Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Μήπως δεν μας τα μάθανε καλά; Κυριακάτικη βόλτα στην Παραλία Κατερίνης

Από μικροί, μας έχουν μάθει οι γονείς μας να περπατάμε στα πεζοδρόμια και όχι στους δρόμους και ότι αντίστοιχα τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και όχι στα πεζοδρόμια.

Αυτά μαθαίνουμε και εμείς στα δικά μας παιδιά.
Να όμως που δεν είναι πάντα έτσι 

Κάνοντας μία βόλτα σήμερα στην Παραλία Κατερίνης, αλλά και στην Ολυμπιακή Ακτή (Κατερινόσκαλα) διαπιστώσαμε ότι δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω που έχουμε μάθει.

Όπως ξέρετε στην κεντρική οδό της Παραλίας Κατερίνης (Αγίου Νικολάου αλλά και Λεωφόρου Στρατού), αριστερά και δεξιά του δρόμου υπάρχει πεζοδρόμιο για τους πεζούς. Να όμως που σε πολλά σημεία το πεζοδρόμιο έχει καταληφθεί από αυτοκίνητα και μάλιστα παρκαρισμένα κάθετα, ώστε αν θέλει κάποιος να περάσει θα πρέπει να βγει στον δρόμο. Και σήμερα Κυριακή που είχε αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά στην Παραλία, το πρόβλημα ήταν εντονότερο. Είδαμε ουκ λίγες φορές, παιδάκια να διασχίζουν τον δρόμο, επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να περπατήσουν λίγο παραπάνω και πάρκαραν τα αυτοκίνητα τους μπροστά από τα μαγαζιά που έπιναν τον καφέ τους ή έτρωγαν τα μεζεδάκια τους. Μάλιστα είδαμε και ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο με πορτοκαλί πινακίδες…


Διαφορετική η κατάσταση στην Ολυμπιακή Ακτή, αλλά όχι καλύτερη


Εδώ οι οδηγοί όχι μόνο παρκάρουν στον κεντρικό πεζόδρομο με ότι κινδύνους αυτό κρύβει, αλλά οδηγούν σε αυτόν και κάποιοι από αυτούς με ταχύτητα! Μάλιστα σε παρατήρηση μας, ένας οδηγός δυσανασχέτησε τόσο, που αναρωτηθήκαμε αν τελικά φταίξαμε εμείς που περπατούσαμε στον πεζόδρομο και όχι ο οδηγός!


Δεν πρόκειται να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες, άλλωστε όλοι γνωρίζουν αυτά που αναφέρουμε, σήμερα ήταν ο τάδε οδηγός, αύριο κάποιος άλλος. Έτσι και αλλιώς και φωτογραφία να βάλεις δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Δεν είναι ούτε θέμα "εκδίκησης", ούτε καταγγελίας. Τίποτα δεν αλλάζει, εκτός αν οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης και η Τροχαία «τρίξουν τα δόντια» στους παραβάτες. Εντάξει τον χειμώνα υπάρχει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, αλλά τώρα το καλοκαίρι δεν υπάρχει δικαιολογία, κάτι πρέπει να γίνει πριν έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα.


Τελειώνοντας την μικρή «γκρίνια» μας, θα πούμε το κλασσικό: Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς και να αναπτύξουμε οδηγική παιδεία και σεβασμό στον συνάνθρωπο μας. Να όμως που αυτό το σλόγκαν ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, απλά για να ακουστεί….


* Φωτογραφία από Hervé GAUVERT από το Pixabay