Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Μελέτη της γραφής των ελληνικών επιγραφών της αρχαίας Μακεδονίας - Στήριξη από το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΩΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ένα πρωτότυπο ερευνητικό εργαλείο, την Ιστορία της Γραφής των ελληνικών επιγραφών της Αρχαίας Μακεδονίας (4ος αι. π.Χ.-6ος αι. μ.Χ.), στηρίζει ο Πρόεδρος του Αλεξανδρείου κ. Διονύσης Πασχάλης.


Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου προγράμματος με τίτλο «Η μελέτη της γραφής στην αρχαία Μακεδονία με τη χρήση online βάσεων δεδομένων: Μία συγκριτική μέθοδος για τη χρονολόγηση και την ιστορική - αρχαιολογική αξιοποίηση των επιγραφών της Αρχαίας Μακεδονίας» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».


Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος υπό την διεύθυνση του Παντελή Νίγδελη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Α΄ Αντιπροέδρου του Αλεξανδρείου.


Ο αριθμός των μελετώμενων τεκμηρίων υπερβαίνει τις επτακόσιες (700) επιγραφές. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μελέτης αποτελεί η συγκέντρωση φωτογραφικών απεικονίσεων των εν λόγω επιγραφών, η κατάτμηση τους στα επιμέρους γράμματά τους και η συγκρότηση πινάκων εξέλιξης της γραφής τους. Οι πίνακες εξέλιξης μεμονωμένων γραμμάτων του συνολικού αριθμού των χρονολογημένων επιγραφών της Μακεδονίας, που γίνονται για πρώτη φορά στην έρευνα, επιτρέπουν την ευχερέστερη παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο το σχήμα του κάθε γράμματος μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή. Συνακόλουθα και μέσα από την σύγκριση των παλαιογραφικών δεδομένων των χρονολογημένων επιγραφών με εκείνα επιγραφών που στερούνται χρονολογικών ενδείξεων θα καταστεί δυνατή η χρονολόγηση των τελευταίων.


Με την ολοκλήρωση της σκοπούμενης μελέτης οι ερευνητές της Μακεδονίας θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μεθοδολογικό εργαλείο που θα τους επιτρέπει να χρονολογούν και άρα να αξιοποιούν ιστορικά με πιο ασφαλή και αξιόπιστο, από ό,τι συνέβαινε έως σήμερα, τρόπο τις πάσης φύσεως πληροφορίες που εμπεριέχονται σε σημαντικές αχρονολόγητες επιγραφές της περιοχής, αλλά και σε αυτές που θα φέρει στο φως η μελλοντική αρχαιολογική έρευνα.


Το προαναφερόμενο εγχείρημα κρίθηκε από τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη και το Δ.Σ. άξιο στήριξης, διότι αποτελεί σημαντική συμβολή στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Αρχαίας Μακεδονίας.


Μετά την ολοκλήρωσή του, τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιασθούν σε Πανελλήνιο συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Αλεξανδρείου Ιδρύματος με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών.


http://www.alexandreon.edu.gr/
aleksandrio@hotmail.com