Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2020» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΥΨΗΛΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ»

* ΕΦΟΡΟΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ:ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ 2020 ΣΑΣ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ, ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, ΤΟ ΔΙΟΝ.

* ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ: ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΒΡΑΔΥΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΟΥΣ.

* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΝΤΑΜΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΙΩΘΩ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ. κ. ΠΑΣΧΑΛΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΝΑΓΗΘΩ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΜΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΟΨΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

* ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ:ΠΡΟΕΔΡΕ κ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΣΧΑΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ,Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΑΡΩΓΟΣ.


Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ε.Γ. του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, του Δημάρχου Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελου Γερολιόλιου, του εκπροσώπου του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κ. Κουκοδήμου , Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Γεωργίου Νταντάμη, του Δημάρχου Δήμου Πύδνας-Κολινδρού κ. Αναστάσιου Μανώλα, του Αντιδημάρχου καθαριότητας Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Κ. Κουριάτη, της συμβούλου της τοπικής κοινότητας Λιτοχώρου κ. Γ. Μυρσίνη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Αλεξανδρείου κ. Στ. Αβραμίδη, κ. Δ. Τσίρου, κ. Αν. Παπαναστασίου και κ. Ι. Παπαδιαμαντή, της διευθύντριας του τομέα ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. Δ. Χαρίση, του προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου κ. Ι. Τριανταφύλλου, , και των λοιπών παρισταμένων και με την τήρηση όλων των κανόνων για την προστασία από τον COVID-19,πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου η μουσικοθεατρική παράσταση «Η ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ», μία συνεργασία του Project Mimesis και του Olympolis Art Project. Πρόκειται για μία εξαιρετικά πρωτότυπη μουσικοθεατρική εκδοχή (με την μορφή του θεατρικού αναλογίου) την λαϊκή - παραδοσιακή Παραλογή «Η Λιογέννητη», με τη συμμετοχή των μουσικών κ. Ηλία Σαρηγιαννίδη (πολίτικο λαούτο) και κ. Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), της μουσικού – τραγουδίστριας κ.Ευτυχία Καβαλίκα (κρουστά – φωνή) και του ηθοποιού και σκηνοθέτη κ. Θωμά Βελισσάρη (σκηνοθεσία – σκηνική/θεατρική αφήγηση).

Τους επίσημους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύσης Πασχάλης και ακολούθησε εθιμοτυπική συνάντηση στα γραφεία του Ιδρύματος.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Έφορος Θεσμών και Τύπου του Αλεξανδρείου κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους λέγοντας: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου κ. Δ. Πασχάλη, σας καλωσορίζω στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο παγκόσμιο κέντρο του Ελληνισμού, εδώ στην Πιερία, στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του μυθικού βουνού Όλυμπος, δίπλα στην ιερή πόλη των Αρχαίων Μακεδόνων το Δίον.». Αναφέρθηκε στη λειτουργία του Αλεξανδρείου για το κοινό ως εξής : «Το Αλεξάνδρειο, το κόσμημα αυτό της Πιερίας, της Μακεδονίας είναι ανοικτό για όλους και λειτουργεί καθημερινά πλην αργιών τις ώρες 09:00 έως 15:00 και είναι επισκέψιμο για το κοινό με είσοδο ελεύθερη. Στο χώρο μας φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ & ΑΝΑΤΟΛΗ» καθώς και έκθεση φωτογραφίας αρχαιολογικών ευρημάτων του Αρχαίου Δίου και της Βόρειας Πιερίας. Επίσης, υπάρχει αφιέρωμα στην εκπαίδευση κατά την αρχαιότητα σε διάφορες εκφάνσεις του εικονογράφου Σπύρου Ορνεράκη, την οποία είχε επιμεληθεί η αρχαιολόγος κ. Δ. Τσίρου. Οι επισκέπτες μας μπορούν να μελετήσουν βιβλία και συγγράμματα αφιερωμένα στο Μέγα Αλέξανδρο στο χώρο της βιβλιοθήκης και του αναγνωστηρίου που διατηρούμε στο κτίριο.» Τόνισε ιδιαίτερα ότι στο χώρο τηρούνται όλοι οι κανόνες ατομικής προστασίας για την αντιμετώπιση του COVID-19, με την τοποθέτηση σε απόσταση των καρεκλών, απολύμανση του χώρου και τη χρήση αντισηπτικών, γαντιών και μασκών, τόσο κατά την καθημερινή του λειτουργία όσο και στην αποψινή εκδήλωση. Αναφερόμενη στην εκδήλωση είπε: « Με τη σημερινή θεατρική παράσταση αρχίζει ο κύκλος των εκδηλώσεών μας στα πλαίσια του εορτασμού των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ 2020 με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Μέγα Αλέξανδρου, του βασιλιά της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου στρατηγού όλων των εποχών. Ο Πρόεδρος ο κ. Δ. Πασχάλης στηρίζει την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της που παράγουν και προάγουν τον πολιτισμό της και για το λόγο αυτό και η επιλογή της σημερινής θεατρικής παράστασης με συντελεστές ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές, ηχολήπτες, σκηνοθέτες, από την Πιερία μας.».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Ευαγ. Γερολιόλιο, τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Κατερίνης κ. Γ. Νταντάμη και το Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού κ. Αν. Μανώλα, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το χώρο του Αλεξανδρείου και συνεχάρηκαν τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την προσφορά του στον πολιτισμό της Πιερίας.

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ»

Η πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση,που είναι η αρτιότερη και πλουσιότερη δημοτική μας παραλογή που αναφέρεται στην ερωτική ιστορία της Λιογέννητης και του Κωνσταντή στην εποχή του Βυζαντίου, μάγεψε το κοινό. Μέσα στον καλαίσθητο χώρο του αιθρίου του Αλεξανδρείου η αντανάκλαση του τεχνητού φωτισμού με το λευκό των μαρμάρων, τον έναστρο ουρανό καθώς και το συναπάντημα ηθοποιών, μουσικών και τραγουδιστών με πρωτότυπη μουσική κρουστών και εγχόρδων, δημιούργησε μία μαγική ατμόσφαιρα. Η υψηλή αισθητική του κτιρίου του Αλεξανδρείου που φιλοξένησε την παράσταση με το έντονο μεταφυσικό στοιχείο και τον όμορφο ήχο του χώρου δημιούργησε μία μοναδική και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Το κοινό συνεπές στις συστάσεις για την τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας με χρήση αντισηπτικών και μασκών, αποθέωσε στο τέλος της παράστασης τους συντελεστές της αλλά και ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την ευγενική αρωγή και στήριξή του στον πολιτισμό της περιοχής και στους ανθρώπους που τον υπηρετούν.

http://www.alexandreon.edu.gr/
aleksandrio@hotmail.com
Τηλ:+302352770040 302770040352770040 302352770040