Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Η Γαλλία καλεί σε συμμαχία κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα τι κάνει;

Με μήνυμα στο επίσημο λογαριασμό του στο facebook, γραμμένο στα Ελληνικά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο και καλεί στην ουσία σε μία συμμαχία κατά της Τουρκίας.


Το μήνυμα του Γάλλου Πρόεδρου

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»
Όταν σου προσφέρει ουσιαστική στήριξη η Γαλλία, τόσο μέσω αγοράς των γαλλικών φρεγατών, όσο και μίας σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που μπορείς να έχεις μαζί της, δεν χρειάζεται να το σκεφτείς και πολύ... Ιδιαίτερα όταν οι πραγματικοί σύμμαχοι σου είναι μετρημένοι στα δάχτυλα τον ενός χεριού... και αν! Ευρώπη (Γερμανία) και ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να στεναχωρήσουν τον Ερντογάν, γιατί είμαστε τόσο... κολλημένοι μαζί τους;


* Φωτογραφία από Christian Dorn από το Pixabay