Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Απογοήτευση, διαμαρτυρία, προβληματισμός και άλλα παρόμοια...

Την απογοήτευση της εκφράζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Συνήλθε χθες και σήμερα, για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Με αφορμή την μετατροπή του σημερινού μουσειακού καθεστώτος του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για αυτή την απόφαση της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας Τουρκίας, η οποία μετέτρεψε και αυτό το Μνημείο από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Όπως έπραξε και στην ανάλογη περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την απόδοση και πάλι της Μονής της Χώρας στην προϋφισταμένη χρήση της.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Ενέκρινε τις τοποθετήσεις: α) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Μουρτζανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και β) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Δαρδανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.


Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος