Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Ο Δήμαρχος περί... άρδευσης και η Λαϊκή Συσπείρωση για τον... ταμιευτήρα

Διαβάστε δύο τοποθετήσεις, η μία "περί άρδευσης" του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολόλιου και η δεύτερη της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατασκευή ταμιευτήρα μέσω ΣΔΙΤ.

 Περί άρδευσης… 

Αποτελεί καθημερινή διαπίστωση η προβληματική λειτουργία των υποδομών άρδευσης και οι βλάβες στα αντλητικά συστήματα της Δ.Ε. Δίου. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, γι’ αυτό και από την τετραετία 2007-2010 προέκυψε η ιδέα και η αφετηρία της κατασκευής ταμιευτήρων άρδευσης.

Στην υλοποίηση αυτής της ιδέας θα προχωρήσουμε σήμερα, το 2020, δηλαδή σχεδόν 14 χρόνια μετά, με τη δημοπράτηση της κατασκευής ενός μικρού ταμιευτήρα χωρητικότητας 133.000 m³, με στόχο να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί προς χρήση το 2021.

Καταφέραμε, λοιπόν, ύστερα από πολλά χρόνια και προσπάθειες πολλών, να προσθέσουμε αυτά τα λίγα κυβικά μέτρα νερό στις τεράστιες απαιτήσεις της περιοχής. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Βροντούς, του Αγίου Σπυρίδωνα και της Κονταριώτισσας, οι απαιτήσεις είναι περίπου 3.000.000 m³ νερού, ενώ οι γεωτρήσεις και οι δύο υπάρχοντες μικροί ταμιευτήρες δίνουν περίπου 2.600.000 m³, με το ετήσιο έλλειμμα να ανέρχεται στα 400.000 m³, στοιχεία γνωστά από το 2015.

Από την άλλη μεριά, τα δίκτυα κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια και παρουσιάζουν συχνά βλάβες, τα οικονομικά ελλείμματα στην άρδευση είναι γνωστά, τα κόστη ενέργειας υπέρογκα και η απουσία επενδύσεων στον τομέα αυτό κάτι παραπάνω από εμφανής.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή εμείς αναλαμβάνουμε δράση και αναζητούμε σύγχρονες λύσεις. Η πρόκληση είναι να προχωρήσουμε γρήγορα, καθώς 20.000 τουλάχιστον στρέμματα χρειάζονται αρδευτικούς πόρους με ορθολογικό, βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Πρόθεσή μας είναι, όχι να ιδιωτικοποιήσουμε την άρδευση, όπως σκοπίμως και εκ του πονηρού, αν όχι αφελώς, αναφέρεται, αλλά να κατασκευάσουμε, στο μικρότερο δυνατό χρόνο, υποδομές που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της παραγωγής των εξαιρετικών μας προϊόντων.

Αν ακολουθήσουμε την ίδια μακροχρόνια τακτική, ίσως χρειαστούν άλλα 15 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να βρούμε πιο σύντομο και επίκαιρο δρόμο. Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε - με ευρεία πλειοψηφία (17 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ, 6 ΑΝΑΒΟΛΗ) - να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο να διερευνήσει αν, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), μπορούμε να φτάσουμε νωρίτερα στο ζητούμενο, δηλαδή να προσθέσουμε υδατικό απόθεμα με την κατασκευή ταμιευτήρων, ενδεχομένως φραγμάτων αντικατάσταση δικτύων. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με χρηματοδότηση από προγράμματα, από την εκχώρηση τελών που θα προκύψουν από την μείωση της δαπάνης για το ρεύμα, από κέρδη που θα προέλθουν, ενδεχομένως, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προφανώς οι υποδομές αυτές θα φέρουν και μείωση τελών άρδευσης.

Και για να κλείσει οριστικά το θέμα της «ιδιωτικοποίησης», τα δίκτυα, οι υποδομές και η διαχείριση θα παραμείνουν στο Δήμο και θα αποτελούν περιουσία και των επόμενων γενεών. Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια είδαμε τι καταφέραμε. Δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε κι αλλιώς;

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου


-----------------------

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου για την κατασκευή ταμιευτήρα μέσω ΣΔΙΤ


Η δημοτική αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου εφαρμόζοντας πιστά τον Κλεισθένη Ι και προτείνοντας την κατασκευή ταμιευτήρα μέσω ΣΔΙΤ, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των απαραίτητων υποδομών και την παροχή υπηρεσιών. Έργα που γίνονται αποσπασματικά ανάλογα με τη διάθεση των ιδιωτικών ομίλων, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για την ουσιαστική λύση των προβλημάτων.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προβάλλονται ως «λύση» στην οικονομική ένδεια που παρουσιάζουν οι δήμοι για την εκτέλεση έργων ή για την άσκηση αρμοδιοτήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη - και κατά συνέπεια για τη χρηματοδότηση - έργων των δήμων σε διάφορα προγράμματα.

Αντί, η δημοτική αρχή, να αναζητήσει χρηματοδότηση του έργου από την κυβέρνηση, ώστε το έργο να γίνει από την υπηρεσία και με μικρότερο σημαντικά κόστος, σχεδιάζει να το δώσει «προίκα» στον ιδιώτη μαζί με τα ανταποδοτικά τέλη για πάνω από είκοσι χρόνια. Ο μειοδότης επιχειρηματίας, που θα αναλάβει το έργο, θα πληρώνεται από την εκχώρηση – ενεχυρίαση ανταποδοτικών τελών, ορίζεται στο άρθρο 43 του ν. 4257/2014.

Αυτό σημαίνει ότι και ζεστό χρήμα θα δώσουμε άμεσα στον ιδιώτη και χρυσά θα τον πληρώνουμε για πολλά χρόνια εκτινάσσοντας τα δημοτικά τέλη στα ύψη. Οι δημότες άλλωστε έχουν εμπειρία από “μεγάλα” έργα των εργολαβικών εταιρειών και τις ληστρικές απαιτήσεις τους.

Η ανάγκη για την κατασκευή έργων υποδομής στον τομέα της άρδευσης, ιδιαίτερα στην περιοχή της δημοτικής ενότητας του Δίου είναι πρώτιστης σημασίας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών. Απορρίπτουμε όμως την πρόταση της δημοτικής αρχής για ΣΔΙΤ γιατί κινείται στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της μετακύλισης του κόστους λειτουργίας, της συντήρησης στους δημότες δίνοντας ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου επανειλημμένα έχει διατυπώσει θέσεις για την άρδευση:

· Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης του νερού, που θα αντιμετωπίζει το νερό όχι σαν εμπόρευμα, αλλά ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση, την ανάπτυξη της κοινωνίας προς όφελος των παραγωγών και των δήμων.

· Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.

· Σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες κλπ.).

· Λήψη μέτρων προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε διαρκή αντιπαράθεση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών, που κερδοσκοπούν ασύστολα προωθώντας διαχρονικά τη «σπατάλη χρήσης» αυτών των εφοδίων.

· Προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

· Εκσυγχρονισμό των αρδευτικών - υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.

· Άμεση δημιουργία υπηρεσίας άρδευσης στο Δήμο και πρόσληψη εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι προσλήψεις των υδρονομέων με εποχιακές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις-λάστιχο που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή είναι μια ακόμη επιβάρυνση των αγροτών μέσω των τελών.


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα

--------------------

* Φωτογραφία από abdul majeed από το Pixabay