 4512/2018, άρθρο 214 που θεσπίζεται το επίδομα παιδιού αναφέρει ότι απαλλάσσεται από κάθε φόρο ή τέλος:

12. Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο,τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας.

2) Στην πρόσφατη απόφαση της Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 1267/9-4-2020, Τεύχος Β’, σελίδα 13356, αναφέρεται στις περιπτώσεις που απαλλάσσονται από το φόρο:

- Επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του Ν. 4512/2018.


Τυχόν φορολόγηση του επιδόματος τέκνου, και μάλιστα, η άθροισή του στο οικογενειακό εισόδημα, θα ήταν ένα ολέθριο λάθος με τραγικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των οικογενειών, ιδιαίτερα των πολυτέκνων, σε μια εποχή δημογραφικής κατάρρευσης και 10-ετούς οικοκονομικής κρίσης.

Ήδη το κύμα των παραπόνων είναι μεγάλο και αναμένουμε την άμεση απάντησή σας, ελπίζοντας, αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, να οφείλετε σε μηχανογραφικό λάθος, το οποίο θα διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού δεν προβλέπεται η φορολόγησή του στην ισχύουσα νομοθεσία.


Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρ. Η ΓΓ