Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Είναι τελικά καλή η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία;


Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και θριαμβολογεί, ενώ μέσω των δικών της ΜΜΕ (ναι αυτά τα ΜΜΕ που πήραν εκατομμύρια για να μας λένε πως πρέπει να μείνουμε σπίτι λόγω κορονωϊού....) προβάλλει την Ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ ως μια τεράστια επιτυχία.

Βέβαια ούτε λέξη (πράξεις...) για την μη ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο και επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια...

Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.) πιστεύουν ότι τρώμε κουτόχορτο και ότι μας πουν θα πρέπει εμείς να το πιστέψουμε. Από μία άποψη πάντως, όντως τρώμε κουτόχορτο αφού τόσα χρόνια τους ψηφίζουμε!

➤ Στην ΝΔ θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραχώρηση-συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους "γείτονες" μας τους Τούρκους. Και ούτε να σκέφτεται να σύρουν την χώρα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί και δεν απειλεί. Αν πάμε στην Χάγη, είναι σίγουρο ότι εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι! Δεν πρέπει η συμφωνία με την Ιταλία να καταστεί αφορμή για επιζήμιες διαπραγματεύσεις (που μπορούν να προκύψουν από ένα "θερμό επεισόδιο"...) με την Τουρκία.


Για να δούμε όμως τι συμβαίνει με την Ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ


Ο πρώην υπουργός εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς (ο αρχιτέκτονας της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών) δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο twitter την άποψη του για την την συμφωνία με την Ιταλία. Μάλιστα στην ανάρτηση του δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ...

Φυσικά και δεν μπορεί να ξεχαστεί ο ρόλος του κ. Κοτζιά στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στους σκοπιανούς, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για έναν έμπειρο και ικανό πολιτικό με γνώσεις στα διεθνή θέματα και κυρίως της γειτονιάς μας και ο λόγος του πρέπει να ληφθεί υπόψη.


Τι λέει ο κ. Κοτζιάς


«Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.

Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.

Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.

Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.

Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ».


➤ Τελικά είναι καλή ή όχι η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία;